Laptele matern este alimentul perfect pentru bebeluși în primele luni de viață, deoarece conține exact combinația potrivită de nutrienți de care au nevoie pentru a crește, fiind în același timp foarte ușor de digerat.
De asemenea, s-a demonstrat că ajută la întărirea sistemului imunitar al bebelușului și protejează împotriva infecțiilor de mediu, deoarece este bogat în os.
Așa se explică de ce experții recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață și apoi ca hrană complementară până în jurul vârstei de un an.
Alaptarea copilului pe timp de noapte
În această perioadă, în mod ideal, alăptarea ar trebui să fie oferită la cerere, ceea ce înseamnă că mama ar trebui să alăpteze ori de câte ori copilului îi este foame. Cu toate acestea, mulți specialiști recomandă limitarea acestei practici pe timp de noapte începând cu a patra sau a cincea lună de viață.
Înțărcarea pe timp de noapte este o tendință care a câștigat teren în ultimele decenii din cauza revenirii tot mai rapide a mamelor la serviciu, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să își invete copiii foarte devreme pentru a dormi toată noaptea.
Până în a patra sau a cincea lună de viață, bebelușul poate reține suficiente calorii și glucoză pentru a dormi cinci sau șase ore la rând, așa că multe mame, chiar dacă bebelușul se trezește, preferă să nu-l alăpteze la sân pentru ca acesta să se poată "adapta" la somnul de noapte.
Cu toate acestea, deși este adevărat că, pe măsură ce bebelușii cresc, pot dormi perioade mai lungi fără a fi nevoiți să se hrănească, nu trebuie să uităm că renunțarea la hrănirea la cerere la o vârstă fragedă îi împiedică să profite de beneficiile alimentației nocturne.
3 beneficii ale alăptării bebelușului la sân noaptea după vârsta de șase luni
1. Crește producția de lapte
În timpul nopții, nivelul de prolactină, hormonul responsabil pentru stimularea producției de lapte matern, atinge un nivel maxim. Ca urmare, mama va produce mai mult lapte nu numai în timpul nopții, ci și în dimineața următoare, astfel încât bebelușul va putea să se hrănească mai mult și mai bine.
2. Vă ajută să adormiți
Laptele matern își schimbă compoziția în timpul zilei pentru a se adapta la nevoile copilului. În jurul orei 4 a.m., acesta atinge vârful în triptofan și melatonină, un aminoacid și un hormon implicat în împăcarea somnului. Acest lucru ajută copilul să adoarmă mai repede după ce este hrănit și să aibă un somn mai bun.
3. Previne hipoglicemia
Când se naște un bebeluș, stomacul său este foarte mic și imatur, ceea ce explică de ce mănâncă atât de puțin la un moment dat. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să se hrănească mai des pentru a obține nutrienții de care au nevoie și pentru a-și menține echilibrul nivelului de glucoză. Alăptarea la sân pe timp de noapte este o modalitate de a furniza acești nutrienți și de a preveni hipoglicemia.
Organizația Mondială a Sănătății raportează că bebelușii care dorm cu mamele lor petrec până la de trei ori mai mult timp hrănindu-se decât cei care dorm în camere separate. Dar nu doar cei mici beneficiază de această practică. Un studiu realizat de experți de la Universitatea din California a constatat că părinții bebelușilor care alăptează noaptea dorm cu 40-45 de minute mai mult decât cei ai căror copii sunt hrăniți cu lapte praf sau care nu se hrănesc pe parcursul nopții.