Intarcarea, ce sa faci si ce nu?

/ / Modificat: 2012-01-24
Intarcarea, ce sa faci si ce nu?

intarcarea_bebelusuluiIntarcarea reprezinta trecerea de la alaptat exclusiv la introducerea alimentelor solide si chiar la renuntarea completa la biberon. Bebelusul s-ar putea sa resimta aceste schimbari intr-un mod nu tocmai placut. Iata cateva lucruri pe care sa le faci pentru a avea un bebe fericit in acest timp si ce anume trebuie sa eviti!

Ce sa faci?

Schimba programul de masa!


Pentru a putea rari sedintele de alaptat si dorinta bebelusului de supt este important sa schimbi putin programul alimentar al copilului. Cand incepi sa "tai" din mese, incearca sa ii distragi atentia atunci cand isi aminteste ca era ora de masa, sa va jucati sau sa mergi cu el la plimbare pentru a uita.

Prezinta-i noile alimente intr-o forma amuzanta!


Atunci cand incepi diversificarea hranei sau cand il treci pe biberon ori canuta trebuie sa fii creativa, pentru ca acestea sa ii suscite interesul. Aranjeaza mancarea cat mai haios si alege modele de biberoane colorate si atractive!

Ofera-i o gama variata de alimente!


Asigurarea unei alimentatii echilibrate si sanatoase la copil incepe odata cu diversificarea. Nutritionistii sustin ca poti crea obiceiuri culinare sanatoase copilului daca ii oferi de la inceput mai multe tipuri de alimente cu care sa se obisnuiasca si pe care sa le prefere.

Da-i sa pape si ce mancati voi!


Nu chiar orice tip de mancare. Insa daca gatesti pentru voi alimente care pot fi date si bebelusului, pune deoparte si pentru el o portie care sa nu contina asa multa sare sau condimente. In acest fel copilul se va obisnui cu gusturile culinare ale familiei si se va adapta cu usurinta preferintelor voastre.

Introdu pe rand alimentele cu grad alergenic mare!


Trebuie foarte multa atentie in privinta introducerii alimentelor cu risc crescut de alergii - oua, alune, peste etc. Acestea trebuie introduse pe rand, la o distanta de cateva zile unul de altul pentru a se observa posibilele reactii alergice.

Ce sa NU faci?

Nu incerca sa il intarci brusc!


art_intarcare_bebeDaca ii tai dintr-o data portia de mancare, nu rezolvi nimic. Intarcarea trebuie sa aiba loc treptat, iar mesele trebuie sa fie rarite si diminuate in timp pentru rezultate optime. Renuntarea brusca la alaptat poate stresa micutul si poate da nastere unor reactii neplacute.

Nu il forta sa manance daca nu vrea!


Bebelusul tau stie cand este suficient de satul. Daca observi ca nu mai doreste sa pape, nu il forta. Lasa-l sa manance in ritmul lui, nu dupa litera cartilor de crestere a copilului. Atata timp cat ia normal in greutate si nu are deficiente nutritionale, este in regula sa manance cat doreste.

Nu il pune sa manance in scaunele sau pozitiile pentru alaptat!


Odata cu intarcarea este timpul ca micutul sa primeasca un loc la masa familiei. Nu este indicat sa ii dai sa manance in pozitiile in care obisnuiai sa il hranesti la san, pentru ca va ravni dupa acesta sau dupa biberon. Pune-l sa stea cu voi la masa.

Nu-i interzice copilului sa isi suga degetelul!


Cel putin nu in perioada de tranzitie de la alaptat la mancare solida. Schimbarile din aceasta perioada pot induce in eroare copilul si il pot confuza. Nu este o perioada usoara pentru el si de aceea el dezvolta astfel de obiceiuri de confort: isi ia cu el peste tot jucariile de confort sau suge degetelul.

Foto: madeformums.com

Taguri Intarcare bebelus Diversificare alimentatie Alaptare bebelus Diversificare alimentatie sugari

Articole recomandate

Citeste si despre