Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca bebelusii cu varsta sub sase luni sa fie alaptati exclusiv la san. Mamele care au gemeni sunt capabile sa produca lapte pentru amandoi, deoarece stim ca, cu cat mai multa stimulare, cu atat mai multa productie de lapte; femeile din aceste cazuri pot produce pana la 2 litri de lapte pe zi!
Cu toate acestea, uneori, alaptarea exclusiva nu este posibila sau nu este dorita de familie, iar alaptarea este combinata cu o formula de hrana. Aceasta se numeste alaptare mixta.
De ce exista o rata mai mica de alaptare exclusiva la gemeni?
Stim ca femeile pot produce lapte pentru doi, chiar trei copii. De fapt, asistentele medicale au reusit sa hraneasca intre trei si sase copii de varste diferite. Cu toate acestea, ratele de alaptare exclusiva in cazul copiilor multipli sunt mult mai mici decat in cazul unui singur copil.
Intr-un studiu realizat in Tara Galilor in 2004, ratele de initiere a alaptarii la san au fost de 52% pentru copiii singuri, 40% pentru gemeni si doar 15% pentru tripleti.
Exista mai multe motive pentru acest lucru. Pe de o parte, aproximativ jumatate dintre acesti copii se nasc prematur sau cu o greutate mica la nastere si multi dintre acestia vor avea nevoie de spitalizare sau vor avea alte complicatii suplimentare, ceea ce poate ingreuna alaptarea.
In plus, multi dintre gemeni se nasc prin cezariana, in unele cazuri avand loc separarea mama-copil (din pacate, deoarece in timpul cezarienei este posibil si contactul piele-pe-piele) si adaugand oboseala si stresul din perioada postnatala, disconfortul operatiei.
In plus, desi exista dovezi clare ca, cu cat cererea este mai mare, cu atat productia de lapte este mai mare, multe femei si familii cred ca alaptarea exclusiva a doi copii nu este posibila.
Motivele pentru alaptarea mixta a gemenilor
Daca in multe cazuri alaptarea exclusiva cu un singur copil este dificila, in cazul a doi copii problemele se inmultesc. Principalele motive care le determina pe mamele de gemeni sa combine alaptarea cu formula de hranire sunt perceptia unei productii inadecvate de lapte sau faptul ca bebelusii nu sunt satisfacuti, lipsa de timp, esecul unuia dintre gemeni de a se dezvolta sau probleme ale mamei, cum ar fi angorjarea sau abcesul.
In multe cazuri de gemeni, alaptarea mixta duce la o prelungire a alaptarii (mamele au mai mult timp, simt ca copiii lor mananca mai bine...). Alaptarea mixta este intotdeauna mai buna si are mai multe beneficii decat alaptarea artificiala exclusiva, astfel incat alaptarea mixta poate fi o alternativa buna in unele cazuri.
Un san pentru fiecare copil sau ambii sani pentru amandoi?
Unii profesionisti recomanda sa se rezerve un san pentru fiecare copil. Cu toate acestea, acest lucru poate fi contraproductiv, deoarece, de obicei, unul dintre bebelusi suge mai bine decat celalalt si, prin urmare, stimuleaza o productie mai mare de lapte.
Daca se ofera sanii alternativ (fiecare bebelus ia unul diferit la fiecare alaptare), productia ambilor sani va fi similara si, in plus, bebelusul care suge cu mai multa dificultate va beneficia de o mai buna stimulare oferita de fratele sau sora sa.
Cum se face alaptarea mixta cu gemeni?
Exista mai multe moduri diferite de alaptare mixta cu gemeni si fiecare familie poate adopta modul care ii este cel mai confortabil. In cele mai multe cazuri, ambii gemeni sunt alaptati mixt, adica lapte matern si lapte praf pentru sugari. In aceste cazuri se poate:
1. Ofera cateva reprize complete de lapte praf pentru sugari si alapteaza in rest
Aceasta este cea mai buna optiune, deoarece bebelusii nu se obisnuiesc sa ia biberonul la toate hranirile, iar mama se poate odihni in timpul hranirilor cand iau biberonul.
2. La fiecare hranire, se ofera unuia sanul si celuilalt un biberon de inceput cu lapte praf. La urmatoarea hranire, se schimba
Aceasta optiune este buna mai ales daca mama are ajutor, pentru ca, in timp ce ea alapteaza, altcineva ii poate da biberonul celuilalt geaman, astfel incat mama sa aiba mai mult timp "liber" intre mese. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa reusesti sa hranesti gemenii in acelasi timp.
3. La fiecare hranire, se ofera fiecaruia dintre gemeni un san si apoi un biberon
Aceasta optiune este cea mai putin recomandata, deoarece, pe de o parte, reprezinta multa munca pentru mama. Pe de alta parte, suplimentarea fiecarei mese, in special cu un biberon, poate duce la faptul ca bebelusii cer din ce in ce mai multa formula si sug din ce in ce mai putin, ceea ce duce in cele din urma la scaderea cantitatii de lapte matern produs si, in cele din urma, la intarcare.
Ce trebuie sa faci daca unul dintre bebelusi suge mai greu sau nu se prinde la san?
Asa cum am mentionat deja, este foarte frecvent ca un bebelus sa suga mai bine decat celalalt. Daca se alterneaza sanii si se ofera fiecarui bebelus un san diferit de fiecare data, exista asigurarea ca ambii au o productie de lapte similara.
Cu toate acestea, se poate intampla, de asemenea, ca unul dintre bebelusi sa nu reuseasca sa se prinda la san. Ca si in cazul unui singur copil, trebuie consultat un expert in alaptare pentru a exclude si/sau rezolva eventualele probleme care duc la imposibilitatea copilului de a se prinde la san.
FOTO: freepik.com