Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva la san in primele sase luni de viata si, ulterior, alaptarea pana la varsta de doi ani alaturi de alimentatie complementara, care se introduce treptat incepand cu varsta de sase luni.
Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi, insa in cazurile in care alaptarea la san nu este posibila sau mama nu doreste acest lucru, se foloseste formula de lapte pentru sugari. Unele familii sustin ca in cazul formulei copiii "cresc la fel de bine". Altii in schimb, sustin ca formula nu este deloc benefica. Care este insa adevarul despre formula de lapte?
Timp de secole, singurul mod de a hrani un copil a fost laptele matern. In cazul in care mama nu a putut face acest lucru, s-a apelat la o doica sau la o alta mama care alapteaza. Iar daca nu exista lapte matern, se dadea lapte de vaca, care era nepotrivit din punct de vedere nutritional pentru bebelusi, fiind greu de digerat. In plus, acordarea de lapte de vaca poate provoca anemie, acesta eliminand fierul din organism.
Timp de secole, copiii care nu erau alaptati la san sufereau de deficiente nutritive si chiar mureau. Odata cu revolutia industriala, au inceput sa apara primele formule pentru sugari. Scopul crearii acestor sortimente de lapte a fost intotdeauna acela de a-l face cat mai asemanator cu laptele matern, care este alimentul ideal. De fapt, si in prezent, producatorii de formula de lapte continua sa faca cercetari pentru a imbunatati formulele astfel incat sa fie cat mai asemenatoare cu laptele matern.
In prezent, societati stiintifice precum ESPGHAN (Societatea Europeana de Gastroenterologie, Nutritie si Hepatologie Pediatrica) si EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) indica compozitia optima a formulelor pentru sugari, iar acest continut este reglementat prin lege.
Care este asemanarea dintre laptele matern si laptele praf pentru sugari?
Laptele matern si formulele pentru sugari au un continut foarte asemanator de macronutrienti (grasimi, carbohidrati si proteine).
In ceea ce priveste energia, continutul caloric este acelasi. Cu exceptia cazului in care mama este extrem de subnutrita sau are o alimentatie haotica (preponderent carbohidrati), laptele matern nu are un continut caloric diferit.
Atat laptele matern, cat si formulele de inceput au un continut foarte asemanator de carbohidrati. Principalul zahar din ambele este lactoza (90% din carbohidratii din laptele matern).
Continutul total de grasimi din laptele matern si din formulele de lapte este, de asemenea, similar. Cu toate acestea, componentele sunt diferite. Grasimile din laptele matern sunt mult mai bine digerate decat cele din laptele praf. Acest lucru pare sa se datoreze, printre altele, faptului ca acidul palmitic din laptele matern este esterificat in pozitia 2 (beta) a trigliceridelor, in timp ce in laptele praf este esterificat in pozitiile 1 si 3.
In ceea ce priveste proteinele, diferenta dintre laptele matern si preparatele pentru sugari este mai mare. Laptele matern contine foarte putine proteine (dar suficiente pentru cresterea bebelusului), deoarece organele copilului sunt inca imature pentru a le excreta. Dintre proteinele pe care le contine, se remarca alfa-lactalbumina (20-25% din proteine); este o proteina de mare valoare biologica, cu functii multiple (dezvoltarea cognitiva a copilului, rol imunologic...), motiv pentru care unele formule sunt suplimentate cu ea. Formulele sunt dominate de beta-lactalbumina, prezenta in laptele de vaca, care nu are rol imunologic si este mai alergen.
Continutul total de grasimi din laptele matern si din laptele praf este similar. Cu toate acestea, grasimile din laptele matern sunt mult mai bine digerate.
In ultimii ani, un aport mai mare de proteine in primii ani de viata a fost asociat cu obezitatea; acesta este unul dintre motivele pentru care formulele pentru sugari si-au redus continutul de proteine (fara a putea, totusi, sa ajunga la valori la fel de scazute ca cele ale laptelui matern).
In ceea ce priveste micronutrientii (calciu, potasiu, fier, fosfor, vitamine...), cantitatile sunt, de asemenea, similare. Cu toate acestea, formulele pentru sugari au un continut mai mare de fier, calciu si fosfor, deoarece acesti nutrienti din laptele matern sunt absorbiti mult mai bine.
Alte componente ale laptelui matern, cum ar fi pre si probioticele, DHA, unele oligozaharide... sunt, de asemenea, adaugate in unele formule pentru a incerca sa le faca cat mai asemanatoare cu laptele matern.
Care este diferenta dintre laptele matern si laptele praf pentru sugari?
Dupa cum am vazut, desi exista unele diferente, compozitia ambelor tipuri de lapte in ceea ce priveste macro si micronutrientii este similara. Cu toate acestea, exista si alte componente "non-nutritionale" in laptele matern care au functii foarte importante: hormoni, factori de crestere, diverse nucleotide, imunomodulatori, anticorpi.... Cele mai multe dintre aceste substante nu pot fi incorporate in formulele pentru sugari.
Laptele matern are ceva ce nu poate fi imitat de formulele de lapte praf: capacitatea sa de a-si varia compozitia pentru a se adapta la nevoile copilului.
Laptele matern isi schimba compozitia in functie de varsta copilului. In primele 2-3 zile avem colostru (foarte bogat in proteine si elemente de aparare), care isi schimba treptat compozitia pana cand devine lapte matur. Pe masura ce bebelusul creste (peste un an), laptele matern creste in grasimi si calorii.
Compozitia acestuia se schimba pe parcursul alimentatiei: la inceput este mai bogat in carbohidrati, mai apos, iar la sfarsit este mai bogat in grasimi si mai satios.
Mai mult, compozitia laptelui se schimba si in timpul zilei. Compozitia de melatonina (hormonul responsabil pentru somn) din acesta creste in timpul noptii.
In plus, benelusii alaptati la san au mai putine infectii gastrointestinale, sufera mai putine otite si infectii ale cailor respiratorii inferioare, prezinta un risc mai mic de moarte subita a sugarului si au un risc mai mic de diabet si obezitate la varsta adulta.
Pe de alta parte, mamele care alapteaza la san au mai putine hemoragii postnatale, un risc mai mic de cancer ovarian si mamar si un risc mai mic de diabet de tip 2.
In concluzie laptele matern este unic si are caracteristici care nu pot fi reproduse in niciun fel. Laptele matern este hrana optima pentru nou-nascuti si bebelusi, la nivel nutritional.
Cu toate acestea, cand alaptarea nu este posibila sau nu este dorita, pot fi franiti fara probleme cu formule de lapte care sunt sigure si nutritive pentru copii.
FOTO: freepik.com