Greva suptului de la 6 luni. Cum se manifesta, de ce apare si cum o depasesti

/ / Modificat: 2022-12-30
Greva suptului de la 6 luni. Cum se manifesta, de ce apare si cum o depasesti

In viata unei proaspete mame apar tot felul de provocari pe care trebuie sa le depaseasca. Alaptarea este un proces pe cat de natural, pe atat de complex, iar problemele care pot aparea pe parcurs nu sunt deloc de neglijat. Chiar daca pare ca totul merge struna, bebelusul se ataseaza corect, suge eficient, ia in greutate si uda un numar corespunzator de scutece, se poate intampla, la un moment dat, sa refuze sanul.

Aceste perioade sunt denumite greve ale suptului si se manifesta la diferite varste ale bebelusului. Aceste momente le pot descuraja pe mame sa continue procesul de alaptare si le pot face sa intarce mai devreme decat ar fi cazul. Greva suptului apare atunci cand bebelusul trece prin anumite salturi de crestere, iar ritmul si fluxul alaptarii nu il mai satisfac si trebuie ajustate. Atunci cand sunt pusi la san, bebelusii il refuza si devin irascibili. Este mai usor sa fie hraniti in somn, insa durata alaptarii creste, mai ales pe timp de noapte.

Desi pare ca micutul are o atitudine negativa, acest lucru ajuta, de fapt, corpul mamei sa isi ajusteze productia de lapte, astfel incat sa satisfaca din nou nevoile bebelusului. Mamele nu ar trebui sa se simta descurajate de aceste greve ale suptului, insa multe dintre ele ajung sa creada ca laptele lor nu mai satisface nevoile copilului si ajung sa il hraneasca cu supliment si sa opreasca alaptarea timpuriu. Este bine de stiut ca aceste perioade dureaza, de obicei, o saptamana, iar cu rabdare si intelegere, veti trece impreuna peste ele.

Cand apar grevele suptului

Greva suptului se manifesta, in general, atunci cand au loc salturi de crestere. Varstele estimative ale bebelusului sunt: 3 saptamani, intre 6 si 8 saptamani, la 3 luni si la 6 luni. Dintre acestea, cea mai descurajanta poate fi greva de la 6 luni, deoarece coincide cu inceperea diversificarii.

Ce sa faci atunci cand apare greva suptului

Nu te lasa descurajata de atitudinea bebelusului. Chiar daca pare ca laptele nu ii ajunge, corpul tau se va adapta cererii si va produce suficient lapte pentru a acoperi nevoile lui.

Nu uita ca laptele matern este principala sursa de hrana in primul an de viata. Chiar daca ai inceput diversificarea, de la 6 la 12 luni bebelusul doar se obisnuieste cu noile gusturi si texturi, nu mananca atat cat sa se sature.

Evita sa ii dai lapte praf in completare. Productia ta de lapte se va regla in cateva zile, in functie de cererea bebelusului.

Nu il forta sa suga. Daca refuza sistematic sanul, nu il forta, pentru ca s-ar putea sa obtii efectul contrar. Incearca sa il hranesti cand este semi-adormit mai degraba.

Relaxeaza-te. Daca tu esti agitata, la fel va fi si bebelusul. Incearca sa il hranesti atunci cand esti complet relaxata, pentru a avea sanse mai mari de reusita.

FOTO: Freepik

Taguri Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre