Alaptarea este un gest natural, insa nu intotdeauna se poate face usor, la fel cum lactatia nu apare mereu imediat dupa nastere.
Totusi, laptele matern reprezinta alegerea cea mai potrivita pentru sanatatea copilului.
Pofta pentru anumite alimente “interzise”, mastita, greutatea mica a bebelusilor sunt obstacole in calea hranirii naturale a unui nou-nascut. E important insa ca alaptatul sa devina o placere si nu o povara. Iata cateva trucuri cu ajutorul carora te poti bucura de o alaptare indelungata:
Cine stie daca voi avea lapte?
Aceasta este o intrebare „clasica”. Ca si cum a avea lapte a fost o sansa, o chestiune de noroc si nu ceva natural, biologic. Ca sa incepi cu dreptul, cel mai bine e sa nu pui la indoiala faptul ca vei putea alapta. Ai incredere in corpul tau, caci el este “setat” sa asigure hrana nou-nascutului.
Informeaza-te
Alaptarea vine in mod natural odata cu nasterea. Cu toate acestea, lactatia nu apare pe loc la toate femeile. Odata cu inventarea laptelui formula, multe generatii de femei nu au mai alaptat sau au facut-o doar pentru o perioada foarte scurta. De aceea este esential sa te pregatesti informandu-te cu mai mult timp inainte. Citeste, intreaba medicul de familie, participa la cursuri special concepute pentru viitoarele mame.
Ai nascut, pune-l imediat la san!
Nou-nascutul lasat la pieptul mamei din primele clipe de viata va fi capabil sa gaseasca singur calea catre san si sa suga primele picaturi de colostru. Mama si bebelusul sunt predispusi in mod natural sa se „gaseasca”.
Mama si copilul mereu impreuna
Pentru a stimula declansarea lactatiei este necesar sa alaptezi des, ori de cate ori bebelusul pare ca ar vrea sa suga pentru ca deschide si inchide buzele, intoarce capul ca si cum ar cauta sanul, duce mainile la gura, suspina, este nelinistit. Pentru ca mama sa surprinda aceste semnale, copilul trebuie sa fie aproape de ea, zi si noapte. Plansul este in schimb un semn tarziu al foamei si poate interfera cu hranirea daca bebelusul este prea obosit sau nervos atunci cand il pui la san.
Nu privi incontinuu ceasul
Alaptarea nu se face cu programare. Schema de cinci mese pe zi s-a adaptat bine alimentarii cu biberon, dar nu are nicio legatura cu alaptarea. Hranirea la san se face la cererea bebelusului, deoarece numai el stie cand stomacul sau micut este gol si, prin urmare, este timpul sa suga. In primele zile, hranirile frecvente si numeroase (10-12 sau mai multe in 24 de ore) sunt normale si permit stimularea corespunzatoare a productiei de lapte.
Evita folosirea biberonului
La san, copilul isi gaseste hrana de care are nevoie, isi potoleste setea si primeste mangaiere. In primele sase luni de viata - subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii - alaptarea ar trebui sa fie exclusiva, copilul nu are nevoie de nimic altceva. Mai mult, productia de lapte se bazeaza pe un mecanism de cerere si oferta: cu cat bebelusul suge mai mult si cu atat este produs mai mult lapte. Ceaiuri din plante, apa, suzeta risca sa interfereze cu acest mecanism, cu posibile efecte negative asupra lactatiei si, prin urmare, asupra dezvoltarii bebelusului.
Ai probleme? Cere ajutor!
Ragade, mastita, luare mica in greutate? Daca ai vreo indoiala, nu ezita sa ceri ajutor. Discuta cu medicul pediatru, cu obstetricianul care ti-a urmarit sarcina, cere ajutorul moaselor din maternitate. Doar sfaturile specializate sunt menite sa rezolve orice problema.