Alaptarea este un proces natural, dar la care tinerele mame se raporteaza diferit. In timp ce pentru unele femei este o binecuvantare faptul ca pot sa isi hraneasca bebelusii la san si fiecare sesiune de alaptare are ceva magic, pentru altele poate fi un chin din cauza oboselii care se acumuleaza si a problemelor pe care le pot intampina. Fiecare experienta este unica si diferita, insa mamicile care au alaptat primul copil de cele mai multe ori isi doresc sa o faca si atunci cand vine pe lume cel de-al doilea.
Multe femei raman insarcinate cat inca isi mai alapteaza primul copil, iar alaptarea continua in mod firesc pe parcursul sarcinii, la fel si dupa venirea pe lume a celui de-al doilea bebelus. A alapta in tandem poate fi o provocare serioasa pentru multe mame, iar daca va doriti sa o faceti, trebuie sa stiti la ce sa va asteptati, pentru a va pregati cat mai bine pentru perioada alaptarii in tandem.
Modificarile sanilor in timpul alaptarii in tandem
In primul trimestru de sarcina, sanii pot deveni mai sensibili, iar viitoarea mamica poate simti un disconfort atunci cand alapteaza primul copil. De obicei senzatiile neplacute dispar incepand cu al doilea trimestru de sarcina. Se intampla acest lucru deoarece sanii isi modifica structura, iar nivelul de hormoni creste considerabil atunci cand ramaneti insarcinate.
Apoi, pe masura ce sarcina avanseaza si burta creste, copilul cel mare poate pune presiune, in functie de pozitia in care este obisnuit sa fie alaptat.
Cum se modifica productia de lapte
In timpul celei de-a doua sarcini, multe femei pot observa o scadere a cantitatii de lapte, mai ales in cel de-al doilea trimestru. Acest lucru se intampla tot din motive hormonale. Dupa nasterea celui de-al doilea copil insa, mamele se pot confrunta cu o supraproductie de lapte. Acest lucru se intampla pentru ca acum sunt doi copii care stimuleaza productia, iar corpul mamei produce lapte pentru a-i hrani pe amandoi.
Dupa nasterea bebelusului, compozitia laptelui matern se modifica. Glandele mamare produc colostru, apoi lapte de tranzitie, apoi lapte matur, pentru a raspunde nevoilor nutritionale ale nou-nascutului. Nu trebuie sa va faceti, asadar, griji in ceea ce priveste calitatea laptelui dupa nastere. De asemenea, colostrul nu ii face rau copilului cel mare, dimpotriva. El contine anticorpi, care il ajuta la orice varsta.
In ceea ce priveste organizarea sesiunilor de alaptat, fiecare mama le ajusteaza la programul care i se potriveste cel mai bine. In timp ce unele mame alapteaza intai nou-nascutul, apoi copilul cel mare, altele alapteaza simultan, fiecare copil la cate un san.
Avantajele alaptarii in tandem
Contrar credintei populare, alaptarea a doi copii nu presupune un cost energetic mai mare pentru organismul mamei si nici nu este responsabila pentru scaderea hemoglobinei si aparitia anemiei. Cu alte cuvinte, nu exista efecte adverse atunci cand mama alapteaza in tandem.
Alaptarea in tandem reduce riscul de mastita, pentru ca daca bebelusul nu reuseste sa goleasca sanii, copilul cel mare o va face. In plus, productia de lapte va fi stimulata si astfel va asigurati ca nou-nascutul primeste lapte suficient.
Dezavantajele alaptarii in tandem
Daca ati alaptat primul copil pe perioada sarcinii, nu este recomandat sa il intarcati in momentul in care vine al doilea bebelus, dimpotriva. Copilul cel mare poate deveni gelos si poate percepe ca bebelusul i-a furat ceva ce era al lui, pe langa atentia si timpul parintilor.
Pe langa asta, alaptatul in tandem necesita timp si efort dublu. Daca simtiti ca nu faceti fata sau ca este prea greu, intarcati copilul cel mare. Cu rabdare si sprijin din partea familiei, veti reusi sa-l faceti sa inteleaga situatia si sa renunte la san.
Un alt dezavantaj este riscul aparitiei unor infectii sau candidoze bucale, in cazul in care copiii sug unul dupa celalalt. Este ideal ca fiecare copil sa fie hranit dintr-un singur san, iar daca nu se poate acest lucru, sa hraniti intai bebelusul, apoi copilul cel mare.