Durerea de sani in alaptare. Sfaturi si recomandari

/ / Modificat: 2016-04-18
Durerea de sani in alaptare. Sfaturi si recomandari

Atunci cand congestia in zona sanilor iti provoaca dureri in mod constant, cel mai indicat ar fi sa apelezi la ajutorul unui medic specialist care sa iti recomande un tratament pentru a combate cauzele acestor dureri. Durerea de sani in timpul alaptarii se poate manifesta in diferite forme si sub variate intensitati.

Femeile experimenteaza unul sau mai multe tipuri de dureri in acelasi timp, iar pe cele mai populare dintre ele le vei vedea descrise mai jos, alaturi de cauzele si simptomele pe care le prezinta!

Canalele infundate

Canalele prin care trece laptele mamar se pot uneori infunda. In astfel de situatii, vei observa chiar si superficial, la nivelul sanilor, niste umflaturi care pot ajunge la marimea unui bob de strugure. Durerile pot fi destul de intense in astfel de cazuri, iar medicul ti-ar putea prescrie fie ceva pentru fluidizarea laptelui, fie ceva pentru reducerea inflamatiilor si pentru desfundarea canalelor.

Veziculele

Uneori, femeile care alapteaza pot avea la suprafata tesutului mamar sau chiar pe sfarcuri niste vezicule care se aseamana cu niste cosuri sau cu niste basici. Acestea pot provoca dureri destul de suparatoare si de regula sunt indepartate in cabinetul medical.

Durerile sfarcurilor

Este aproape imposibil sa nu simti aceasta durere a sfarcurilor in lunga ta aventura de alaptare. Uneori este cauzata strict de pozitia erecta a sfarcurilor, prelungita in timpul alaptarii, iar alteori poate fi generata de intensitatea cu care suge micutul tau sau de aparitia dintilor acestuia.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci pentru a scapa de aceasta durere este sa fii mai atenta la pozitiile in care stai si sa eviti sa te asezi cu fata in jos si sa-ti expui astfel sfarcurile la o presiune stresanta.

Leziunile pielii

Pielea sanilor este foarte sensibila si in timpul alaptarii poate fi si foarte solicitata. In astfel de situatii, pot aparea crapaturi la nivelul acesteia sau chiar rani. Pentru a le trata eficient, cere recomandarile unui medic.

Durerea cauzata de pompa pentru alaptare

Durerile sfarcurilor si traumele din timpul alaptarii sunt adesea asociate cu utilizarea frecventa si durabila a pompei de alaptat. Marimea nepotrivita a acesteia sau forma sa incompatibila cu cea a sanilor tai ti-ar putea cauza iritatii la nivelul pielii si traume ale areolei si sfarcurilor.

Durerea din timpul evacuarii laptelui

Unele mamici simt durere atunci cand laptele este evacuat din alveole. Aceasta este descrisa in mai multe feluri, de la o durere intepatoare la una surda sau ascutita. Aceste senzatii sunt normale si in general trec rapid, in 5-10 minute dupa ce incepe producerea laptelui.

Durerea de dupa alaptare

La 10-20 de minute dupa ce ti-ai alaptat bebelusul, producerea laptelui poate incepe din nou. Acest proces poate activa niste senzori durerosi la nivelul sanilor. Nici aceasta durere nu dureaza mai mult de 10 minute si este cauzata din umplerea alveolelor cu sange si lichid limfatic.

Aftele

Durerea sfarcurilor poate fi in anumite cazuri provocata de o trauma sau de o leziune, insa nici infectiile fungice nu sunt excluse, cu atat mai mult cu cat sfarcurile si areolele sunt foarte expuse in timpul alaptarii.

Aftele sau candidoza acestora pot fi transmise copilului, asa ca este foarte important sa le tratezi corespunzator de indata ce le observi. Pot fi provocate de anumite medicamente si se trateaza usor si neintruziv, asa ca nu ai motive sa iti faci prea multe griji.

Mastitele si alte infectii

O infectie a sanilor trebuie anuntata imediat medicului tau, pentru ca acesta sa iti prescrie medicamentele necesare tratarii ei. Desi anumiti doctori ar putea sugera antibiotice, altii vor alege sa mearga pe calea hidratarii si a curatarii naturale a zonei, in functie de cat de severe sunt simptomele.

In ceea ce priveste lactatia, unele medicamente pot fi periculoase pentru copilul tau si de aceea ar trebui evitate.

De aceea, infectiile usoare sunt de cele mai multe ori tratate cu ingrediente naturale si care nu modifica prea mult gustul, mirosul sau consistenta laptelui.

Tu cu ce probleme ale sanilor te-ai confruntat in alaptare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Afectiuni sani alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre