8 sfaturi practice pentru alaptatul nocturn

/ / Modificat: 2017-06-29
8 sfaturi practice pentru alaptatul nocturn

Alaptatul nocturn nu este cel mai placut moment din meseria de parinte, dar este o necesitate in primele luni de viata ale bebelusului. Iata cateva sfaturi practice care te ajuta sa suporti mai usor trezirile frecvente si prin care il obisnuiesti pe bebe sa doarma mai mult pe timpul noptii!

Obisnuieste-l sa doarma cat mai mult noaptea

Nu inseamna ca trebuie sa il fortezi sau sa refuzi sa il harnesti cand se trezeste. Dar specialistii sunt de parere ca un mediu de somn adecvat si asigurarea unor conditii propice il vor ajuta pe bebelus sa doarma pe zi ce trece mai mult fara a mai fi nevoie sa se trezeasca de prea multe ori.

Creeaza-i un program si o rutina de somn potrivite pentru el, pentru ca pe masura ce creste sa il ajuti sa doarma mai multe ore in timpul noptii.

Alapteaza-l pe intuneric

Nu aprinde luminile cand te duci la el noaptea pentru a-l alapta. Orice urma de lumina mai puternica ii da de inteles ca s-a facut zi si ca este cazul sa stea treaz. In loc sa isi satisfaca nevoia de hrana si apoi sa adoarma la loc, bebelusul va dori sa se joace cu tine.

Ai grija sa lasi o lumina de veghe slaba pe timpul noptii, de care sa te ajuti pentru a vedea cand mergi la el sa il alaptezi.

Evita sa il misti foarte mult

Fii foarte blanda atunci cand il ridici din patut pentru a-l pune la san. Cu cat mai putine miscari si interactiuni intre voi, cu atat sedinta de alaptat va fi mai scurta, fara plansete si tipete.

Incearca sa eviti contactul vizual si sa vorbesti cu el atunci cand ajungi in camera sa il alaptezi. Il vei face atent la tine si iti va fi greu sa il adormi la loc.

Tine patutul in camera

Daca alaptezi copilul este foarte bine ca pe timpul noptii sa il ai cat mai aproape de tine. Nu este rau sa pui patutul copilului la voi in camera.

In acest fel actionezi rapid cand bebe are nevoie de tine si nu il vei lasa sa se trezeasca complet sau sa planga prea mult. Daca se intampla acest lucru risti sa stai la o sedinta de alaptat mai mult decat ar trebui si sa fii nevoita sa gasesti tot felul de trucuri pentru a-l adormi la loc.

Faceti cu schimbul

Accepta ajutorul sau cere-l atunci cand ai nevoie de el. Chiar daca bebelusul este dependent de sanul tau, nu inseamna ca toata sarcina alaptarii nocturne trebuie sa cada pe umerii tai.

Exista o solutie la-ndemana pentru a putea preda stafeta din cand in cand si partenerului sau altor membri ai familiei din casa. Colectarea laptelui matern si depozitarea lui la frigider sau congelator te ajuta sa dormi mai mult in timp ce ceilalti te inlocuiesc noaptea, prin utilizarea pachetelelor de lapte colectat cu ajutorul pompei de muls.

Trezeste-l pe bebelus pentru a-l alapta inainte sa te culci

Cu siguranta ora ta de culcare este mai inaintata decat a copilului. Daca micutul tau a adormit pe la 20:00, iar tu urmeaza sa te bagi in pat pe la 11:00, atunci incearca sa il trezesti pentru a-i da sanul exact inainte sa te culci. Daca nu faci acest lucru, s-ar putea sa te trezesti in mai putin de jumatate de ora de somn pentru ca micutul te va trezi sa il hranesti. Acest truc te ajuta sa mai furi cateva ore de somn fara intrerupere.

Da-i sa manance mai mult pe timpul zilei

Mareste numarul de sedinte de alaptat din timpul zilei si nu uita ca ultima masa sa fie exact inainte de culcare. Incurajeaza-l sa pape mai mult atunci, pentru a te asigura ca nu se trezeste prea curand.

Cu cat copilul creste si devine mai activ pe timpul zilei, cu atat orarul de mancat va fi dat peste cap. E posibil sa constati ca refuza masa in favoarea jocului sau a altor activitati interesante pentru el. Nu lasa ca programul de alaptat sa fie dat peste cap, pentru ca vei fi nevoita sa te trezesti mai mult noaptea.

Pune copilul sa eructeze dupa fiecare alaptare

Chiar daca este noapte si nu iti prea vine sa stai sa il mai tii pe spate si sa astepti ca micutul tau sa eructeze, este indicat sa o faci. Atunci cand sunt alaptati noaptea multi bebelusi adorm in timp ce sug la san. Pentru ca este mai comod, unii parinti profita de acest lucru si il pun imediat in pat sa doarma in continuare. Daca faci acest lucru, risti ca dupa numai 10 minute micutul sa izbucneasca in plans si sa tipe din cauza balonarilor si bulelor de aer care-i deranjeaza burtica. O sa iti fie mult mai greu sa il adormi dupa aceea.

Este mai indicat sa il tii cateva minute dupa alaptare in pozitie inclinata peste urmarul tau, cu spatele drept, pentru a scoate bulele de aer inghitite odata cu lapticul.

Taguri Alaptat pe timpul noptii Eructatie bebelusi Alaptare bebelusi Rutina somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre