Alaptarea ofera hidratare, asa ca bebelusii alaptati la san nu mai au nevoie de apa. Specialistii sustin ca mamicile nu trebuie sa uite ca laptele matern este compus din apa in proportie de aproape 90%.Proaspetele mamici stiu foarte bine ca alaptarea la san este cel mai benefic mod de a alimenta bebelusul.
Este vara si auzi peste tot ca hidratarea este absolut obligatorie in perioadele caniculare. Acest lucru te poate face sa iti pui o intrebare importanta, fara a avea neaparata legatura cu vremea de afara: bebelusul hranit cu lapte matern are nevoie si de surplus de apa? Oare cand si in ce conditii poti introduce apa in alimentatia sugarului?
Fie ca e vara sau iarna, orice om are nevoie de apa pentru a trai.
Copiii, cu atat mai mult! Dar oare in ce moment al vietii bebelusului este bine sa introduci apa in alimentatie si cum va interfera ea cu laptele matern sau cu formula de lapte cu care il hranesti?
Apar intrebari pe care ambii parinti si le pun, acestea survenind mai ales in perioada caniculara a verii. Indiferent de perioada, un lucru este sigur: indiferent de sezon, bebelusii alaptati la san nu au nevoie sa bea apa.
Alimentatia si hidratarea sugarului
Alimentatia exclusiva cu lapte matern este suficienta pentru ca micutul tau sa fie complet hidratat. Suplimentele de apa introduse in alimentatie nu sunt recomandate in alaptarea la san, decat daca sunt prescrise in mod special de catre medic.
Mai mult decat atat, orice adaos de apa sau suc in alimentatia unui astfel de bebelus poate introduce in organismul lui alergeni si substante contaminante care-i pot pune in pericol sanatatea.
Nu se aplica aceleasi recomandari si in cazul bebelusilor hraniti cu lapte artificial. Acesta contine concentratii mai mari de saruri si minerale decat laptele matern, iar apa este necesara pentru ca rinichii sa fie capabili sa elimine excesul de sare.
De la ce varsta introduci apa in alimentatia bebelusului?
Specialistii sustin ca abia dupa varsta de 6 luni bebelusilor li se poate introduce in alimentatie si apa. Surplusul de apa administrat sub aceasta varsta poate interactiona cu abilitatea organismului de a absorbi nutrientii esentiali din laptele matern.
De asemenea, apa ii poate oferi bebelusului o falsa senzatie de satietate, acesta umflandu-se in burtica, si ii poate da peste cap programul de hrana.
In cazuri foarte rare, un bebelus caruia i s-a dat prea multa apa poate suferi o intoxicatie, care poate conduce la febra, crize si chiar coma. Explicatia consta in faptul ca o cantitate excesiva de apa dilueaza concentratia de sodiu din organism, tulburand echilibrul electrolitilor.
Dupa implinirea varstei de 6 luni, ii poti oferi din cand in cand cate putina apa, dar fara a exagera, pentru ca risti sa ii provoci crampe abdominale. Abia dupa varsta de 1 an, atunci cand incepi sa ii introduci in alimentatie hrana solida si sa ii dai sa bea lapte integral, ii poti da sa bea oricata apa simte nevoia.