Toata lumea a auzit de depresia postnatala, dar cate persoane stiu de depresia dupa intarcare?
Despre asta vorbeste o femeie care a experimentat acest lucru. Dupa ce a alaptat cu succes timp de un an, dupa ce a trecut peste durerea sfarcurilor crapate si muscaturile fiului sau, Susan Horn, o mama din Melbourne, spune ca asteapta cu nerabdare libertatea pe care o capeti dupa incheierea alaptarii.
Intarcarea a decurs bine
La inceput, totul a mers bine, spune Susan. Fiul ei nu mai cerea lapte de la san in fiecare seara si doarmea foarte bine peste noapte. "Nu am avut niciun disconfort," spune Susan. Dar, la doua luni dupa ce nu a mai alaptat, Susan a luat o raceala de care nu mai scapa si dintr-o data s-a simtit intr-o depresie profunda, care nu era deloc asemanatoare cu depresia pe care o avusese inainte.
"Am avut stari de depresie postnatala in ultimul an, dar a fost altceva. Era mai "intunecata", mai grea. Incepusem sa cred ca ma pierd," povesteste Susan.
Nu stiu daca depresia a avut legatura cu intarcarea
Susan continua sa se simta rau, facea boala dupa boala, cu stari de letargie si incapacitatea de a putea face vreo activitate, ceea ce a facut ca depresia sa se adanceasca. Cu toate acestea, Susan nu a facut nicio legatura intre depresie si starile ei, pana cand o prietena a mers la doctor pentru o problema similara de sanatate. In cele din urma, a inteles si ea ce se intampla.
"Doctorul mi-a spus ca boala este din cauza faptului ca incetasem sa alaptez in urma cu o luna. A fost un moment de "lumina" pentru amandoi. Vedeti, cand nu mai alaptam nu doar laptele dispare. Apar si izbucnirile regulate ale "hormonilor fericirii" pe care le avem de fiecare data cand hranim copilul la san," spune Susan.
"Transformarea imensa care are loc atunci cand femeile inceteaza sa mai alapteze poate duce la schimbarea starii de spirit si a sistemului imunitar. Adaugati la aceasta si revenirea ciclului menstrual si va dati seama ca asta duce direct la depresie fara sa treaca," explica Susan.
A contat ajutorul primit
Odata ce Susan a inteles ce se intampla in interiorul corpului ei, a inceput imediat sa se simta mai bine si a fost capabila sa inceapa unele activitati si sa-si reia obiceiuri care au ajutat-o sa scape de depresie.
"Am inceput sa am din nou diverse activitati, ceea ce elibereaza "hormonii mei fericiti" si ajuta foarte mult starea mea de spirit. Am schimbat alimentatia cu una mai sanatoasa, asa ca sistemul meu imunitar incepe sa lupte. Dar cel mai mult, mi-am dat seama ca sunt un om normal. Depresia dupa intarcare este obisnuita, iar pentru mine a fost important ca am avut parte de ajutor din partea celor din jurul meu," spune Susan.
Daca ai terminat recent de alaptat sau intentionezi sa faci acest lucru, tine cont de schimbarile pe care corpul le sufera. Stiind ca depresia dupa intarcare este normala va pot spune sa luati in calcul orice simptom de depresie si boala care apare in saptamanile care urmeaza.
5 sfaturi pentru a face fata intarcarii
Fa exercitii regulate - nu renunta la activitatile care implica miscare. Foarte mult ajuta si sportul;
Dormi bine - nu sta mai tarziu decat trebuie si asigura-te ca te culci cat mai relaxata posibil in fiecare noapte. Mentinerea orelor normale de somn te va ajuta sa-ti reglezi hormonii si sa-ti intaresti sistemul imunitar.
Ai grija ce mananci si ce bei - prea multa cofeina si alimente zaharoase pot interfera cu hormonii si nu sunt bune pentru nivelurile de energie. Fa tot ce trebuie pentru a manca bine si pentru a fi mereu hidratata.
Fa lucruri distractive - umple-ti timpul cu lucruri care te fac sa te simti bine, cum ar fi sa-ti vizitezi prietenii si familia sau sa iti cumperi ceva frumos. Pentru ca nu mai alaptezi, poti lua in considerare chiar si un weekend departe cu prietenele tale.
Discuta si descarca-te - vorbeste mereu despre felul in care te simti, astfel incat cei dragi sa te poata sprijini, daca apare vreo problema.