Bebelusii se nasc cu instinctul de a suge. Majoritatea nu intampina probleme in a se prinde de sanul mamei insa exista si exceptii. Unii bebelusi au dificultati in acest sens: refuza sanul, nu se pot prinde la san sau, chiar daca se prind la san, nu o fac eficient si nu pot primi laptele de care au nevoie.
Pentru mame, sa-si vada puii ca nu se hranesc este foarte dureros si frustant. Exista insa cateva moduri prin care bebelusul poate fi facut sa se prinda la san. Trebuie insa rabdare si suplimentarea hranei cu lapte muls sau chiar formula pentru ca bebelusul sa nu piarda in greutate si sa nu se deshidrateze.
Care sunt cauzele pentru care copilul nu se prinde la san
Separarea copilului de mama la nastere. In momentul in care copilul nu este conectat cu mama in primele minute, sau in cazul operatiilor de cezariana, cand nu se poate face conectarea piele la piele, poate fi dificil pentru ei sa se prinda la san ulterior.
Copilul este adormit. Dupa primele doua ore de la nastere copilul este treaz si activ. Atunci se prinde cu usurinta al san. Dupa aceasta perioada copilul incepe sa devina somnoros si sa-si doreasca sa doarma.Aceasta perioada este cunoscuta sub numele de letargie fiziologica de recuperare dupa nastere, in care nou-nascutul ramane adormit pentru o perioada lunga de timp, uneori intre 8 si 12 ore. In acest caz, este important ca ei sa aiba in continuare acces usor la san. Dupa aceasta perioada, bebelusii se trezesc des pentru a fi alaptati. Pot cere intre 8 si 12 mese pe zi.
Probleme anatomice. Anatomia orofaciala a nou-nascutului este conceputa pentru a suge fara dificultate. Cu toate acestea exista bebelusi care au caracteristici anatomice diferite care fac dificila alaptarea. Unul dintre cele mai comune este frenul prea scurt. Alte probleme sunt: maxilarul inferior retras sau malformatii precum fenta palatina si fenta labiala.
Probleme care apar la mama. In unele cazuri bebelusul nu se poate agata de sanul mamei pentru ca acesta este prea plin. In acest caz, presiunea inversa linistitoare este foarte utila, deoarece deplaseaza edemul si lasa mamelonul mai moale, permitand copilului sa se prinda mai bine.
Cum poti ajuta copilul sa se prinda la san
1. Interactiunea piele pe piele in orice moment
Chiar daca nu ati beneficiat de aceasta interactiune in primul moment de la nastere, puteti beneficia de ea dupa aceea. Aceasta interactiune promoveaza prinderea la san. Copilul trebuie sa fie doar in scutec, iar mama fara camasa si sutien. Mirosul mamei, mirosul laptelui si cel al unei substante eliberate de glandele Montgomery (acele mici umflaturi de pe areola) incurajeaza copilul sa se prinda la san.
2. Evita suzetele
Utilizarea suzetelor si chiar a biberoanelor poate face ca micutii sa devina lenesi si sa refuze sa manance la san, deoarece este mai greu decat sa fie hraniti cu biberonul.
3. Gaseste pozitia potrivita
Unii bebelusi se prind mai bine intr-o anumita pozitie. Unii bebelusi se prind mai bine la san daca stai intinsa, intr-o parte. Altii prefera sa fie tinuti in brate. Este important ca pozitia de alaptare sa fie una confortabila si pentru mama.
FOTO: freepik.com