Lactatia excesiva sau hiperlactatia apare atunci cand sanii tai produc mai mult lapte decat are nevoie bebelusul. Laptele are un jet rapid si iese cu putere din san, facand dificila alaptarea copilului. Acesta se poate ineca din cauza abundentei laptelui si poate refuza sanul. Nu lasa hiperlactatia sa stea in calea alaptarii bebelusului tau! Iata cum controlezi situatia!
Foto: breastfeedingchild.com
Care sunt cauzele hiperlactactiei?
Specialistii sustin ca sunt frecvente cazurile in care proaspetele mamici au de-a face fie cu hiperlactatie, fie cu lactatie insuficienta. Aceste probleme apar in primele saptamani ale alaptarii bebelusului si au tendinta sa se regleze de la sine, pe masura ce trece timpul.
Exista totusi mamici care pot suferi de hiperlactatie tot timpul. In cazul acestora, glandele care produc laptele (alveolele) nu-si autoregleaza functia.
Medicii considera ca cele mai predispuse la aceasta afectiune sunt mamicile care au un numar mare de alveole la nivelul sanilor.
Si anumite afectiuni hormonale, tumori ale glandei pituitare sau tratamente medicamentoase pot determina aparitia lactatiei excesive, prin cresterea volumului de lapte in sani.
Cum iti dai seama ca suferi de lactactie excesiva?
Principalele semne care dau de gol hiperlactatia sunt sanii foarte plini, uneori chiar durerosi, si dezvoltarea frecventa a unor complicatii precum blocarea canalelor galactofere, mastita sau angorjarea sanilor.
In plus, sanii iti vor curge mai des decat de obicei, iar bebelusul tau va fi incomodat de jeturile bruste de lapte din timpul suptului, deoarece laptele curge rapid, iar copilul nu poate inghiti atat de repede cantitatea de lapte care este ejectata. Este posibil sa inceapa sa planga, sa devina iritat si chiar sa refuze sa mai suga la sani.
Ce trebuie sa faci pentru a-ti regla lactatia?
Daca simti ca ai sanii mereu plini si umflati foarte tare, iar micutul tau este incomodat de cantitatea excesiva de lapte care este ejectata in timpul alaptarii, mergi la medic sau la un consultant in probleme de alaptare.
Inainte de fiecare masa a bebelusului, goleste o parte din laptele din sani cu ajutorul pompei de muls. Atentie insa, nu trebuie sa mulgi o cantitate prea mare. Nu uita ca daca stimulezi foarte mult sanii, creierul primeste semnale ca trebuie stimulata secretia lactata si se vor umple rapid la loc.
Incearca sa "pacalesti" organismul si sa ii creezi "iluzia" ca urmeaza sa intarci bebelusul si ca este timpul sa nu mai produca atat de mult lapte. Redu numarul de alaptari ale micutului tau, dar si timpul de supt. In acest fel, creierul tau va primi semnale ca este timpul sa scada productia de lapte.
Incearca sa gasesti cea mai potrivita pozitie de alaptat pentru bebelus, astfel incat micutul sa nu fie foarte incomodat de fluxul abundent de lapte sau sa contribui la diminuarea lui. Incearca sa stai culcata si sa pui bebelusul pe burtica ta, cand il alaptezi. Fluxul laptelui va fi mai mic, datorita gravitatiei.
Tu ai avut probleme cu lactatia in timpul alaptarii? Ai avut "prea mult" lapte? Cum ai reusit sa il alaptezi pe bebe? Cum ti-ai reglat secretia lactata? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!