Laptele matern nu poate fi inlocuit cu niciun substitut. Este singura hrana care-i asigura bebelusului aportul nutritiv optim, il protejeaza si contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar. Prin alaptare se creeaza acea legatura speciala dintre mama si copil care va dura toata viata.
Tot mai multe proaspete mamici se confrunta insa cu o lactatie insuficienta, problema care poate fi combatuta cu remediile din natura. Extractele de fenicul si anason sunt cele mai cunoscute si utilizate solutii pentru stimularea lactatiei. Aceste extracte au fost studiate pentru rolul lor in stimularea lactatiei si imbunatatirea digestiei la sugari. Sunt remedii naturale, sigure si eficiente, care se completeaza reciproc.
Traditional se consuma ceaiul de fenicul si anason. Mamicile care au trecut prin aceasta experienta stiu ca are un gust bun si o aroma placuta. Problema apare cand trebuie sa consume zilnic intre 2 si 4 cani de ceai fenicul si anason, iar acest lucru poate deveni greu de suportat. Ce putem face? Exista si alte optiuni pentru a stimula natural lactatia si a-i oferi micutului tau un ajutor in digestie?
Raspunsul este dat de produsele sub forma de capsule, care contin extract standardizat de fenicul si anason si care inlocuiesc cu succes traditionalele ceaiuri. Recent a aparut si in Romania un produs sub forma de capsule care contine doza zilnica necesara de fenicul si anason.
Lactil este un supliment alimentar realizat cu extracte de fenicul si anason, o solutie 100% naturala pentru mamele care alapteaza.
Doua plante cu insusiri comune
Feniculul (Foeniculum vulgare) si anasonul (Pimpinella anisum) se aseamana in multe privinte si sunt usor de confundat. Arata la fel si au o aroma placuta, care se transmite prin laptele matern si incurajeaza bebelusul sa suga. La lista beneficiilor comune se adauga actiunea vermifuga, fapt confirmat prin studiile de laborator. Este demonstrat clinic ca feniculul si anasonul combat viermii intestinali si calmeaza crampele la sugari, fiind totodata utile pentru o digestie mai buna a laptelui matern.
De la fenicul se consuma toata planta, iar de la anason numai semintele. Ambele contin ulei volatil de anetol, un compus organic cu proprietati antifungice si antibacteriene, care favorizeaza secretia si actiunea estrogenilor si prolactinei, hormonii necesari secretiei de lapte matern. De asemenea, substantele active ale plantelor au fost asociate cu reglarea menstruatiei si ameliorarea durerilor specifice.
Lactil, un ajutor bio pentru mamici si sugari
Calitatea laptelui matern depinde foarte mult de alimentatia mamei, din care nu ar trebui sa lipseasca feniculul si anasonul. O solutie moderna pentru includerea celor doua plante in alimentatie, suplimentul alimentar Lactil este realizat in laboratoarele companiei Timan, din Belgia, cu ingrediente provenite din culturi organice.
Mamicilor li se recomanda cate 2 capsule pe zi, dimineata si seara, pentru stimularea lactatiei si favorizarea digestiei la sugari. Lactil poate fi administrat in paralel cu ceaiul Biolys fenicul si anason, care mai contine si schinduf, planta de asemenea benefica in timpul alaptarii.
Stiai ca?
In gastronomia indiana nu exista nicio distinctie intre fenicul si anason. Potrivit lui Plinius cel Batran, filosof roman din secolul I d.Hr., anasonul era un remediu pentru insomnie si intepaturi de viespi.
Feniculul este inrudit cu morcovul si patrunjelul.
In timpul Razboiului Civil American, anasonul era folosit pe post de antiseptic.