Desi este firesc ca mameloanele sa devina mai sensibile in timpul alaptarii bebelusului, nu acelasi lucru se poate spune atunci cand acestea sunt crapate sau incep sa sangereze. Daca sfarcurile si zona din jurul lor incep sa fie dureroase, pielea sa se crape si sa apara sangele, este timpul sa mergi la medic pentru a primi tratamentul adecvat si pentru a putea continua alaptarea bebelusului.
Foto: newmothernewbaby.com
Care sunt cauzele mameloanelor crapate sau sangerande in alaptare?
Principala cauza a mameloanelor crapate sau sangerande este prinderea incorecta a sfarcului de catre bebe, in timpul alaptarii.
O pozitie nepotrivita sau incomoda a micutului la san l-ar putea face pe bebe sa depuna mai multe eforturi pentru a se hrani, eventual chiar sa muste pielea cu gingiutele si sa determine aparitia acestei afectiuni a pielii.
Ai mai putea suferi de aceasta problema daca ai o piele in general uscata sau suferi de eczeme, cauzate de reactii la ingrediente din crema de corp, gel de dus, parfum, detergent de haine etc.
Sfarcurile sau mameloanele mai pot fi afectate sever si in cazul in care folosesti incorect pompa de san. Daca nu esti atenta atunci cand o folosesti, poti irita usor tesutul sensibil de la nivelul sanului, distrugand capilarele si provocand sangerarea.
Cum tratezi si previi aparitia mameloanelor sangerande sau crapate?
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca micutul tau prinde corespunzator sfarcul in timpul hranirii la san. Pentru ca acest lucru sa se intample, este important sa gasesti cele mai potrivite pozitii de alaptare. O pozitionare incorecta a bebelusului va atrage dupa sine o prindere incorecta a sfarcului si aparitia disconfortului la nivelul mameloanelor.
Dupa fiecare alaptare a bebelusului, maseaza-ti sanii cu cativa stropi de lapte. Se pare ca ajuta la hidratarea pielii, dar si la prevenirea craparii mameloanelor.
Evita sa aplici produse de ingrijire a pielii cu parfumuri sau alcool pe mameloane, deoarece agraveaza afectiunea. Simpla clatire a sanilor cu apa calduta este suficienta pentru a igieniza pielea.
Aplicarea unguentelor cu lanolina medicala este utila pentru ameliorarea mameloanelor crapate sau sangerande. Lanolina medicala este special creata pentru femeile care alapteaza, previne uscarea mamelonului si formarea de cruste, insa trebuie folosita doar la recomandarea medicului.
Pentru prevenirea afectiunii, poti folosi aparatori din silicon pentru sani. Este important sa fie sterilizate cu atentie dupa fiecare folosire.
Mai poti alapta? Bebelusul este afectat de tratament in timpul alaptarii?
Specialistii sustin ca nu este obligatoriu sa intrerupi alaptarea atunci cand ai mameloane crapate sau sangerande. Este indicat sa renunti doar daca este prea dureros sau inconfortabil pentru tine sa continui hranirea lui la san.
In rest, unguentele locale pe care ti le recomanda medicul pentru calmarea durerilor si vindecarea ranilor contin ingrediente speciale, care nu dauneaza sanatatii copilului. Important este sa urmezi sfatul medicilor si sa utilizezi doar produse prescrise de acesta. Evita sa dai atentie si sa aplici leacuri babesti sau produse farmaceutice pe care nu le cunosti si nu stii daca afecteaza sau nu sanatatea copilului.
Te-ai confruntat in timpul alaptarii cu problema mameloanelor crapate si sangerande? Cum ai reusit sa alini simptomele si sa grabesti vindecarea? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!