Stiinta spune ca o mare parte din ceea ce mananci este transmis direct la copil prin laptele matern. De aceea, in timp ce alaptezi, acorda atentie dietei tale. Desi nu exista suficiente dovezi, s-a constatat ca salvia, de exemplu, contine o substanta care reduce productia de lapte. De aceea, trebuie sa stii urgent care sunt condimentele interzise in timpul alaptarii.
In acest sens, exista opinii contradictorii cu privire la utilizarea condimentelor in timpul alaptarii. Pentru linistea ta, in acest articol vei vedea care sunt condimentele pe care ar trebui sa le excluzi din alimentatia ta, asa cum explica stiinta.
Ce condimente sunt interzise in timpul alaptarii?
De mai mult de 10 ani, oamenii de stiinta atrag atentia ca mirodeniile afecteaza in principal gustul laptelui. Cu toate acestea, se stie, de asemenea, ca acestea au un impact asupra productiei de lapte.
1. Fenicul
Semintele de fenicul Foeniculum vulgare contin un ulei volatil compus din anetol, care este un fitoestrogen. Este utilizat in mod obisnuit pentru a trata tulburarile digestive, problemele tractului urinar si productia de lapte matern. Potrivit NIH Drugs and Lactation Database, incepand cu anul 2023, feniculul este un presupus galactogog inclus in unele amestecuri brevetate pentru a creste productia de lapte. Cu toate acestea, dovezile sunt slabe in ceea ce priveste tipurile de studii si metodele utilizate pentru a masura acest efect ca ingredient unic.
2. Anason stelat
Anasonul stelat este un condiment denumit dupa forma sa de stea. Acesta provine din Orient si este foarte popular in medicina naturista. Contine anetol, care actioneaza si ca un fitoestrogen. Desi nu exista studii care sa demonstreze toxicitatea anasonului stelat - Illicium verum - in timpul alaptarii, exista o ingrijorare cu privire la acest condiment. Aceasta consta in faptul ca exista un risc de confuzie cu o anumita specie, anasonul stelat chinezesc (Illicium anisatum). Acesta din urma poate fi intr-adevar toxic, deoarece contine o substanta numita anisatina, care este extrem de periculoasa pentru mama si copil.
3. Salvia
Un studiu publicat in revista Breastfeeding Medicine, subliniaza ca salvia contine o substanta numita acid diterpenic. Acesta are proprietati de a reduce productia de lapte. Asadar, daca vrei sa ai o lactatie sanatoasa, ar trebui sa consumi cantitati minime de salvie sau chiar sa o eviti.
4. Patrunjel
Patrunjelul este o planta erbacee care a fost folosita pe scara larga in lumea culinara. Cu toate acestea, se stie ca acesta contine o substanta numita apiol, care este capabila sa reduca productia de lapte matern.
FOTO: freepik.com