Niciun copil nu merita sa fie respins sau marginalizat de semenii sai, de aceea ca parinte poti si trebuie sa iti incurajezi copiii sa fie buni si toleranti cu cei din jurul sau si sa ii inveti ca un comportament crud nu poate fi acceptabil in nicio situatie si nici nu poate fi scuzat.
Totusi, ar putea fi dificil pentru unii copii, care manifesta un comportament neadecvat, sa fie acceptati de catre colegi, de aceea este important sa il ajuti pe cel mic sa isi dea seama cand nu se poarta frumos cu semenii sai, dar si ce poate face pentru a-si schimba atitudinea, astfel incat sa fie mai usor acceptat de catre colegii de clasa si sa lege prietenii cu acestia.
Ce spun cercetarile despre copiii marginalizati
In general, copiii marginalizati sunt cei care nu sunt placuti de majoritatea colegilor de clasa. Pentru ca aceasta respingere poate fi dureroasa pentru copii, cercetatorii au petrecut mult timp si au investit efort incercand sa afle de ce anumiti copii sunt marginalizati.
Aproximativ jumatate din baietii marginalizati sunt agresivi, lovesc sau imping alti baieti, se cearta des si au un comportament negativ atunci cand relationeaza cu colegii lor.
Insa nu toti baietii marginalizati sunt agresivi, o parte dintre ei, aproximativ 20% sunt timizi si retrasi si inepti din punct de vedere social, comportamentul lor imatur si ciudat facandu-i pe semenii lor sa nu stie cum sa ii abordeze si nici sa nu ii inteleaga.
Fetele sunt mai putin agresive decat baietii de obicei si in comparatie cu restul colegilor, fetele care sunt marginalizate tind sa fie mai rebele, au o atitudine de lider, si nu stiu sa gestioneze conflictele.
Desi comportamentele negative atrag respingerea si marginalizarea acestor copii, adesea tocmai aceasta marginalizare ii face pe cei mici sa manifeste comportamente negative, ceea ce ii indeparteaza si mai mult de semenii lor.
Care sunt comportamentele ce duc la respingere
Aproape fiecare copil va suferi de marginalizare la un anumit moment dat, insa daca copilul tau trece printr-o perioada dificila in care se lupta din rasputeri sa se inteleaga cu colegii de clasa, ar trebui sa te gandesti la posibilitatea ca face chiar el ceva care sa contribuie la aparitia acestor probleme. Daca nu esti sigura, educatoarea copilului ar putea avea mai multe informatii, asa ca discuta cu ea.
Iata cateva dintre comportamentele ce duc la respingere si marginalizare si alternativele lor:
Copilul incearca (in zadar) sa fie amuzant
Tuturor le place sa fie in jurul unei persoane cu umor. Insa atunci cand incercarea de a fi amuzant nu este reusita, sau jigneste, persoana nu mai este amuzanta ci doar enervanta.
Copiii care au probleme de adaptare sociala nu stapanesc prea bine subtilitatile umorului, insa poti fi foarte buni si generosi, asa ca ajuta-l pe cel mic sa gaseasca metode de a fi bun si generos cu semenii sai atunci cand este la scoala.
Ignora semnalele
Cu totii facem greseli sociale insa acest lucru nu este o problema atat timp cat realizam ce am facut gresit, folosindu-ne de instinctul nostru social si incetam sa mai facem aceeasi greseala. Copiii care au probleme de adaptare din punct de vedere social nu vad reactia celorlalti la comportamentul lor, motiv pentru care continua sa faca aceleasi greseli.
De exemplu, pot continua sa vorbeasca despre un anumit subiect, desi nimeni nu le mai acorda atentie, sau vor continua sa loveasca cu piciorul scaunul colegului desi li s-a spus sa inceteze. Faptul ca ei ignora semnalele celor din jur poate fi evenrvant pentru semenii lor, de aceea este bine sa incerci sa iti inveti copilul sa recunoasca semnalele atat verbale cat si nonverbale care ii solicita sa inceteze un anumit tip de comportament.
Nu stie sa piarda (sau sa castige)
In scoala generala, jocurile fac parte din interactiunea zilnica a copiilor, iar cei care au probleme de acomodare sociala au dificultati atunci cand pierd sau castiga astfel de jocuri. Se vor certa, vor trisa, vor impinge pe unul sau pe altul si vor deveni foarte suparati atunci cand lucrurile nu sunt pe placul lor, ceea ce va strica distractia semenilor lor.
Explica-i celui mic ca indiferent daca castiga sau pierde, acest lucru este temporar, jucati impreuna jocuri acasa pentru a-i creste toleranta la pierdere si lasa-l sa inteleaga ca de cele mai multe ori distractia nu sta in castig ci in timpul petrecut alaturi de colegii, prietenii si semenii sai.
Laudatul
Copiii care sunt marginalizati tind sa se laude din dorinta de a-si impresiona colegii si pentru a-si face prieteni, insa in loc sa ii impresioneze cu laude (ceea ce implica faptul ca el este mai bun decat ceilalti) cel mic trebuie sa invete sa gaseasca puncte de interes comune cu semenii sai. Copiii se imprietenesc atunci cand au aceleasi activitati pe care le pot face impreuna, leaga prietenii cu cei care le seamana, asa ca ajuta-ti copilul sa isi gaseasca lucruri in comun cu restul colegilor.
Daca cel mic si-a castigat un anumit tip de reputatie, aceasta nu va disparea imediat si nu va deveni brusc acceptat de catre colegi, insa faptul ca nu mai manifesta comportamente negative care sa il marginalizeze este primul pas in directia cea buna.