Alaptarea la san este cea mai recomandata metoda noilor mamici care isi doresc ca bebelusii lor sa creasca sanatosi si puternici. Daca alaptarea prezinta o multime de avantaje atat pentru nou-nascut, cat si pentru mama, hranirea la san implica si o serie de dezavantaje si nu este intotdeauna posibila. In aceasta situatie intervine hranirea cu biberonul, care poate contrabalansa eficient hranirea naturala.
Avantajele alaptarii la san
Alaptarea la san a bebelusului ofera o multime de avantaje nou-nascutului, de la stabilirea unei legaturi puternice cu cea care i-a dat viata pana la crearea sentimentului de siguranta si intarirea sistemului imunitar.
In tot acest timp, mama se bucura, la randul sau, de o serie de efecte pozitive ale alaptarii care compenseaza cu succes disconfortul uneori prezent la supt.
Iata care sunt cele mai importante avantaje ale alaptarii la san, atat pentru bebelus, cat si pentru mama:
- Laptele matern reprezinta alimentul ideal pentru bebelus in primele luni de viata.
Compozitia laptelui este optima pentru fiecare nou-nascut in parte, incluzand o combinatie echilibrata de substante nutritive, adaptata nevoilor bebelusului. In plus, compozitia laptelui se schimba pe masura ce bebelusul se dezvolta, in asa fel incat sa ii ofere in continuare aportul necesar de nutrienti.
- Alaptarea la san contribuie la intarirea sistemului imunitar al bebelusului si il protejeaza de o varietate de boli. Astfel, incidenta bolilor respiratorii, infectiilor la urechi, a meningitei ori a virusurilor de stomac este mult mai scazuta in cazul nou-nascutilor care sunt alaptati exclusiv la san in primele 6 luni de viata. Secretul consta in prezenta imunoglobulinei A secretorie (IgA), intalnita intr-o cantitate ridicata in colostru, primul lichid secretat de sanii mamei dupa nasterea bebelusului.
- Riscul de moarte subita este si el mult diminuat daca mama prefera alaptarea la san in detrimentul hranirii cu biberonul. Un studiu amplu realizat de National Institute of Environmental Health Sciences a demonstrat ca bebelusii care sunt alaptati prezinta un risc cu 20% mai scazut de moarte subita intre varstele de 28 de zile si 1 an, comparativ cu micutii care nu sunt alaptati la san.
- Laptele de mama protejeaza bebelusul si impotriva alergiilor. Astfel, specialistii considera ca substante precum IgA ofera un strat protector in tractul intestinal al micutilor impotriva reactiilor alergice la alimente. In lipsa acestei protectii, se pot produce inflamatii si, ulterior, reactii alergice si alte probleme de sanatate.
- Alaptarea la san nu prezinta beneficii doar in prima etapa de dezvoltare a bebelusului. Efectele sale pozitive sunt vizibile si mai tarziu in viata, laptele de mama oferind protectie impotriva diverselor tipuri de cancer care se pot instala in copilarie. De asemenea, laptele de mama protejeaza si impotriva diabetului de tip 1 si 2, nivelului crescut de colesterol si a bolii inflamatorii intestinale.
- Alaptarea la san are o serie de beneficii importante si pentru mama. Astfel, aceasta practica ofera protectie impotriva cancerului de san si de ovar, cat si impotriva osteoporozei. De asemenea, contribuie la refacerea organismului dupa nastere, prin producerea de oxitocina, si la pierderea surplusului de grasime acumulat in timpul sarcinii.
Dezavantajele alaptarii la san
Alaptarea la san prezinta si o serie de dezavantaje, insa acestea sunt putine la numar. Iata cateva dintre cele mai importante:
- Alaptarea poate determina aparitia unor probleme, precum mameloanele dureroase si crapate, infectiile mamare (mastita) sau blocarea ductelor mamare.
- Intocmai ca in timpul sarcinii, pe durata alaptarii mama trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata care implica evitarea consumului anumitor alimente (prajeli, fast food etc.), dar si a alcoolului. Cel din urma poate fi consumat cu moderatie, insa nu in primele saptamani de viata ale bebelusului, cand alaptarea la san are loc cu o frecventa foarte ridicata.
- Alaptarea exclusiva la san implica dependenta totala a bebelusului de mama sa. Astfel, imediat dupa nastere, mama trebuie sa fie in permanenta alaturi de nou-nascut, deplasarile, fie si pentru 1-2 zile in absenta celui mic, neputand fi realizate.
Avantajele hranirii cu biberonul
Desi recomandata in primele luni de viata ale bebelusului, alaptarea la san nu este intotdeauna posibila. Lactatia insuficienta sau diferitele probleme de sanatate ale mamei ori ale nou-nascutului pot impiedica hranirea naturala. In acest caz, varianta este hranirea cu biberonul, bebelusului fiindu-i oferit lapte-formula.
Alimentatia cu biberonul prezinta numeroase beneficii, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:
- Hranirea cu biberonul il poate implica mai mult pe tata in ingrjirea nou-nascutului, permitand stabilirea unei legaturi stranse si intre cei doi.
- Laptele-formula, desi nu la fel de hranitor precum cel de mama, ofera substantele nutritive necesare bunei dezvoltari a micutului.
- Alaptatul cu biberonul ii permite mamei sa se odihneasca mai mult timp din cel putin doua motive: in primul rand, tatal ii poate prelua o parte dintre indatoriri; in cel de-al doilea rand, laptele-formula se digera mai lent, astfel ca bebelusul se va simti infometat mai rar.
- Hranirea cu biberonul permite un program mai flexibil. Mama poate iesi din casa fara bebelusul sau si chiar se poate intoarce la serviciu.
Dezavantajele hranirii cu biberonul
Hranirea cu biberonul nu poate fi evitata in anumite cazuri, insa, intrucat hranirea la san a nou-nascutului ramane varianta optima pentru bebelus, este important sa ai in vedere dezavantajele pe care prima le implica. Iata cateva dintre ele:
- Alimentatia cu biberonul este mai costisitoare decat cea naturala. Laptele praf, biberonul, tetinele etc. presupun costuri deloc mici, uneori dificil de suportat de catre familie.
- Hranirea cu biberonul implica o pregatire atenta, care poate rapi mult timp. Laptele trebuie incalzit la temperatura potrivita pentru nou-nascut, acordand o atentie sporita igienei din timpul procesului (igiena necorespunzatoare risca sa imbolnaveasca bebelusul).
- Laptele-formula risca sa ii provoace colici bebelusului. Pentru a evita ca nou-nascutul sa traga aer in timpul suptului, foloseste tetine care nu permit intrarea aerului in timp ce micutul suge.