Iti faci griji cu privire la alaptare? Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

/ / Modificat: 2017-12-13
Iti faci griji cu privire la alaptare? Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Despre alaptare circula destul de multe mituri, ceea ce face ca multe viitoare mamici sa isi fac griji cu privire la acest subiect. Iar cu cat o femeie insarcinata aude lucruri negative despre alaptare, cu atat devine mai anxioasa, mai tematoare. De aceea, este nevoie ca viitoarele mamici sa fie informate despre alaptare, astfel incat sa faca fata si eventualelor provocari care vor aparea.

Iti faci griji cu privire la alaptare? Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii:

1. Se poate intampla sa ai o lactatie insuficienta

Mamicile produc lapte suficient pentru bebelusul lor, insa se poate intampla ca lactatia sa fie afectata de anumiti factori, ducand la o lactatie insuficienta. Astfel de probleme apar mai ales la inceputul perioadei de lactatie.

In cazul in care ai indoieli, adreseaza-te unui medic sau unui consultant in lactatie si alaptare, singurii in masura sa depisteze cauzele lactatiei scazute. Trebuie sa stii ca una dintre modalitatile de stimulare a lactatiei este cresterea numarului de alaptari ale bebelusului tau.

2. Te pot durea mameloanele

Multe mamici pot avea probleme de sensibilitate a mameloanelor (inflamatie a mameloanelor, durere), mai ales in primele saptamani de dupa nastere. Pe masura ce timpul trece, aceste probleme se vor diminua si vor disparea. In toata aceasta perioada trebuie sa ai grija sa ai o igiena cat mai riguroasa a sanilor, sa nu folosesti produe de ingrijire care pot irita si mai tare mameloanele, sa testezi mai multe pozitii de alaptare si sa o alegi pe cea mai confortabila.

Insa in situatia in care problemele nu se diminueaza, ci se agraveaza, mergi la doctor sau consulta un consilier de lactatie.

3. Reintoarcerea la serviciu nu inseamna renuntarea la alaptare

Nu te gandi ca reintoarcerea la serviciu inseamna si finalul perioadei de alaptare. Iti alaptezi copilul inainte sa pleci la munca si imediat dupa ce te intorci. Cat esti plecata, poti lasa acasa un biberon cu lapte matern. La serviciu poti folosi o pompa de san, sa sa nu iti fie afectata lactatia sau sa preintampini aparitia mastitei (infectie aparuta la nivelul sanilor) si sa nu iti curga sanii.

4. Ti se pot umfla sanii

Una dintre problemele cu care se pot confrunta femeile care alapteaza este umflarea sanilor, din cauza supraincarcarii cu lapte matern. In astfel de situatii, mamele isi pot pune bebelusii la san sau pot folosi pompa pentru muls, ceea ce va duce la eliberarea sanilor umpluti excesiv cu lapte.

Daca mamicile se confrunta cu durere pe timpul alaptarii atunci este bine sa consulte un medic, pentru poate fi vorba despre existenta unor fisuri mamelonare.

5. Poti avea probleme cu alaptarea in primele zile

Exista mai multe situatii in care alaptarea in primele zile de dupa nastere procesul de alaptare sa fie ingreunat din cauza ca mama sufera de mastita.

Este posibil, de asemenea, ca si stresul sa infulenteze alaptarea, pentru ca in cazul in care proaspata mama este strestaa, este posibil sa nu produca suficient lapte. In cazul in care nu au probleme si sunt apte sa isi alapteze pruncii, mamele trebuie sa incurajeze copilul sa suga constant. Alaptarile dese contribuie la stimularea lactatiei.

Taguri Alaptarea bebelusului Alaptarea la san

Articole recomandate

Citeste si despre