Cum influenteaza alaptarea inteligenta copilului?

/ / Modificat: 2013-08-02
Cum influenteaza alaptarea inteligenta copilului?

Alaptarea are beneficii nu numai in sanatatea bebelusului, ci si in copilaria tarzie a lui sau la maturitate. Se pare ca alaptarea il face, printre altele, mai inteligent. Astfel, performantele intelectuale sunt influentate de aceasta sursa unica de hrana de care beneficiaza inca de la nastere. Specialistii sustin ca bebelusii alaptati pot avea o dezvoltare cognitiva mai accelerata decat a celor care sunt hraniti cu lapte praf.

Alaptarea influenteaza dezvoltarea intelectuala a copiilor!

Specialistii sustin ca bebelusii care sunt alaptati pe o perioada mai mare de 6 luni de la nastere pot avea o dezvoltare cognitiva mai accentuata decat a celor care au fost alaptati mai putin sau deloc.

In urma cercetarilor realizate pe copii cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani, s-a demonstrat ca cei care au fost alaptati au avut rezultate mai bune la exercitii de matematica, citire sau ortografie.

Ei au ajuns la aceasta cocnluzie dupa ce au analizat si eliminat si alti factori care ar putea conduce la aceste rezultate ale copiilor. Ei au exclus nivelul de inteligenta al mamei, venitul familiei si interactiunea cu bebelusul (daca ii citea carti cand era mic, daca depunea eforturi si il incuraja pentru a se dezvolta armonios).

Care este explicatia?

Rezultatele scolare peste medie sau mai bune decat ale altor copii par a fi determinate de anumiti nutrienti pe care-i contine laptele matern. El are in compozitie anumiti acizi grasi esentiali care contribuie din plin la dezvoltarea si cresterea creierului bebelusilor.

Baietii si fetitele sunt afectati in mod diferit!

Se pare ca alaptarea are efect diferit in dezvoltarea cognitiva a ambelor sexe. Specialistii au demonstrat ca baietii sunt mai favorizati de acest efect decat fetitele. Insa diferentele sunt foarte mici spun ei si acest lucru nu trebuie sa descurajeze in niciun fel alaptarea fetitelor.

Explicatia consta in faptul ca dezvoltarea creierului are loc diferit la cele 2 sexe si este posibil ca alaptarea sa aiba un efect mai puternic asupra dezvoltarii creierului la sexul masculin.

Specialistii nu au identificat o durata anume in care trebuie sa fie alaptati copiii pentru a beneficia de un coeficient de inteligenta peste medie, insa cu cat este mai mare (si depaseste automat 6 luni) cu atat mai bine.

Alte beneficii ale alaptarii asupra copiilor

  • intarirea sistemului imunitar (laptele matern contine anticorpi care il tin pe copil la distanta de boli si afectiuni grave, precum si de infectii cu virusuri si bacterii – infectii ale urechilor, ale tractului respirator, septicemie etc.);

  • combate obezitatea;

  • ofera o siguranta emotionala (legatura unica dintre mama si bebelus este consolidata prin intermediul alaptarii);

  • dezvoltarea danturii (si portejarea impotriva cariilor);

  • protejeaza impotriva astmului;

  • reducerea riscului de sindrom al mortii subite la sugar;

  • scade incidenta alergiilor la copii;

  • reduce riscul diabetului;

  • combate aparitia arsurilor stomacale;

  • cei care sug la san au mai putine tulburari de somn;

  • are efect purgativ (grabeste eliminarea meconiului bogat in bilirubina);

Taguri Inteligenta copii Alaptarea bebelusului Alaptare Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre