A avea un copil poate fi obositor. De fapt, s-a studiat faptul ca parintii pierd multe ore de somn in primul an de viata al copilului lor. Si, daca mama alapteaza, aceasta oboseala poate cadea mai greu asupra ei, care este responsabila de hranirea copilului in timpul noptii.
Din acest motiv, unele femei aleg ca partenerul lor sa ii dea bebelusului un biberon la una dintre mesele de noapte, pentru a se putea odihni cateva ore la rand. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru sa nu fie o idee buna in primele saptamani de viata ale bebelusului.
Cum este reglementata productia de lapte matern?
Productia de lapte matern are, printre altele, doua mecanisme fundamentale de reglementare.
Primul este prolactina, hormonul responsabil de alaptarea prin excelenta. Numele sau indica actiunea sa: stimularea alaptarii. Este secretat de glanda pituitara (in creier) si atinge niveluri maxime dupa nastere. Secretia sa creste si scade in functie de frecventa, durata si intensitatea stimularii mamelonului. De fiecare data cand bebelusul suge, nivelul de prolactina creste brusc (cu un varf la 45 de minute si scade ulterior), stimuland productia de lapte matern. Cu cat bebelusul suge de mai multe ori, cu atat nivelurile de prolactina sunt mai ridicate. In plus, secretia de prolactina urmeaza un ritm circadian, nivelurile de prolactina fiind cele mai ridicate noaptea.
Al doilea mecanism important este FDI, factorul inhibitor al lactatiei. Aceasta este o proteina care se gaseste in laptele matern. Daca este prezenta, aceasta inhiba productia de lapte. Astfel, daca bebelusul nu goleste un san, va fi prea mult FDI si, prin urmare, nu se va mai produce lapte. Daca, pe de alta parte, sanul este golit, FDI va disparea si se va produce mai mult lapte.
Laptele de noapte este diferit
Laptele matern are unele proprietati care par aproape magice. Una dintre ele este faptul ca isi schimba compozitia in functie de nevoi. Astfel, laptele din primele 2-3 zile de viata (numit colostru) are o compozitie diferita de cea a laptelui matur. In mod similar, laptele mamelor care au nascut prematur este diferit de laptele mamelor care au nascut la termen. Iar compozitia sa se schimba si in timpul hranirii si in functie de momentul zilei. Astfel, laptele secretat de mame pe timp de noapte contine melatonina, un hormon implicat in ritmul circadian. Nivelul sau este nedetectabil in timpul zilei si creste pe timpul noptii, atingand un varf la ora 3 dimineata. Laptele matern de noapte este, de asemenea, mai bogat in triptofan (un precursor al melatoninei), prolactina si unele nucleotide care pot functiona ca inductori de somn.
In plus, mamele care alapteaza adorm mai bine si par sa doarma mai profund. Acest efect ar putea fi explicat prin niveluri mai ridicate de prolactina in timpul noptii.
De ce nu este o idee buna sa nu mai alaptezi noaptea?
Cu tot ceea ce am vazut pana acum, probabil ca stim deja ca alaptarea de noapte este esentiala pentru stabilirea corecta a alaptarii, cel putin in primele saptamani si luni. Eliminarea unor alaptari nocturne (si inlocuirea lor cu un biberon administrat de o alta persoana de ingrijire) in timpul primelor saptamani sau luni postpartum poate interfera cu sistemul cerere-oferta care regleaza sanul si poate afecta productia de lapte matern:
- Cu cat suge mai putin, cu atat scade nivelul de prolactina si cu atat este mai putin stimulata sinteza laptelui matern. Nou-nascutii trebuie sa se hraneasca de 8-12 ori pe zi pentru ca alaptarea sa se stabileasca corect. In plus, am vazut deja ca prolactina are un ritm circadian si ca nivelurile sale sunt mai ridicate noaptea.
- Cu cat suge mai putin, cu atat sanii sunt mai plini si cu atat mai mare este cantitatea de IDF, un semnal de inhibare a productiei de lapte.
- In plus, daca nu alaptezi timp de multe ore, poti suferi de angorjare, obstructii si chiar mastita. Acest lucru s-ar intampla si daca stai multe ore fara sa alaptezi in timpul zilei. Cu toate acestea, noaptea, riscul este mai mare, deoarece poti simti mai putin disconfort si poti observa angorjarea mai tarziu, deoarece dormi.
FOTO: freepik.com