Cum iti ajuti bebelusul sa scape de gaze dupa hranire

/ / Modificat: 2022-03-06
Cum iti ajuti bebelusul sa scape de gaze dupa hranire

Una dintre principalele preocupari ale parintilor este aceea de a-i scapa pe nou-nascuti de chinurile la care sunt supusi din cauza gazelor. Dupa fiecare masa copilul trebuie ajutat sa ragaie pentru a elimina aerul pe care l-a inghitit in timp ce manca. 

Atat bebelusii alaptati la san, cat si cei hraniti cu biberonul au tendinta de a inghiti aer atunci cand sug. De asemenea, bebelusii inghit aer atunci cand plang, precum si atunci cand mananca prea repede sau intr-o pozitie gresita. Din acest motiv, bebelusii trebuie ajutati sa ragaie pentru a scoate aerul afara.

Cum faci bebelusii sa ragaie

Proaspetii parinti, in special cei care se afla la primul copil, au tendinta de a deveni obsedati de ragaiala bebelusilor. Insa este important ca toti parintii sa stie ca nu toti bebelusii ragaie dupa fiecare masa. Uneori bebelusii ragaie imediat, alterori le ia mai mult timp pana elimina aerul, dar se mai intampla si ca acestia sa nu ragaie deloc, oricat de mult te-ai chinui sa-I faci sa scoata aerul afara.

Prin urmare unii bebelusi pot adormi linistiti dupa ce au mancat, fara sa fie deranjati de gazele de la stomac. Nu este cazul ca bebelusii sa fie treziti. Este in regula sa adoarma fara sa ragaie. Daca vor avea nevoie, o vor face mai tarziu, cu sau fara ajutor.

Ragaitul nu trebuie neaparat sa fie unul zgomotos. Prin urmare, de multe ori, ragaitul silentios, poate fi scapat din vedere de parinti. 

De asemenea, uneori poate fi suficient sa ii faci sa ragaie o singura data, in timp ce altii trebuie sa repete de doua sau trei ori pana cand se simt confortabil.

Cum iti ajuti bebelusul sa ragaie

Pentru a-ti ajuta bebelusul sa ragaie trebuie doar sa-l tii in pozitii confortabile, si sa-l masezi sau sa-l bati foarte usor pe spate. Iata cateva pozitii perfecte pentru acest proces:

1. Asaza copilul cu fata in jos pe genunchi si maseaza-i usor spatele. Aceasta este o pozitie foarte reconfortanta pentru bebelusi, dar favorizeaza amestecul de lapte si aer, ceea ce face ca uneori aerul sa iasa insotit de lapte.

2. Asaza bebelusul in pozitie verticala, cu capul pe umar, si maseaza-l sau mangaie-l usor. Aceasta este cea mai traditionala si cea mai buna pozitie pentru ragait, deoarece, pe langa faptul ca faciliteaza iesirea aerului, bebelusul se simte linistit si calmat.

3. O alta pozitie care faciliteaza ragaiala este sa-l asezi in fundulet pe genunchii tai (insa aceasta pozitie poate fi folosita doar cand bebelusul este capabil sa-si tina singur capul). In acelasi mod ca mai sus, prin masarea sau mangaierea bebelusului, acesta va expulza aerul din stomac. ATENTIE! Aceasta pozitie nu este recomandata pentru bebelusii mici de 3 luni.

Ragaiala in mijlocul unei alimentatii

Exista si cazuri in care, unii bebelusi, trebuie sa ragaie in timpul alimentatiei. Bebelusii care au aceasta nevoie devin nelinistiti in timp ce se hranesc si/sau refuza sa mai suga. In aceste cazuri bebelusul trebuie ajutat sa elimine aerul inghitit si apoi isi va relua hrana.

FOTO: pexels.com

Taguri Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre