Curatenia de primavara este in plina desfasurare. Iar mamicile sunt intr-una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului, pentru ca se apropie si Pastele: e momentul pentru dereticarea casei, cumparaturi, stabilirea meniului, serviciu si multe alte activitati care par sa le copleseasca. Este momentul sa spuna "stop!", sa se calmeze si sa implici toata familia, de la mic la mare in aceasta cursa contracronometru!
Linisteste-te un pic, ia un pix si o hartie si fa repede un plan
Confuzia, stresul si ameteala din jurul sarbatorilor provine din dezorganizare. Nu spune nimeni ca daca faci o lista o vei si respecta intocmai, dar este bine sa ai notate cam toate lucrurile cu care ai de-a face pana la Paste: de la lista de cumparaturi, la curatenie, vopsit oua, gatit etc.
Imparte sarcinile de curatenie fiecarui membru
Dupa ce ai stabilit planul, este timpul sa o iei pas cu pas! Primul lucru, curatenia! Nu te speria, nu trebuie sa o faci singura! Fa alta listuta sau fa o mica sedinta cu taticul si cu micutii tai si incepe sa delegi atributii.
Vezi ce activitati se potrivesc fiecarui membru. Taticii se pot ocupa de gradinarit, de masini, de spalat geamuri si sters pe jos, iar copiii pot face o multime de sarcini micute, dar utile si care au si rol educativ.
Cum implici copiii in curatenia de primavara?
In ceea ce priveste implicarea copiilor, trebuie sa respecti cateva reguli si sa aplici si cateva trucuri utile pentru a le suscita interesul:
- Ai grija ca activitatile de curatenie ale copiilor sa fie potrivite varstei lor.
- Daca intampini refuzuri, nu uita ca jocurile sunt cele mai utile metode de a le suscita interesul micutilor.
- Daca nici acestea nu merg, atunci prefaceti-va ca el este la munca si remunereaza-l pentru munca depusa. Este o idee minunata de a-l ajuta sa inteleaga ca banutii se castiga prin munca. Intreaba-l ce si-ar dori sa isi cumpere. Cu siguranta ca va zice o jucarie. Apoi spune-i ca daca se implica in pregatirile de Paste si te ajuta la tot ce il soliciti sa faca, va primi banutii necesari pentru jucaria visata.
- Da-le micutilor propriile ustensile de curatenie. Alege servete cat mai colorate si improvizeaza alte ustensile pentru ca ei nu pot manevra mopul sau aspiratorul la fel de usor ca un adult. Cumpara-i o maturica cu un faras micute si nu il lasa sa foloseasca detergenti.
Ca sa fie si mai amuzant, pune muzica pe fundal si distrati-va – impreuna cu tati – fredonand piese si dansand in timp ce faceti curatenie.
Taticii, niste copii mai mici
Poti fi una dintre norocoasele care au parteneri ce se implica voluntar in curatenie si atunci nu iti trebuie prea multe trucuri si planuri pentru a o da gata, caci totul merge ca uns.
Dar daca partenerul tau nu este foarte incantat de ideea de a face curatenie, atunci trebuie sa gasesti strategii pentru a-l "mitui" cumva:
- vorba dulce mult aduce uneori; asa ca cel mai bine este sa il rogi cat poti de frumos si de delicat sa te ajute sa faci ceva; daca tipi sau ii poruncesti, risti un mic scandal;
- spune-i cu mai multe zile inainte sau cu cel putin o zi ce are de facut, pentru a stii exact cum sa se organizeze si sa se obisnuiasca cu ideea;
- propune-i cateva "targuri" daca vezi ca nu ai noroc nici asa: sa ia el copiii de la gradi si sa ii duca si in parc dupa-amiaza in timp ce tu faci curatenie intr-o camera; sau daca este mai pasionat de bucatarie, atunci propune-i sa pregateasca masa in timp ce tu termini curatenia;
- apeleaza la "artileria grea"; niciun barbat nu va rezista unor planuri care implica nopti fierbinti si incitante in pat; asadar, incita-l, soptindu-i cam ce il asteapta seara, dupa stingerea luminii si s-ar putea sa faca mai mult decat iti doresti.