Cum sa tratezi ragadele si iritatiile sanilor din timpul alaptarii?

/ / Modificat: 2017-10-05
Cum sa tratezi ragadele si iritatiile sanilor din timpul alaptarii?

Alaptarea este unul dintre cele mai importante momente ale mamei impreuna cu micutul ei. Pe langa multa dragoste, proaspata mamica ii ofera copilului toti nutrientii necesari unei cresteri sanatoase. Insa, atunci cand iti alaptezi copilul la san, poti experimenta si momente mai putin placute. De cele mai multe ori, mamele care alapteaza pentru prima oara se confrunta cu iritatii ale sanilor, ragade si dureri in timpul alaptarii.

Nu te ingrijora, asemenea experiente sunt obisnuite si, din fericire, exista solutii pentru remedierea simptomelor neplacute!

Cauzele iritarii sanilor in timpul alaptarii

Printre cele mai frecvente cauze ale durerii manifestate la nivelul mameloanelor se numara pozitionarea incorecta a bebelusului la san, dificultatile de prindere a sfarcului, ingustarea canalelor de eliberare a laptelui, probleme ale pielii, stresul, contractarea vaselor de sange ale mamelonului (vasospasm) sau schimbarea frecventa a programului de alaptare.

Durerile sau disconfortul la nivelul sanilor pot fi combatute relativ usor. Daca durerea este insuportabila sau persista mai mult de o saptamana sau doua, nu ezita sa ceri sfatul unui consultant in probleme de alaptare. In caz contrar, poti apela la metode aflate la indemana, pentru a diminua disconfortul sau a scapa complet de durerea resimtita in timpul alaptarii.

11 solutii pentru ragade si alte iritatii ale sanilor din timpul alaptarii

1. Verifica daca bebelusul a prins corect sfarcul

De cele mai multe ori, durerile la nivelul mameloanelor sunt cauzate de atasarea incorecta a bebelusului la san. Pentru o buna ejectie a laptelui, presiunea trebuie sa se faca la nivelul areolei. Verifica daca bebelusul a prins cu gura atat mamelonul, cat si o parte din areola. Odata atasat corect, barbia bebelusului va fi lipita in totalitate de san, iar varful nasului va atinge usor sanul.

2. Aplica lapte matern pe sfarcuri

Mulgerea manuala poate detensiona sfarcul si areola, combatand astfel durerea la nivelul mamelonului. Dupa ce ti-ai alaptat bebelusul, apasa usor pe san pentru a elibera putin lapte pe mamelon si lasa-l sa se usuce. Studiile de specialitate au demonstrat ca laptele matern are efect benefic asupra sfarcurilor uscate sau crapate, ajutand la vindecarea lor rapida.

3. Foloseste ulei de cocos

Uleiurile de masline sau de migdale sunt considerate si ele remedii extraordinare, insa uleiul de nuca de cocos este prima recomandare a specialistilor atunci cand vine vorba de combaterea durerii la nivelul mameloanelor. Hidrateaza intens, previne uscarea sfarcurilor si are efect anti-fungic, putand fi utilizat cu succes si pentru combaterea mancarimii locale.

4. Incearca tratamentul cu frunze de varza

Unele mamici care alapteaza au reusit sa scape de durerile de san prin aplicarea unor frunze de varza la nivelul mameloanelor. Eficienta acestui remediu variaza insa de la o persoana la alta. Il poti testa si tu, in siguranta, pentru ca nu prezinta efecte secundare. Daca ai sanii umflati si durerosi din cauza infundarii canalelor galactofore, aplica o frunza de varza peste sani si las-o sa actioneze timp de o ora sau doua. Daca durerea cedeaza, intrerupe tratamentul.

5. Compresele calde pot ajuta si ele

Aplicarea unui prosop sau a unei comprese inmuiate in apa calda poate calma sfarcurile inflamate, ajutand totodata la vindecare. Ia un propop sau o carpa curata, inmoaie materialul in apa calda si stoarce-l usor. Pune-ti prosopul peste sani pentru cateva minute, pana simti ca durerea incepe sa cedeze.

6. Terapia la rece

Aplica bucati de gheata invelite intr-o carpa umeda direct pe sfarcuri, inainte de alaptare. Prin aceasta metoda, vei amorti practic sfarcul crapat sau iritat, atenuand durerea resimtita in timpul alaptarii.

Tratamentul cu gheata nu trebuie folosit pe termen lung, el reprezentand doar o metoda adjuvanta, care da rezultate foarte bune in combinatie cu alte terapii.

7. Incearca Aloe Vera

Aceasta planta are o putere de vindecare extraordinara si poate fi folosita pentru combaterea durerii la nivelul sfarcurilor. Pentru cele mai bune rezultate, extrage gelul dintr-o frunza de aloe vera taiata trasversal si aplica-l pe zona afectata. Dupa ce se usuca, curata zona cu un prosop inmuiat in apa calda. Repeta procedeul mai tarziu, daca este cazul.

8. Foloseste dischetele pentru sani

Testate dermatologic, dischetele pentru sani sunt fine, discrete si nu irita pielea. Sunt confectionate dintr-un material absorbant care protejeaza imbracamintea de eventualele scurgeri, lasand pielea sa respire la fiecare utilizare. In plus, ele contribuie la usurarea disconfortului si reducerea sensibilitatii la nivelul mamelonului. Dischetele se fixeaza cu usurinta pe sutien si nu aluneca, fiind prevazute cu un adeziv special.

9. Incearca pernutele cu gel pentru sani

Multe mamici apeleaza la pernutele cu gel, confectionate din silicon, pentru calmarea sanilor durerosi. Se gasesc la orice farmacie si au rolul de a reduce semnificativ disconfortul creat de alaptare si de a te ajuta sa depasesti eventualele momente dificile ca angorjarea sanilor, canale infundate sau mastita. Pentru utilizarea la rece, tine pernutele la congelator cel putin 2 ore, apoi pune-le in invelitoarea de protectie inainte de folosire.

10. Solutiile saline

Daca pielea nu este crapata sau ranita, poti amesteca o lingurita de sare cu doua cesti cu apa calda. Inmoaie doua dischete din bumbac in aceasta solutie salina, stoarce-le usor si aplica-le peste sfarcuri pentru cateva minute.

11. Untul calmant pentru mameloane

Daca te confrunti cu dureri la nivelul mamelonului si cauti o modalitate simpla de usurare a disconfortului, poti utiliza untul calmant pentru mameloane. Produsul are o baza emolienta si calmanta, este usor de aplicat si ajuta la calmarea mameloanelor iritate si crapate. De asemenea, pregateste mameloanele inainte de nastere, mentinandu-le netede, flexibile si hidratate.

Taguri Probleme sani alaptare Alaptarea la san Afectiuni sani alaptare Ragade

Articole recomandate

Citeste si despre