Modul in care se administreaza vitamina D este foarte important pentru obtinerea de beneficii de pe urma absorbtiei substantei si evitarea unor efecte secundare grave. Cresterea aportului zilnic de vitamina D se poate face prin suplimente alimentare (de regula sub forma unor capsule cu gel) luate in doza corecta. Importanta este si evitarea asocierii suplimentului de vitamina D cu anumite alimente sau medicamente, care pot interfera cu actiunea acesteia.
De pilda, un studiu efectuat de Clinica din Cleveland a aratat ca administrarea vitaminei D odata cu cea mai consistenta masa din zi, poate creste nivelul absorbtiei vitaminei in medie cu 50%. De asemenea, administrarea unei doze mai mici in fiecare zi este mai eficienta decat luarea aceleiasi doze multiplicate cu 7, o data pe saptamana.
Medicii spun ca organismul ajunge sa foloseasca cea mai mare concentratie din vitamina D atunci cand este administrata odata cu ingerarea de alimente bogate in grasimi.
Surse de vitamina D
Vitamina D, in ambele sale forme (D2 - ergocalciferol si D3 - colecalciferol), face parte din categoria vitaminelor liposolubile, cauzand o serie de efecte adverse daca este luata in supradozaj.
Organismul este capabil sa "fabrice" singur cantitatea zilnica necesara de vitamina D, prin expunerea directa la soare timp de aproximativ 30 de minute. Alte moduri prin care poate fi procurata vitamina D sunt alimentele si suplimentele nutritive.
Sursele alimentare de vitamina D sunt:
- pestele gras (hering, somon, sardine, ansoa, ton etc);
- ficatul de vita;
- drojdia de bere;
- lactatele;
- cerealele fortficate.
Cand organismul prezinta un deficit de vitamina D, se poate administra si prin suplimente nutritive (de regula capsule moi), in urmatoarele doze:
- 200 UI (unitati internationale) - copii;
- 400 UI - adulti;
- 600 UI - varstnici;
- 200-500 UI - femei care alapteaza.
Nu se recomanda sa iei suplimente de vitamina D pe stomacul gol sau intre mese!
Medicamente care interfereaza cu administrarea vitaminei D
O serie intreaga de medicamente pot interfera cu absorbtia si metabolizarea vitaminei D, de aceea este importanta instiintarea medicului asupra tratamentelor luate in paralel.
In lista pastilelor pe care nu este bine sa le iei odata cu suplimentele nutritive de vitamina D se numara: antacidele, barbituricele, medicamentele betablocante, fenobarbitalul, izoniazida etc.
Steroizii precum cortizolul sau prednisonul nu afecteaza absorbita vitaminei D, insa impiedica metabolismul sa se foloseasca de noile rezerve, dupa administrare.
Efectele administrarii incorecte a vitaminei D
Chiar daca este necesara bunei functionari a organismului, vitamina D in exces poate sa aduca prejudicii si mai mari organismului, decat lipsa ei. Printre efectele adverse ale administrarii incorecte a vitaminei D se numara:
- greata;
- varsaturile;
- eruptiile cutanate;
- lesinul;
- tulburarile neurovegetative (sudoare, paloare, inrosire a pielii, oboseala, astenie, dureri de cap);
- tulburarile gastro-intestinale (diaree cu sange, constipatie rebela, regurgitatii etc);
- tulburari osteo-articulare (inchiderea precoce a suturilor craniene, calcifierea intensa a oaselor etc);
- disfunctii renale si cardiovasculare.
Imediat ce se diagnosticheaza hipervitaminoza D, este sistata administrarea suplimentelor in cauza si se instituie un regim alimentar adecvat. Tratamentul cu cortizon poate reduce imediat supradoza vitaminei D din sange, la fel ca terapie cu vitaminele B1, C si B12.
Spune-ne in sectiunea de comentarii cum ai administrat tu vitamina D cuiva drag!