Articol revizuit de Ramona Pirtea, consultant in lactatie si alaptare certificat international (IBCLC) in cadrul Centrului ProMAMA.
Alaptarea prelungita se defineste prin continuarea hranirii bebelusului la san dupa varsta de doi ani. Exista o multime de beneficii de care se poate bucura copilul de pe urma alaptarii prelungite, dar si cateva inconveniente. Analizeaza cu atentie avantajele si dezavantajele alaptatarii pe termen lung si ia cea mai buna decizie pentru micutul tau!
Motive in favoarea alaptatului prelungit
"Alaptarea este, sau ar trebui sa fie, cel mai firesc lucru pentru o proaspata mamica. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv in primele 6 luni, dupa care, impreuna cu alimentele solide, 2 ani si peste. Antropologic vorbind, copilul uman se autointarca dupa vasta de 2 ani si jumatate. Eu nici nu as denumi-o alaptare prelungita, ci alaptare la termen, normal. Daca intarcarea e ghidata de mama, recomand ca aceasta sa fie facuta treptat, cat mai bland, si nu brusc. O intarcare brusca poate avea repercursiuni nedorite atat pentru mama, cat si pentru copil." - Ramona Pirtea IBCLC - Consultat in lactatie si alaptare certificat.
Intarcarea apare atunci cand copilul incepe sa refuze constant sanul, dupa multe alte semne care arata ca este pregatit. Insa daca nu ofera astfel de semnale, alaptarea prelungita este recomandata si sanatoasa. In plus, atrage si cateva beneficii pentru tine, nu numai pentru copil!
Iata cateva motive esentiale pentru care trebuie sa continui sa alaptezi copilul, chiar si dupa doi ani:
• laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelusi, deoarece procura organismului substante nutritive si anticorpi unici, pe care laptele praf nu ii ofera;
• ajuta la calmarea copilului atunci cand este bolnav;
• il ajuta sa se simta confortabil si in siguranta - intareste legatura afectiva unica dintre tine si el;
• alaptarea este mai practica pentru tine, mai ales atunci cand calatoresti; nu mai trebuie sa iei dupa tine biberoane, tetine, lapte praf etc;
• intarcarea vine in mod natural si nu mai intampini la fel de multe greutati ca atunci cand incerci sa o initiezi tu, la varste mai mici.
Foto: methodsofhealing.com
Dezavantaje ale alaptarii prelungite
• ai putea intampina reactii negative, critici si comentarii din partea unor membri ai familiei sau prieteni, carora li se pare ciudat si condamnabil sa alaptezi un copil asa mare, de peste 2 ani;
• te-ai putea confrunta cu situatia speciala in care va trebui sa alaptezi in tandem - acest lucru inseamna ca intre timp ai nascut un alt bebe pe care esti nevoita sa il alaptezi concomitent cu primul nascut; poate fi destul de obositor si incomod pentru tine;
• lactatia scade, iar gustul laptelui se schimba in cazul in care ramai insarcinata in timp ce il alaptezi pe micutul tau - acest lucru necesita o mare atentie, deoarece in cazul in care copilului nu i se ofera doza zilnica recomandata de alimente si substante nutritive esentiale, ar putea suferi de anemii, malnutritie si alte probleme grave de sanatate.
Trucuri pentru o alaptare prelungita reusita
In cazul in care nu tolerezi comentariile rautacioase si privirile dezaprobatoare ale celor din jur, atunci evita sa te expui public in timp ce alaptezi copilul. Fa-o in intimitatea casei sau in incaperi retrase.
Daca nu te intereseaza foarte tare opiniile celor din jur, atunci poti alapta copilul oriunde. In cazul in care cineva intreaba mirat daca inca mai alaptezi, sfatul este sa raspunzi simplu si la obiect cu "da". Un astfel de raspuns ar putea impiedica dezvoltarea subiectului si patrunderea in zone de discutii care te-ar putea irita.
Nu trebuie sa renunti la alaptat daca ramai insarcinata cu un alt bebe intre timp. Este recomandat sa iti monitorizezi cu atentie lactatia, pentru a evita problemele nutritive care pot aparea la micut. Vorbeste cu medicul despre cele mai bune masuri pe care le poti lua.
Nu te speria de alaptarea in tandem. Necesita timp si rabdare, dar poti alapta doi copii in acelasi timp fara probleme.
"In cazul in care o mama alapteaza in tandem, se recomanda ca nou nascutul sa fie hranit primul si apoi copilul mai mare." - Ramona Pirtea IBCLC - Consultat in lactatie si alaptare certificat international.