Aproape orice copil care este alaptat se va confrunta, la un moment dat, cu simptome precum diareea, varsaturile sau eruptii cutanate pe piele. Insa in momentul in care astfel de manifestari apar dupa ce este hranit cu lapte de vaca sau dupa ce a fost alaptat, iar mama a baut lapte de vaca, inseamna ca micutul tau este alergic la proteinele din lapte.
Orice persoana poate sa aiba o asemenea alergie, insa este mai intalnita la copii, afectand chiar si bebelusii, in procent de 2-3%. O astfel de alergie apare, de regula, in primele trei luni de la nastere, fiind mai predispusi bebelusii in ale caror familii exista cazuri de alergii.
Cand un copil este alergic la lapte inseamna ca sistemul sau imunitar, care in mod normal lupta impotriva infectiilor, suprareactioneaza la proteinele din laptele de vaca (baza pentru cele mai multe formule comerciale pentru copii). De fiecare data cand copilasul este hranit cu lapte, corpul sau crede ca aceste proteine ââsunt invadatori si incepe sa reactioneze, pentru a lupta cu "dusmanul". Acest lucru provoaca o reactie alergica in care substante chimice, precum histamina, sunt eliberate in organism.
Bebelusii prezinta adesea primele simptome ale unei alergii la lapte intr-o perioada curprinsa intre cateva zile si cateva saptamani dupa ce li se adminstreaza prima formula pe baza de lapte de vaca. Copiii care sunt alaptati prezinta un risc mai scazut de a avea o alergie la lapte, spre deosebire de cei carora li se administreaza formula.
Cum se manifesta alergia la proteina din lapte la bebelusi
Printre simptomele alergiei la lapte se numara:
- probleme de respiratie;
- tuse;
- scaunele bebelusului pot fi apoase sau cu aspect lucios;
- raguseala;
- crampe stomacale;
- varsaturi;
- diaree;
- mancarimi ale pielii;
- umflaturi ale pleoapelor, ale buzelor;
- pete rosii pe piele;
- balonare;
- sugarul nu ia in greutate;
- uneori poate sa apara soc anafilactic.
Alergia la proteina din lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza, care apare in momentul in care organismul are probleme in a digera laptele.
Ce faci daca bebelusul are alergie la proteina din lapte
Daca bebelusul are alergie la proteina din lapte de vaca, nu inseamna ca nu trebuie sa il mai alaptezi. Micutul trebuie hranit la san in continuare insa este important ca tu sa ai grija sa nu mai consumi alimente pe baza de lapte de vaca, pentru ca pot patrunde in laptele matern, apoi in sistemul digestiv al micutului, provocandu-i reactii alergice.
Cum reactia alergica poate sa fie si la laptele de vaca sau la cel de capra, este bine sa excluzi si astfel de alimente din dieta ta zilnica. Fii atenta si la alte alimente care contin lapte, precum pizza, omleta, clatite, sosuri, lapte de soia, lapte de migdale, pentru ca si acestea pot sa provoace alergii bebelusului tau, daca le consumi.
Daca ii dai bebelusului tau formule de lapte, fii atenta la acestea, pentru ca pot contine cantitai mici din aceste proteine, tocmai pentru a fi evitate reactiile alergice care pot sa apara la sugari. Cumpara formule hipoalergenice HA care contin hidrolizate proteice partiale sau totale. De preferat sunt formulele hidrolizate total pentru a-ti hrani bebelusul, pentru ca sunt mai sigure.
Alergia la proteina din lapte: cum se pune diagnosticul
O alergie la proteinele din lapte de vaca se diagnosticheaza in urma unor teste de sange, dar mai pot fi utilizate si teste prin intepatura sau teste prin zgarietura. Daca bebelusul tau este diagnosticat cu o astfel de alergie, este foarte important sa nu intrerupi alaptrarea ( daca il alaptezi natural), ci sa ai grja sa ai o dieta adecvata, restrictiva de la alimentele cu potential alergen.
In general, pentru o astfel de alergie nu se recomanda tratament medicamentos.