Eructarea aerului dupa alaptat reprezinta eliminarea gazelor intestinale sau a aerului din stomac la bebelusi. Atunci cand mananca bebelusii inghit si aer si nu stiu sa elimine singuri gazele intestinale asemenea adultilor, de aceea ei trebuie ajutati de parinti.
Eliminarea gazelor este necesara pentru a elimina aerul ingerat odata cu hrana. Aceasta se face la sfarsitul sedintei de supt si niciodata in timpul acesteia. Aproape toti bebelusi au insa nevoie de aceasta. Cei alaptati la san sunt mai putin predispusi la a avea astfel de gaze intestinale, insa daca bebelusul nu prinde foarte bine cu gurita sanul mamei, aerul poate patrunde in stomacel si provoca gaze care trebuie eliminate.
Daca aerul nu este eructat ramane blocat in organism si creeaza copilului senzatia de balonare. Aceasta favorizeaza aparitia si agravarea colicilor la bebelusi. De asemenea, micutul poate avea o stare de iritabilitate, poate scuipa si deveni tafnos si mofturos.
Cum se realizeaza eructarea?
Eliminarea corecta a aerului din stomac se face in 2 pasi:
-
aplicarea unei presiuni pe burtica copilului;
-
mentinerea intr-o pozitie verticala.
Pentru a diminua posibilitatea ca bebelusul sa inghita prea mult aer in timpul hranirii lui, intotdeauna este necesar sa tii copilul intr-o pozitie cat mai verticala dupa ce termina de papat (sau cel putin la un unghi de 45 de grade) si nu pe spatre.
Dupa fiecare repriza de alaptat, urmareste semnele care indica ca micutul are nevoie sa elimine gazele: se agita, se inroseste la fata cand il pui pe spate si are o grimasa care sugereaza durere. Micutul trebuie tinut in aceste pozitii care favorizeaza eructarea sau in pozitie verticala dupa alaptat cam 10-15 minute.
Pentru a facilita prcesul de eructare sunt necesare atat bataile usoare pe spate, dar si masajul in zona lombara. Acesta din urma are rolul de a ridica bulele de aer in cavitatea bucala si de a le elimina prin ragait. Este important sa stii ca trebuie sa apesi cu o oarecare presiune pe aceasta zona pentru a avea efectul dorit.
Metode de eliminare a gazelor intestinale la bebelusi
-
cel mai simplu mod e acela in care tii copilul in pozitie verticala, cu pieptul peste umarul tau, apoi il freci usor si il bati usor pe spate, pana cand ragaie;
-
pune copilul in pozitie verticala in poala ta, pe genunchi si inclina-l usor in fata (sutinand cu o mana pieptul si capul copilului, iar cu cealalta frecandu-i spatele si batandu-l usor);
-
pune micutul pe burtica pe un picior de-al tau si tine-i capul usor mai sus decat restul corpului; bate-l usor pe spate pana elimina aerul;
-
incearca si sa ii indoi usor genunchii spre burtica, pentru a-l ajuta sa elimine aerul acumulat in intestine;
Cand trebuie sa eructeze bebelusul?
Sugarii trebuie sa eructeze in general la sfarsitul unei sedinte de alaptat. Insa daca este hranit la san, Eructarea poate fi facuta dupa fiecare schimbare a sanului.
Frecventa eructatiilor in timpul sau dupa alaptat depinde si de conditia generala de sanatate a bebelusului. Daca acesta sufera de reflux gastric sau are probleme cu stomacelul, eructarea se poate face si la fiecare 5 minute.
La sugarii hraniti cu biberonul eructarea trebuie realizata la fiecare 60-90 ml de lapte consumat. Daca observi ca micutul are inca gaze, atunci trebuie ca aceasta sa fie facuta si mai devreme la 15-20 ml lapte.