Toate femeile care sunt insarcinate sau care tocmai au nascut trebuie sa stie despre perlele de lapte sau punctele albe de pe mamelon. Acestea sunt mici, stralucitoare si perlate. De obicei se umfla daca bebelusul se hraneste fara pauza si apoi scad fara alte complicatii.
Odata ce procesul de alaptare s-a incheiat, mamelonul capata o culoare albicioasa, iar acest lucru este normal.
Canalele prin care iese lichidul formeaza ceea ce se numeste perle de lapte matern care au devenit obstructionate, iar marimea lor variaza pe parcursul zilei. Ele pot fi provocate daca bebelusul isi inchide bine gura si isi trage capul pe spate, tragand de san.
Cauzele aparitiei perlelor de lapte
Perlele pot aparea spontan sau pot fi cauzate de o infectie sau de obstructia sanului. Ce sa faci in acest caz?
- Alapteaza intr-o pozitie in care atat tu, cat si bebelusul stati confortabil.
- Mama poate lua medicamente antiinflamatoare orale, prescrise de medic, daca este necesar.
- Tratamentul este acelasi ca si in cazul obstructiei mamare.
- De obicei, perlele de lapte sunt gestionate aplicand caldura locala.
Retine ca laptele matern s-a dovedit a fi cel mai bun aliment pentru bebelusi. In acest sens, este intotdeauna bine sa cauti solutii care sa permita alaptarea.
Actiunea constanta a alaptarii si experienta observarii perlelor de lapte ne arata cu adevarat despre ce este vorba.
Ce simptome ar trebui sa te ingrijoreze?
In unele cazuri, exista simptome alarmante, cum ar fi: febra sau inflamatie severa, in cazul aparitiei persistente sau frecvente a perlelor de lapte. Aceste simptome necesita un examen de laborator imediat (cultura). In astfel de cazuri, specialistii vor prescrie un tratament antibiotic.
Aceste pete albe sunt, de obicei, dureroase, provoaca mancarimi intense si transmit o senzatie de arsura. In ciuda acestor semne de disconfort, ele nu sunt considerate grave, insa, daca nu sunt tratate de medici, la timp, vor duce la probleme grave.
De cele mai multe ori aceste perle de lapte se altereaza sau inflameaza ducand la o afectiune microbiana a sanului, care duce la aparitia mastitei subacute. Acesta este un tip de mastita care nu are simptome tipice precum: febra, durere intr-un cadran al sanului, inrosirea sau umflarea intregului san.
Bacteriile patogene au capacitatea de a forma biofilme, adica de a adera la canale si, impreuna cu reziduurile de calciu, de a bloca canalele prin care se secreta lichidul. Toate aspectele legate de mastita apar intr-o cercetare publicata in Breast Cancer Research and Treatment.
Sfaturi de urmat daca alaptezi
- In mod normal, de indata ce apar perlele de lapte pe mameloane, se formeaza o crusta care va cadea dupa 5-7 zile. Copilul va fi cel care, prin supt, va face ca prin magie sa dispara aceste perle.
- Este foarte important sa nu adormi niciodata in timp ce alaptezi bebelusul, deoarece acesta se poate sufoca sau se poate umple de aer, poate suge prost mamelonul si poate provoca imediat o mastita acuta.
- Daca pata este foarte groasa si vizibila, este ideal sa aplici putina caldura in zona, permitand texturii dure (crusta) sa se inmoaie, facandu-l mai usor de ridicat.
- O modalitate de drenare a sanului este de a apasa pe mamelon, astfel incat canalul infundat sa fie eliberat de lichid. Apoi, ar trebui sa-ti asezi copilul la san, lasandu-l sa suga si sa termine de golit canalul.
- Exista cazuri de perle de origine bacteriana, care sunt de obicei adanci. Ele afecteaza de obicei intregul canal mamar. Este recomandat sa consulti imediat un medic. Medicul va indica oprirea sau continuarea alaptarii si va prescrie un tratament cu antibiotice. Este necesara o urmarire in caz de complicatii ulterioare.
- Cand alaptezi, trebuie acordata o atentie deosebita igienei mainilor si a mameloanelor pentru a evita infectiile.
- Incearca sa alaptezi intr-un loc linistit, unde tu si copilul sunteti cat mai relaxati si mai confortabili.
FOTO: freepik.com