Ingrijirea sanilor in alaptare

/ / Modificat: 2017-02-01
Ingrijirea sanilor in alaptare

Laptele matern asigura nou-nascutului lichidul si nutrientii de care are nevoie in prima perioada a vietii. Problemele sanilor si ale mameloanelor determina deseori proaspetele mamici sa renunte la alaptat inainte de perioada minima recomandata de medici. Prin urmare, ingrijirea sanilor in perioada de alaptare este un proces necesar si deosebit de important pentru mamica si bebelusul ei.

Pentru a cunoaste temeinic modalitatea prin care iti poti ingriji sanii corect cand alaptezi, este recomandat sa ai o viziune clara asupra transformarilor care se petrec la nivelul glandelor mamare odata ce aduci pe lume un copil.

Transformarile sanilor pentru alaptare

In mod ideal, orice mamica ar trebui sa isi alapteze bebelusul imediat dupa nastere. Senzatia pe care receptorii nervosi de la nivelul pielii tale o transmit atunci cand intri in contact direct cu puiul tau ajuta corpul sa secrete oxitocina, un hormon de relaxare care stimuleaza sanii sa produca lapte.

In primele 4 zile de la nastere, glandele mamare elibereaza un lichid concentrat, numit colostru. La inceput, un masaj usor al sanilor si al mameloanelor ar putea fi necesar pentru facilitarea eliberarii colostrului cand bebelusul incearca sa se hraneasca. Nu te speria daca sanii tai sunt mai moi in aceasta perioada, ei se vor umple de lapte treptat, in cateva zile.

Atunci cand laptele matur incepe sa fie produs in cantitati mari, sanii vor fi calzi si mult mai fermi, sensibili la atingere. Complicatiile din timpul travaliului si al nasterii, obezitatea, diabetul sau sfarcurile plate pot cauza producerea intarziata a laptelui matern.

Alaptarea corecta a bebelusului

Asigura-te ca bebelusul tau se hraneste in pozitia corecta, cu fata spre san, urechea, umerii si soldul in linie paralela cu tine. In acest fel, copilul primeste suficient lapte si are acces la mamelon, iar tu previi iritatiile si alte probleme la acest nivel.

Hraneste copilul de 8-12 ori pe zi, din ambii sani. Golirea completa a sanilor prin alaptare si utilizarea pompei de san iti ajuta organismul sa produca mai mult lapte.

Pasii ingrijirii sanilor pentru alaptare

Inainte de nastere, unii medici recomanda masajul regulat al mameloanelor pentru a le ajuta sa devina mai ferme, insa acest pas nu este necesar decat in cazul sfarcurilor plate sau infundate. Multe femei apeleaza la ajutorul unor unguente speciale, disponibile in farmacii, care nu afecteaza pielea sensibila a areolelor.

Inainte de alaptare, este recomandat sa te speli pe maini cu sapun inainte de a atinge mameloanele cu degetele. Sanii pot deveni sediul unor infectii propagate pe calea canalelor galactofore de la nivelul mameloanelor, iar sugarii pot face cu usurinta afte (margaritarel), o infectie micotica a cavitatii bucale.

Mamicile cu experienta recomanda mentinerea mameloanelor sanatoase si prevenirea infectiilor la acest nivel prin expunerea sanilor la aer timp de 10-15 minute inainte de a inchide cupele sutienelor speciale pentru alaptare.

Mameloanele vor ramane uscate si sanatoase daca se evita purtarea sutienelor captusite cu material impermeabil. De asemenea, este interzisa spalarea sfarcurilor cu sapun, bureti de baie si alte materiale de acest gen, intrucat pot provoca rani si fisuri.

Lotiunile pe baza de alcool sau substante dezinfectante cauzeaza deshidratarea si fisurarea mameloanelor.

Iritatia mameloanelor in alaptare

Daca incepe sa apara o iritatie a mameloanelor, primul lucru pe care trebuie sa il verifici este modul in care copilul prinde sanul in gura si pozitia in care se face alaptarea.

Totodata, este recomandat sa cresti frecventa supturilor pentru a favoriza golirea sanilor si pentru a evita ca sugarul sa devina prea flamand.

Este folositoare si schimbarea pozitiei la alaptare, astfel incat presiunea exercitata de gingiile bebelusului sa se distribuie in alte zone ale areolei.

Odata ce dintii bebelusului incep sa creasca, este posibil sa te alegi cu muscaturi in timpul alaptarii. Poti preveni acest episod indepartand copilul de piept imediat ce termina de supt.

Simptome ale afectiunilor sanilor in alaptare

In cazul in care observi una din urmatoarele simptome ale afectiunilor sanilor cand alaptezi, consulta de urgenta medicul:

unul sau ambii sani prezinta umflaturi, roseata, durere sau temperatura ridicata;
observi un nodul la nivelul sanilor (poate fi sensibil la atingere, chiar dureros);
sfarcurile tale sunt rosii, uscate, crapate sau sangereaza;
laptele nu a venit in 5 zile de la nastere.

Taguri Ingrijire sani alaptare Afectiuni sani alaptare Ajutor alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre