Ce gust are laptele matern

/ / Modificat: 2018-07-31
Ce gust are laptele matern

In general, gustul se dezvolta in timp, in functie de fiecare persoana in parte, de cultura din care provine, de alimentele si mancarurile la care esti expus pe parcursul vietii, asa ca nu este de mirare ca si laptele matern poate avea un gust diferit in functie de persoana care il incearca. Desi laptele matern este considerat ca fiind cremos si dulceag, atunci cand il gusti, aroma sa poate sa iti placa, sau nu.

Pentru a intelege mai bine ce gust are laptele matern si mai ales care sunt factorii care ii pot influenta gustul, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:

De ce laptele matern este dulce si cremos

Laptele matern contine lactoza si desi lactoza din lapte nu este cel mai dulce tip de zahar, cu cat mai multa lactoza contine laptele cu atat el este mai dulce. Laptele matern contine pe langa lactoza si vitamine, minerale, proteine, anticorpi, carbohidrati, apa, hormoni si lipide.

Cu cat mai mare este concentratia de lipide (grasimi) din laptele tau matern, cu atat el va fi mai cremos. La inceput laptele matern are mai putine grasimi si de aceea poate sa para mai subtire si mai apos, insa pe masura ce curge el devine mai bogat in lipide si prin urmare, mai cremos.

Ce da gust laptelui matern

Nu numai ca laptele matern este dulce si cremos, insa aroma sa este data de alimentele pe care tu le consumi pe parcursul zilei. Atunci cand ai o dieta echilibrata, care contine fructe si legume, ii dai sansa bebelusului tau sa simta gustul acestor produse sanatoase.

Expertii sustin ca atunci cand incepi diversificarea, copilul hranit la san va accepta mai usor alimentele la care a fost expus deja prin laptele matern. Astfel, bebelusul tau isi va dezvolta preferintele in functie de mancarurile si aromele care iti plac si tie, cum ar fi mancarea picanta, usturoiul sau alte feluri de mancare specifice culturii din care mama provine.

Ce influenteaza aroma laptelui matern

Exista anumiti factori care pot influenta gustul laptelui matern. Unii bebelusi nu sesiseaza variatiile de aroma ale laptelui matern, in timp ce altora o modificare a gustului ii va face sa refuze sanul sau sa manance mai putin si uneori chiar sa renunte la laptele matern definitiv, asa ca este important sa intelegi ce anume iti poate influenta gustul laptelui pentru a-ti putea alapta cat mai mult timp bebelusul.

Hormonii – schimbarile produse la nivel hormonal in corpul tau, cauzate de exemplu de revenirea menstruatiei sau de o noua sarcina, pot influnta aroma laptelui matern.

Exercitiile fizice – acumularea de acid lactic din corp si transpiratia sarata de pe sani, cauzate de exercitii fizice sustinute pot schimba gustul pe care il are laptele tau, de aceea este bine sa faci exercitii si activitati fizice moderate ca si intensitate.

Medicamentele – anumite medicamente pot schima gustul laptelui matern, asa ca daca ai inceput un tratament nou si observi ca bebelusul tau nu mai vrea sa manance, aceasta ar putea fi cauza. Consulta-ti medicul daca este nevoie.

Fumatul – studiile arata ca laptele matern al unei mamici care tocmai a fumat va imprumuta gustul si mirosul tigarii, asa ca incearca sa nu fumezi cu cel putin doua ore inainte de alaptare.

Alcoolul – dureaza cel putin doua ore pentru ca alcoolul sa iasa din corp si prin urmare din laptele tau, asa ca este recomandat sa astepti cat mai mult timp dupa ce ai consumat bauturi alcoolice pentru a-ti hrani bebelusul.

Mastita – infectia sanului poate afecta gustul laptelui, facandu-l mai sarat si mai pregnant, insa nu pune in pericol bebelusul. Daca crezi ca suferi de mastita, consulta medicul pentru ca s-ar putea sa ai nevoie de antibiotic pentru a te trata.

Tine cont de faptul ca produsele cosmetice, asa cum sunt lotiunile de corp, cremele, sapunul, parfumul sau uleiurile aplicate pe san pot influenta gustul laptelui, asa ca este mai bine sa speli sanul inainte de a hrani bebelusul.

Taguri Lapte Lapte alimentatie copii Lapte matern Lapte matern bebelusi Compozitie lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre