Este indicat sa bei bere cand alaptezi? Ce spun specialistii despre miturile din batrani

/ / Modificat: 2022-05-04
Este indicat sa bei bere cand alaptezi? Ce spun specialistii despre miturile din batrani

In jurul alaptarii circula multe informatii, unele dintre ele adevarate, altele pure mituri. Atunci cand ajung in postura de a-si hrani bebelusii, proaspetele mame fac tot ce stiu ele mai bine pentru a se asigura ca bebelusul primeste suficient lapte, iar unele trucuri cu privire la alaptare sunt transmise din generatie in generatie. Una dintre cele mai vehiculate informatii este cea cu privire la consumul de bere. Se spune ca berea creste productia de lapte, datorita continutul de drojdie, orzului si hameiului. Cum stau lucrurile, de fapt, care este explicatia si ce ar trebui sa stie proaspetele mamici despre consumul de alcool in timpul alaptarii.

Productia de lapte se bazeaza pe principiul cerere - oferta

Cu cat bebelusul suge mai des si mai mult, cu atat organismul mamei va produce mai mult lapte. Exista insa si cateva suplimente care pot contribui in acest sens si pe care consultantul in alaptare sau pediatrul i le poate recomanda proaspetei mamici. In ceea ce priveste consumul de bere, se spune ca aceasta bautura ar creste productia de lapte. Dar cat de sigur este sa bei bere atunci cand alaptezi?

In primul rand, mamele trebuie sa stie ca alcoolul trece in lapte, asa ca expertii in alaptare recomanda un consum moderat in timpul alaptarii. Cantitatea considerata sigura este de un pahar de alcool (de concentratie mica, pana in 10%) pe zi. Altfel spus, un pahar de vin sau unul de bere pe zi. Trebuie sa mai stiti ca alcoolul ajunge in lapte in primele doua ore dupa ce este consumat, asa ca daca vreti sa fiti sigure ca bebelusul nu este afectat, incercati sa amanati alaptarea cu doua ore, dupa ce ati baut alcool. Daca ati consumat alcool in cantitate mai mare, este recomandat sa faceti pauza de alaptare 24 de ore, timp in care copilul va primi lapte muls in prealabil sau formula, iar mamele vor continua sa pompeze pentru a mentine lactatia, insa acel lapte nu va fi oferit bebelusului.

Creste berea productia de lapte?

„In mod anecdotic, se crede ca orzul si hameiul cresc productia de lapte. Dar nu exista nicio cercetare care sa sustina acest lucru. In cea mai mare parte, exista cercetari foarte limitate cu privire la acest lucru. Nimic nu va stimula mai mult furnizarea de lapte decat eliminarea acestuia”, explica medicul Krystyn Parks, pediatru si consultant in alaptare.

Pe langa faptul ca nu exista cercetari care sa lege consumul de bere de productia de lapte, consultantii in alaptare atrag atentia ca alcoolul poate incetini fluxul de expansiune a laptelui, pe termen lung.

In concluzie, va puteti bucura linistite de un pahar de bere din cand in cand, chiar daca alaptati. Insa pe langa faptul ca va poate ajuta sa va relaxati, nu are beneficii dovedite in legatura cu cresterea productiei de lapte. La fel ca la multe alte lucruri, moderatia este cheia. Daca nu depasiti doza recomandata si respectati regula de a astepta doua ore inainte de a alapta, nu trebuie sa va faceti probleme.

FOTO: Freepik

Taguri Alaptarea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre