"Intotdeauna in primul an de scoala, fie ca a fost scoala generala, gimnaziu sau liceu, tie ti-a fost dificil. Te-ai adaptat mai greu!", mi-a spus la un moment-dat mama, uitandu-se in urma la anii mei de scoala. M-am gandit mai bine si mi-am dat seama ca asa a fost.
Totul era nou, nu stiam exact ce se intampla, nimeni nu imi spunsese dinainte, eu nu puneam intrebari si ma multumeam sa descopar singura cum e sa treci dintr-o etapa scolara intr-alta.
Ce poate face un parinte ca sa ii faca copilului mai usoara tranzitia de la un nou ciclu scolar la altul?
4 sugestii pentru a-ti ajuta copilul la inceperea scolii
Ofera-i copilului un program bine stabilit
Daca copilul abia incepe scoala, este bine sa existe un program bine stabilit in privinta orelor de culcare si de trezit. Rutina si regulile referitoare la program, faptul ca micutul stie ce urmeaza sa se intample si in ce ordine, ii vor da senzatia de siguranta si confort.
Afla care sunt temerile copilului si raspunde-i la toate intrebarile. Copilul se poate teme ca nu te mai duci sa il iei de la scoala sau ii poate fi frica pentru ca in curte, in recreatie, sunt prea multi copii. Accepta-i trairile si incurajeaza-l. Daca este pentru prima data cand se desparte de tine, ii poti explica de ce despartile sunt atat de grele pentru persoanele care tin una la cealalta. Poti sa ii dai voie sa ia de acasa o jucarie, ca sa nu se simta singur si abandonat la scoala.
Ajuta-l sa se imprieteneasca cu noii colegi
Afla cu cine sta micutul in banca si cu cine isi petrece cel mai mult timp in pauze si poti invita acei copii acasa la voi. In felul acesta copilul tau o sa isi faca prieteni mai repede si o sa se simta mai bine la scoala.
Un alt lucru care il ajuta pe copil este ca despartirea de parinte sa fie facuta lent. Asa ca luati-va timp, ajungeti mai devreme la scoala si petreceti cateva minute in curtea scolii impreuna inainte de a va desparti.
In plus, chiar daca micutul nu are notinea timpului, este bine de fiecare data sa ii spui la ce ora termina, cine vine sa il ia, unde o sa il astepte. In plus, este bine, mai ales in primele zile de scoala, sa ajungi cu putin timp inainte de terminarea orelor, asa incat copilul sa te gaseasca deja cand iese.
Aminteste-i copilului de alte incepuri din viata lui
Daca copilul face trecerea de la scoala generala la gimnaziu, este bine sa afli daca in clasa sunt colegi cunoscuti deja. Eventual incurajeaza-ti copilul sa se intalneasca cu acei colegi inainte de inceperea scolii, sa petreca timp impreuna.
Incearca sa ii dai copilului cat mai multe informatii despre noul ciclu scolar si explica-i care sunt diferentele fata de scoala generala.
De asemenea, aminteste-i copilului de situatiile in care a mai facut deja ceva nou, pentru prima data, si aminteste-i cum s-a descurcat, ce ti-a placut la el, ce l-a ajutat sa faca fata.
Ai rabdare cu el si asteapta-te ca primele saptamani sa fie mai "tumultoase". De aceea incearca sa petreci un pic mai mult timp cu copilul in fiecare zi dupa ce vine de la scoala.
Daca pana acum copilul nu a avut un loc de studiu al lui, este cazul te iei in calcul crearea acestuia. Consulta-te si cu micutul si amenajati impreuna aceasta zona.
Nu uita: liceenii sunt preocupati de cum arata
Esti deja parinte de adolescent si copilul tau incepe liceul? Ajuta-ti copilul sa cunoasca cladirea liceului inainte de inceperea cursurilor.
Ia foarte in serios preocuparea lui in legatura cu imbracamintea si felul in care se prezinta in prima zi in fata colegilor si profesorilor.
Discuta cu el despre bullying si incurajeaza-l sa isi ia timp sa isi cunoasca colegii si sa se decida din ce "gasca" vrea sa faca parte. Ajuta-l sa se obisnuiasca cu noul program de la liceul si propune-i sa il adopte cu doua-trei saptamani inainte de inceperea cursurilor.