Care este cea mai usoara metoda de a adormi un bebelus? Il pui la san, si gata, cel mic a adormit.
De fapt, bebelusii adorm atat de repede incat noi, mamele, incercam diferite trucuri pentru a-i tine treji, pana cand burtica lor este plina. Dar este sigur pentru un bebelus sa adoarma in timp ce este alaptat?
De ce adorm bebelusii atunci cand sunt alaptati?
Bebelusii, in special nou-nascutii, adorm in timpul alaptarii pentru ca au stomacul plin. Studiile au aratat ca o crestere a hormonului numit colecistokinina controleaza senzatia de satietate si induce somnolenta la sugari.
Bebelusul poate sa atipeasca in timpul alaptarii din cauza unei lactatii slabe. Aceasta inseamna ca el adoarme fara sa bea suficient lapte. Pe termen lung, acest lucru ar putea duce la malnutritie. Poti preveni aceasta situatie, asigurandu-te ca cel mic se hraneste corespunzator. Daca auzi un sunet de clic, atunci cand il alaptezi, inseamna ca lactatia este buna.
Sistemul nervos al copilului opreste reflexul de supt dupa ce copilul a adormit pentru a impiedica inecarea. De asemenea, laptele curge din san numai atunci cand copilul suge sau cand mama se mulge.
Este bine sa-ti alaptezi bebelusul ca sa adoarma?
Nu este nimic ingrijorator ca un copil sa adoarma in timpul alaptarii, dar somnul si hranirea ar trebui sa fie doua activitati separate. Bebelusii care sunt alaptati ca sa adorma sau sunt alaptati inaintea unui pui de somn tind sa asocieze hranirea cu somnul. Pe termen lung acest lucru se transforma in obicei si adormirea copilului devine dificila odata cu inceperea diversificarii.
Daca un copil adoarme in timp ce se hraneste, atunci cresc sansele ca el sa primeasca numai jumatate din hrana. Mai mult decat atat, daca bebelusul este obisnuit sa fie alaptat pentru a adormi, programul de hranire devine neregulat. Iar daca programul de alimentatie al bebelusului este neregulat, acest lucru ii va afecta si somnul.
Cum sa previi adormirea bebelusului in timpul alaptarii?
- Mangaie-l usor pe spate sau pe gat atunci cand se hraneste, astfel incat sistemul lui nervos sa fie ocupat cu o senzatie.
- Continua sa vorbesti cu copilul chiar daca este foarte mic.
- Hraneste-ti bebelusul intr-o camera bine luminata pentru ca sunt sanse mai mici ca cel mic sa se simta somnolent.
- Nu-ti alapta bebelusul in pozitia culcat. Sunt sanse mari ca bebelusul sa adoarma, deoarece pozitia este foarte confortabila. Tine copilul intr-o pozitie inclinata sau aproape verticala.
- Schimba sanii si pune copilul la eructat.
Cum sa schimbi obiceiul copilului de a adormi in timpul alaptarii?
Asa cum am mentionat mai sus, daca bebelusul tau atipeste de fiecare data cand il hranesti, atunci s-a obisnuit cu asta. Iata cateva modalitati de a schimba acest obicei:
1. Rutine separate de hranire si somn
Bebelusii invata sa asocieze evenimentele cu o anumita activitate, atunci cand acestea se petrec in mod consecvent. Stabileste o rutina prin indeplinirea regulata a unui set de activitati, cum ar fi baia si citirea unei povesti inainte de a merge la culcare. Copilul va intelege in curand ca baia si ascultarea unei povesti inseamna ca este timpul pentru somn. Daca este momentul sa fie hranit si el adoarme, atunci trezeste-l.
2. Apeleaza la suzeta
Suzeta ajuta bebelusul sa se calmeze si sa se consoleze, iar uneori chiar sa adoarma. De fapt suzetele sunt adesea recomandate de experti pentru copiii care depind de sanul mamei pentru a adormi. Academia Americana de Pediatrie sugereaza utilizarea suzetei ca inlocuitor pentru biberon sau mamelon. Totusi nu introdu suzeta pana cand copilul nu are o rutina bine stabilita in ceea ce priveste alaptarea. Nu-i da niciodata o suzeta unui copil mai mic de o luna. Sugarii isi pot suge degetul mare pentru a se linisti la somn.
3. Foloseste alte metode pentru calmarea bebelusului
Creeaza noi obiceiuri inainte de somn, cum ar fi dezmierdarile si mangaierile, vorbeste-i pe un ton linistit, soptit, canta-i un cantecel sau da-i jucaria preferata inainte de ora de culcare.
In timpul noptii asaza patul copilului alaturi de al tau, astfel incat sa te afli in campul lui vizul. Uneori prezenta unui parinte este tot ce are nevoie un bebelus pentru a dormi linistit.
Continua sa-ti hranesti copilului la cerere, mentinand, in acelasi timp, somnul ca pe o activitate discreta. Crearea din timp a unei rutine in viata copilului il poate impiedica pe micut sa adoarma in timpul alaptarii.