Pompa de muls si mulsul laptelui matern

/ / Modificat: 2017-06-22
Pompa de muls si mulsul laptelui matern

Pompa de san ajuta mamicile care alapteaza sa exprime (sa mulga) sanul si sa alimenteze bebelusul cu lapte matern din biberon. Laptele matern astfel obtinut poate fi depozitat la congelator pentru alimentari ulterioare. Utilitatea lor se regaseste si in nevoia mamicii de a pompa laptele matern la serviciu.

Pompele de san sunt fie manuale (activate cu mana sau chiar cu piciorul, in functie de model), fie electrice, si se gasesc intr-o gama variata. Pompele electrice se impart in trei subcategorii, in functie de pret si calitate.

Cum pompam laptele matern?

Pomparea laptelui matern presupune aplicarea unei oarecare presiuni asupra sanului, insa nu este neaparat dureroasa sau neplacuta daca:

• Alegi corect pompa de san: alegerea pompei celei mai potrivite este un lucru important, asadar asigura-te ca cea pe care ai ales-o se potriveste nevoilor tale.

O mama care isi exprima sanii ocazional are nevoi diferite fata de cea care face acest lucru de mai multe ori pe zi.

• Incepi la timpul potrivit: daca trebuie sa te intorci la serviciu, ar trebui sa incepi sa folosesti pompa de san cu doua saptamani inainte, pentru a te obisnui tu, dar si bebelusul, cu noua rutina. In plus, te ajuta si sa iti faci provizii de lapte matern.

• Cresti rezerva: este indicat sa pompezi mai des si mai putin, decat sa pompezi mai mult lapte pentru o perioada mai lunga de timp.

• Nu sari peste momentul pomparii: este indicat sa pompezi chiar si pentru cateva minute, decat sa omiti acest lucru, deoarece poate avea efecte negative in ceea ce priveste lactatia.

• Profiti de vacanta si sfarsitul de saptamana: poti sa profiti de acest timp liber exclusiv pentru alaptare. Acest lucru ajuta la pastrarea cantitatii de lapte produse de san si la intarirea legaturii intre mama si bebelus.

• Te gandesti la bebe: pentru unele mamici este greu sa "alapteze" pompa in locul bebelusului, insa poti face acest proces mai usor daca privesti fotografii cu bebelusul tau in timpul pomparii laptelui matern.

Folosirea unei pompe de san, electrica sau manuala, nu este singura solutie pentru exprimarea laptelui matern. Poti sa nu folosesti pompa de san, in favoarea exprimarii manuale, care presupune masarea sanului cu mana, iar aceasta are avantajul de a nu presupune vreun cost.

Avantaje si dezavantaje ale alimentarii bebelusului cu lapte matern pompat

Alaptarea este foarte importanta, inca de prima data, cand bebelusul primeste colostrul (primul lapte, care contine nutrientii si anticorpii necesari unui nou-nascut). Alaptarile ulterioare intaresc legatura dintre mama si bebelus. Faptul ca sugarul se obisnuieste cu pielea, mirosul si vocea mamei ii da acestuia senzatia de confort si relaxare, care ajuta la eliberarea de stres si la o hranire corecta.

Laptele matern are o concentratie diferita de laptele formula, dar si o concentratie diferita in functie de cantitatea consumata la o alaptare. Consistenta laptelui matern variaza pe parcursul alaptarii:

• Laptele de la inceputul alaptarii este mai putin dens si are scopul de a potoli setea sugarului;

• Laptele de la finalul alaptarii este mai gras si are scopul de a hrani sugarul flamand, care consuma o cantitate mai mare de lapte, decat atunci cand ii este doar sete.

Astfel, alimentarea bebelusului cu lapte matern din biberon il priveaza pe cel mic de partea cea mai sanatoasa a laptelui de mama, care ajuta la crestere.

Ce sa ai in vedere cand cumperi o pompa de san

Unele pompe de san sunt la set cu recipiente pentru depozitare sau biberoane. Alege tipul de pompa pentru san dupa nevoile tale. Exista tipuri diferite de pompe de san in functie de frecventa cu care le folosesti:

• Pompele de san electrice sunt in general destinate pompatului ocazional si functioneaza pe baterii, iar unele modele se pot alimenta si la priza. Acestea functioneaza intr-un ritm mai alert.

• Pompele de san manuale sunt si ele destinate pompatului ocazional, insa presupun mai mult efort din partea mamicii si costa mai putin.

• Pompele de san electrice bifazice actioneaza asupra ambilor sani simultan si au puterea si rata de suctiune asemanatoare sugarului. Acestea sunt destinate folosirii de mai multe ori pe zi si au capacitate mare de suctiune.

Ai grija totusi sa le ocolesti pe cele ale caror componente contin BPA (da, nu numai biberoanele contin asa ceva) sau parti de cauciuc, care presupun un mediu favorizant pentru bacterii.

Taguri Laptele matern Pompa san Muls lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre