Ce este perla de lapte, sau para alba, dureroasa, de pe mamelon, si cum poate fi tratata

/ / Modificat: 2024-10-27
Ce este perla de lapte, sau para alba, dureroasa, de pe mamelon, si cum poate fi tratata

Alaptarea bebelusilor este ceea ce se face de milenii. Cu asemenea cifre si experienta, ar trebui sa ne gandim ca este o joaca de copii, floare la ureche. Cu toate acestea, desi exista momente in care totul merge ca pe roate, exista unele probleme sau neplaceri care pot aparea si pe care atat mamele, cat si profesionistii trebuie sa le cunoasca. Una dintre aceste probleme este aparitia unei perle de lapte sau a unei pete albe pe mamelon, care poate fi foarte enervanta si dureroasa si poate determina unele mame sa decida sa arunce prosopul, dar care poate fi usor rezolvata.

Daca nu ai avut niciodata una, poate te intrebi ce este. Este o pata mica, stralucitoare, alba, similara cosurilor atunci cand sunt pline de puroi (de dimensiuni similare), cu exceptia faptului ca sunt pline de lapte.

Ce este o perla de lapte sau un punct alb?

O perla de lapte sau un punct alb pe mamelon reprezinta o obstructie a iesirii unei mici glande mamare din mamelon. Atunci cand glanda se blocheaza, laptele se acumuleaza, bomband pielea exterioara spre exterior (atunci cand pielea este intinsa, straluceste) si dobandind astfel aspectul de perla de nuca. Aceasta pata alba, pe masura ce laptele se acumuleaza, poate creste in dimensiune si este un proces destul de dureros, care este explicat ca o senzatie de intepatura sau arsura ascutita si penetranta.

De obicei, se rezolva de la sine in termen de cinci pana la sapte zile de la aparitie. Mai intai apare perla de lapte, apoi apare o piele albicioasa (pielea intinsa) si in final se formeaza o crusta, care apoi cade.

Cum apare o perla de lapte sau un punct alb pe mamelon

Un punct alb pe mamelon poate avea o origine traumatica, cauzata de obicei de faptul ca bebelusul incearca sa faca altceva in timp ce suge, cum ar fi sa traga tare, sa muste sau sa se uite la ceva sau la cineva. Tragerea de san poate rani un canal, il poate bloca si poate provoca aparitia perlelor mentionate mai sus. De asemenea, acestea pot aparea, fiind cealalta cauza cunoscuta, din cauza alterarii sau infectiei microbiene a pieptului. Atunci cand exista alterare sau infectie, canalele se pot inflama. In plus, unele bacterii creeaza straturi de biofilme care adera la interiorul canalelor, ajutand si mai mult la infundarea canalelor.

Cum se trateaza o perla de lapte

Atunci cand originea este traumatica si nu exista infectie, acestea pot fi lasate pana cand dispar dupa 5-7 zile. Cu toate acestea, deoarece am mentionat ca sunt foarte dureroase, poate fi recomandabil ca moasa sau medicul sa perforeze perla de lapte pentru a scurge laptele, astfel incat acestea sa nu mai deranjeze bebelusul.

Pentru a face acest lucru, este recomandat sa se aplice putina caldura in prealabil (caldura produce dilatarea canalelor si faciliteaza golirea ulterioara) si apoi sa se intepe sau sa se ridice stratul superficial de piele cu un ac steril, aplicand presiune astfel incat laptele sa se scurga.

O alta optiune este aplicarea de caldura (de exemplu, prin scufundarea sanului in apa fierbinte) si incercarea de a sparge perla frecand-o usor cu un prosop. Daca, pe de alta parte, originea este infectioasa sau inflamatorie, obstructia va fi probabil mai grava si va afecta canalul mai profund (se spune ca perla este doar „varful aisbergului”). In acest caz, cel mai bine este sa mergi la un centru de sanatate pentru a lua probe din lapte, a face o cultura si a prescrie antibioticul cel mai potrivit pentru a trata infectia.

Sursa: bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre