Mamelonul ombilicat

/ / Modificat: 2017-10-01
Mamelonul ombilicat
Intrebare:

- As vrea sa stiu ce este de facut in cazul in care am mamelon ombilicat - afectiune din cauza careia a trebuit sa renunt la a-mi alapta copilul. In spital dupa ce am nascut, doctorii, desi au vazut ca nu pot alapta, nu au luat nici o masura. Acasa am incercat toate metodele-muls,seringa taiata, pompa de san, frecat cu prosop aspru dar canalele s-au infundat si am facut rana. O saptamana mai tarziu eram la urgenta cu abces la sanul drept si bineinteles ca am primit medicatia pentru intreruperea lactatiei. Ce pot sa fac daca am mamelon ombilicat ? As vrea un raspuns cat mai documentat, deoarece vreau sa mai fac un copil si de data asta trebuie sa fiu pregatita!

Raspuns:

Mameloanele pot avea diferite forme: comune, plate, ombilicate, alungite si toate sunt normale, doar ca unele pot crea anumite dificultati de apucare a sanului de catre nou-nascut, dar acest lucru n-ar trebui sa constituie o piedica in calea alaptatului. Daca este invatat corect sa suga, nou-nascutul poate suge la orice fel de mamelon, deoarece el suge din san si nu din mamelon. Mamelonul reprezinta doar o treime din partea care ajunge in gura sugarului: in timpul suptului trebuie introdusa in gura nou-nascutului toata areola mamara; nu trebuie ca acesta sa "morfoleasca" doar varful mamelonului, deoarece in acest fel suptul va fi ineficient si se favorizeaza aparitia ragadelor mamelonare (fisuri) si se poate ajunge chiar si la infectii.

Se numeste mamelon  ombilicat, cel care la presiunea areolei "se adanceste" in loc sa iasa in afara si este o forma destul de rara, spre deosebire de mamelonul plat (care nu este in relief) care este mai frecvent, dar care este adesea gresit denumit mamelon ombilicat. Mamele care au mameloanele ombilicate pot avea dificultati la inceputul alaptarii, dar dupa ce nou-nascutul deprinde tehnica suptului si reuseste sa apuce corect sanul, mameloanele sunt trase in afara in timpul suptului si alaptatul poate decurge firesc. Este nevoie insa de multa rabdare, incredere si perseverenta in primele saptamani.

Urmatoarele masuri pot fi de ajutor:

- punerea copilului la san cat mai repede dupa nastere, cand sanii sunt inca moi;

- scoaterea mamelonului spre exterior inainte de alaptare prin stimulare manuala cu ajutorul pompei manuale sau seringii (Metoda seringii: se taie capatul inchis al seringii; se introduce pistonul in capatul taiat (adica inversul pozitiei obisnuite) si se aplica capatul neted al seringii etans pe areola si mamelon. Se trage incet de piston pentru a aspira mamelonul si se mentine aspiratia mamelonului timp de 30 secunde – 1 minut. Impingeti inapoi pistonul pentru a reduce presiunea daca apar dureri sau la sfarsit, pentru a indeparta seringa de la san. Manevra se poate face inainte de a pune copilul la san sau intre alaptari);

- sustinerea sanului cu degetele si apasarea usoara deasupra cu degetul mare;

- incercarea mai multor pozitii de alaptare;

- mulgerea laptelui direct in gura bebelusului pentru a-i trezi interesul; in perioada in care acesta invata sa suga laptele va fi muls si colectat si oferit sugarului cu lingurita, nu cu biberonul;

- evitarea folosirii biberoanelor si suzetelor;

- evitarea ragadelor (fisurilor) mamare prin pozitionarea corecta la san a copilului: toata areola mamara (partea de coloare inchisa, maro, a sanului, din jurul mamelonului) trebuie sa fie in gura sugarului; daca acesta suge numai mamelonul nu va primi lapte si vor apare fisurile mamelonare;

- exista in comert si mameloane artificiale (din silicon), care pot fi incercate, dar rezultatele nu sunt incurajatoare.

Cel mai important este insa sa nu renuntati la alaptat (la o viitoare sarcina); forma mamelonului nu trebuie sa fie o piedica in calea acestei prime interactiuni mama-sugar, deoarece inca din prima clipa mama este cea care trebuie sa-si invete copilul, pas cu pas, cum sa depaseasca fiecare obstacol pe care-l va intalni in viata. Nu ezitati sa cereti ajutor: personalul sectiei de neonatologie (asistente si medici) sunt in masura sa va ajute, si daca n-o face din proprie initiativa solicitati-le dumneavoastra ajutorul cu toata increderea.

Dr. Ciprian Pop-Began
Medic primar obstetrica-ginecologie

Taguri Probleme alaptare Probleme sani alaptare Afectiuni piele alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre