Cum sa-ti alaptezi nou-nascutul, cand ai si un toddler

/ / Modificat: 2017-11-13
Cum sa-ti alaptezi nou-nascutul, cand ai si un toddler

Cand in familie exista un copil care are intre 1 si 3 ani (toddler), iar tu esti insarcinata din nou, este imposibil sa nu te gandesti, dincolo de bucurie, si la cum vei face fata noii stiuatii din familie.

Inevitabil, o sa te intrebi daca mai ai suficient timp pentru toddler, daca va primi toata dragostea si atentia de care are nevoie din partea ta, la fel cum o sa te gandesti si care va fi relatia dintre bebelus si toddler, daca nu cumva copilul cel mare va fi gelos. Nu este o situatie tocmai usoara, insa orice mama va reusi sa ii faca fata cu brio, mai ales daca isi construieste o strategie, un plan de care sa se tina. Iar la tot acest plan se adauga si un munte de rabdare, pentru ca este nevoie de multa stapanire de sine, caci viata cu un bebelus si cu un toddler poate sa fie uneori ca un carusel.

Una dintre cele mai mari provocari este sa iti alaptezi bebelusul cand ai in preajma ta si un toddler plin de energie, care isi doreste toata atentia din partea ta, iti pune intrebari si care poate sa devina emotional daca vede ca ii acorzi atentie bebelusului.

La fel de probabil este ca pe cel mic sa nu il deranjeze absolut deloc faptul ca ii acorzi mai multa atentie nou-nascutului si ca il alaptezi. Insa pentru mamele cu toddleri gelosi, care au nevoie de atentie, exista solutii, astfel incat sa iasa cu bine din aceasta situatie!

Daca se apropie ora de alaptat, iar toddlerul tau doarme, nu mai astepta sa mai treaca alte cinci sau zece minute. Poti merge sa ii dai bebelusului de mancare. De asemenea, poti sa incerci sa le sincronizezi cat de cat programul, ceea ce inseamna ca o masa sa o aiba in acelasi timp.

Il poti lasa pe toddler sa te ajute

Copiilor mici le place foarte mult sa fie implicati in tot felul de activitati si incearca de fiecare data sa isi ajute si sa isi imite parintii: la facut curat in camera, la gatit etc.. Asa ca il poti implica si pe toddler atunci cand iti alaptezi nou-nascutul. Cum? Il poti ruga sa iti aduca o paturica, sa va inveliti, sa aduca o perna sau sa cante un cantecel, cantecel menit sa creeze o atmosfera placuta. Dupa ce face lucrul pe care i l-ai cerut, nu uita sa ii multumesti si sa ii spui cat de mult te-a ajutat. Ii poti spune "Mi-ai fost de asa mare ajutor! Bebelusul este norocos ca are un asa fratior grijuliu ca tine".

Se poate intampla ca toddlerul sa inceapa sa planga in timp ce iti hranesti bebelusul. Nu prea ai multe de facut intr-o asemenea situatie, decat sa il chemi langa tine, sa ii spui ca nu mai dureaza mult, dar ca trebuie ca bebelusul sa se hraneasca.

In cazul in care si bebelusul incepe sa planga, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Este un moment care va trece. Poti sa ii dai toddlerului o jucarie care canta, poti sa dai drumul la o melodie cu efect linistitor, in timp ce pe bebelus il tii in brate si incerci sa il pui din nou la san.

Hraneste-ti bebelusul intr-o alta camera

Daca ai bona sau daca partenerul tau este acasa, atunci poti sa mergi sa iti alaptezi bebelusul in alta camera. In acest timp, persoana care iti da o mana de ajutor nu trebuie decat sa se joace cu toddlerul, sa ii capteze atentia. Poate chiar sa il scoata la o mica plimbare in parc.

De multe ori, copilul mai maricel nici nu va observa lipsa. Chiar daca acest lucru nu va fi posibil de fiecare data cand alaptezi, poti profita de fiecare data cand se iveste o astfel de ocazie.

Fii pregatita si pentru surprize

Atunci cand toddlerul il va vedea pe fratiorul sau mai mic sau pe surioara lui hranindu-se la san, te poti astepta sa iti spuna ca vrea si el sa fie alaptat. Cum faci fata unei asemenea situatii? Daca te simti confortabil si daca micutul nu este racit, il poti lasa sa incerce. Insa ia in calcul faptul ca poate ii va placea si apoi va dori din nou sa fie hranit la san.

O alta abordare este sa ii spui ferm, dar cu o voce blanda, ca bebelusii mananca diferit fata de copiii mai mari, ca el are mult mai multe optiuni de hrana, pe cand bebelusul nu are la dispozitie decat laptele. In timp ce ii explici acest lucru ii poti da sa manance ceea ce stii ca ii place lui foarte mult, ca sa ii distragi atentia.

Invata sa te detasezi

Viata cu bebelusul si cu toddlerul tau nu va fi la fel in fiecare zi, insa tu va trebui sa incerci sa ramai detasata si calma, indiferent de situatiile care apar. Pentru ca vor fi zile in care ambii copii vor plange sau nu isi vor gasi locul, insa vor fi si zile minunate, in care totul va fi perfect. Nu ezita sa ceri ajutor atunci cand te simti coplestita de situatie, indiferent ca vine o prietena sa te ajute doua ore cu copiii, ca o chemi pe mama ta la tine sau ca il rogi pe partenerul tau sa stea el seara mai mult timp cu toddlerul. Inotdeauna se va gasi o solutie!

Cu ce poti sa ocupi timpul unui toddler atunci cand alaptezi

- un puzzle este un ajutor de nadejde, pentru ca il va ajuta pe toddler sa isi concentreze toata atentia asupra jocului, iar tu poti sa il alaptezi in acest timp pe bebelus;

- cand stii ca se apropie momentul sa iti pui bebelusul la san, poti gasi o activitate care ii face placere toddlerului tau: poate sa cante, poate sa coloreze, sa se joace cu jucaria preferata;

- atunci cand bebelusul doarme, este momentul ideal sa iti petreci timp de calitate si cu toddlerul, ceea ce inseamna ca ii poti citi dintr-o carticica pentru copii, ii poti spune o poveste sau va puteti uita impreuna la un episod de desene animate;

- poti sa creezi un loc special in casa, undeva in dormitor, loc in care sa te retragi sa il alaptezi pe bebelus, nu de fiecare data, insa atunci cand vezi ca toddlerul este ocupat cu altceva;

- poti sa pregatesti un cos cu surprize, cos in care pot pune o jucarie, creioane colorate, plastilina, un puzzle, un domino, cosulet pe care sa i-l dai toddlerului fix inainte de momentul alaptarii pentru bebelus. In acest fel, prichindelul tau va fi atat de incantat si atat de ocupat sa descopere ce este in cosuletul magic, incat probbail nici nu va mai observa ca il alaptezi pe bebelus.

Taguri Alaptare bebelus Gelozie frati Toddler Alaptarea nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre