Curgerea sanilor este un proces fiziologic firesc la proaspetele mamici si apare adesea dupa ce incepi alaptarea copilului. Chiar daca esti obisnuita ca laptele sa curga doar in momentul in care bebe se hraneste de la piept, sanii tai pot incepe sa ejecteze lapte si fara a fi stimulati de supt si poti constata acest lucru cand sutienul sau bluza ti se pateaza.
Foto: tootoo.com
Este un moment destul de jenant, dar este un semn bun, deoarece inseamna ca organismul functioneaza si este capabil sa produca lapticul atat de pretios pentru hranirea bebelusului.
Uneori, curgerea sanilor incepe sa apara si inainte de alaptare, in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina si este semnul ca organismul tau a inceput sa produca colostru, lichid secretat de glandele mamare inainte de aparitia laptelui matern, si ca sanii se pregatesc pentru alaptare. Insa cel mai adesea, curgerea sanilor este un fenomen care apare dupa nasterea bebelusului.
Care sunt cauzele curgerii sanilor?
Sanii incep sa curga in momentul in care se umplu cu lapte si dau pe "dinafara", deoarece, din diverse motive, bebelusul nu poate fi alaptat in acel moment.
Curgerea mai poate aparea in momentul in care alaptezi bebelusul. In timp ce suge la un san, poti constata ca celalalt incepe sa curga. Este firesc, deoarece in timpul suptului sunt stimulate terminatiile nervoase din san, care transmit mesaj creierului ca este timpul sa mai produca oxitocina, care contribuie la relaxarea muschilor care se gasesc in sani, permitand astfel curgerea.
Exista si situatii in care sanii incep sa curga doar daca te gandesti la bebelusul tau sau il auzi plangand.
Cat dureaza curgerea sanilor?
Curgerea sanilor este un fenomen care apare in special in primele saptamani de cand nasti bebelusul. Pe masura ce organismul se adapteaza nevoilor bebelusului, vei constata ca sanii vor curge din ce in ce mai putin. Majoritatea mamicilor a declarat ca dispare cel mai adesea intre saptamanile sase si zece dupa nastere.
Poti face ceva pentru prevenirea curgerii sanilor?
Curgerea sanilor este un proces fiziologic firesc, care cu greu poate fi controlat. Cu toate acestea, specialistii sustin ca alaptarea frecventa si constanta sau mulgerea sanilor cu ajutorul pompei poate ajuta la diminuarea numarului de curgeri ale sanilor in alaptare.
Poate ca nu poti impiedica curgerea sanilor, dar poti contribui la prevenirea situatiilor neplacute si la mascarea umezelii provocate de aceasta:
- foloseste tampoane absorbante pentru alaptat; acestea se pun la nivelul mameloanelor si impiedica trecerea umezelii prin ele si patarea hainutelor;
- in momentul in care simti ca incepe sa-ti curga lapte din sani, incruciseaza-ti bratele si preseaza antebratele pe sani, pentru a opri fluxul laptelui;
- imbraca-te in bluze inchise la culoare, care mascheaza din umezeala, in cazul unui accident neplacut; cele mai eficiente sunt hainutele cu imprimeuri si modele.
Ti s-a intamplat sa iti curga sanii cand ai alaptat bebelusul? Cum ai facut fata momentelor jenante? Ai vreun secret sau ai gasit vreo metoda eficienta prin care sa maschezi acest reflex? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!