Frenul sublingual afecteaza alaptarea. Ce trebuie sa stie proaspetele mamici

/ / Modificat: 2022-09-26
Frenul sublingual afecteaza alaptarea. Ce trebuie sa stie proaspetele mamici

Cu totii avem o membrana sub limba care o ataseaza de partea de jos gurii si ii permite sa se miste. In general, cresterea acestui fren este in concordanta cu cresterea limbii, dar se poate intampla sa nu fie asa, lasand frenu sublingual scurt. Acest lucru este cunoscut sub numele de anchiloglosie si multi parinti se intreaba ce se intampla daca frenul limbii copilului meu este prea scurt?

Potrivit Asociatiei Spaniole de Pediatrie (AEP), aceasta patologie afecteaza intre 1,7 si 4,8 la suta dintre nou-nascuti si este de trei ori mai frecventa la baieti decat la fete. Ca o consecinta a acestei scurtari, bebelusii au dificultati in miscarea limbii si pot avea probleme in timpul alaptarii, deoarece nu pot suge in mod corespunzator. Cu toate acestea, nu toti copiii cu frenul scurt au dificultati in alaptare. De asemenea, pot prezenta probleme de dictie atunci cand incep sa vorbeasca.

Exista diferite tipuri de fren sublingual, cel mai frecvent fiind cel care ajunge pana la varful limbii. Exista, de asemenea, frenul submucos, care nu este vizibil cu ochiul liber, dar care ancoreaza limba de fundul gurii, dandu-i o forma de lingura.

Putem verifica daca copilul nostru are un frenul lingual scurt (sau anchiloglosie) daca observam ca este dificil sa impingem varful limbii departe de dinti sau daca, atunci cand o face, limba se curbeaza.

Simptomele frenului scurt la sugari

Nu toti bebelusii cu frenul scurt au dificultati in alaptare, deoarece la unii dintre ei elasticitatea frenului sau caracteristicile gurii le permit sa suga si sa se hraneasca corespunzator. Cu toate acestea, in functie de gravitatea atasamentului, pentru altii alaptarea devine foarte dificila.

Bebelusii cu frenul lingual scurt au adesea probleme cu alaptarea:

· Incapacitatea de a mentine o buna prindere la san; desprindere frecventa.

· Hranirea este prea lunga si copilul oboseste: cere prea mult si sta prea mult la san.

· Incapacitatea de a absorbi suficient lapte; crestere lenta in greutate.

· Uneori, in timp ce copilul suge, se poate auzi un sunet de pocnitura a limbii, din cauza pierderii vidului.

Pentru mama care alapteaza:

Printre diferitele probleme de care sufera mamele care alapteaza, ASP evidentiaza:

· Poate provoca fisuri la nivelul mamelonului mamei din cauza frecarii si a presiunii excesive care va fi in gura bebelusului.

· Crapaturile pot duce la mastita.

· Senzatie de productie scazuta de lapte, deoarece copilul suge mult timp.

· Hipogalactie: productie slaba de lapte.

· intarcarea timpurie.

Se pot cauta solutii, cum ar fi modificarea pozitiei de alaptare, asezarea capului bebelusului pe spate sau cu mama semi-inclinata. Unele femei au reusit sa alapteze cu succes in ciuda anchiloglosiei.

Cum se rezolva?

Primul lucru care trebuie facut este sa se evalueze gradul de prindere de care sufera bebelusul pentru a determina daca operatia este cu adevarat necesara si nu poate fi rezolvata cu alte strategii de sprijinire a alaptarii.

Atunci cand exista un diagnostic clar si se decide ca aceasta este cea mai buna optiune pentru a rezolva problema, se efectueaza o procedura chirurgicala numita frenectomie. Aceasta consta in taierea frenului cu un bisturiu sau o foarfeca (chirurgie conventionala) sau cu laser.

FOTO: freepik.com

Taguri Alaptarea bebelusului Proaspete mamici

Articole recomandate

Citeste si despre