Mituri si indoieli despre alaptare. Ce este real si ce nu?

/ / Modificat: 2024-01-07
Mituri si indoieli despre alaptare. Ce este real si ce nu?

Este bine stiut faptul ca alaptarea este cea mai buna optiune pentru bebelusii nostri, insa inceputurile sunt adesea dificile si nu intotdeauna totul este roz. Umbrele alaptarii sunt crapaturile, angorjarea, mastita, lipsa cresterii in greutate a bebelusului, prinderea la san dificila sau ineficienta si multe altele. Acestea sunt si cauzele pentru care au aparut multe mituri si indoieli despre alaptare. Iata care sunt cele mai comune si care este adevarul din spatele lor.

Este adevarat ca daca beau o bere imi va creste productia de lapte?

Mit (partial). Nu exista nicio dovada stiintifica care sa demonstreze ca bautul berii sau al drojdiei de bere - asa cum li se recomanda uneori femeilor - are un efect galactogog (adica de crestere a productiei de prolactina, un hormon care regleaza productia de lapte). De fapt, se crede ca nu alcoolul in sine, ci o polizaharida care provine din orz ar putea fi implicata in aceasta productie. Deci, daca iti place berea, o poti bea, cu conditia sa alegi un sortiment fara alcool. 

Unele femei au un lapte bun, iar altele au un lapte de mai proasta calitate sau mai apos?

Mit! Laptele matern este o substanta "biologic vie". Acesta se modifica in functie de nevoile copilului. De fapt, compozitia sa variaza in cadrul aceleiasi hraniri (la inceput mai apos, pentru a potoli setea, apoi mai multe proteine si ultima fractiune mai multa grasime, care il ajuta pe bebelus sa fie satul si, mai ales, sa ia in greutate in mod corect). De asemenea, compozitia variaza in functie de momentul zilei. Dar, in cele din urma, fiecare mama produce laptele cel mai bun pentru nevoile copilului sau.

Femeile cu sanii mici sau cu mameloanele inversate pot da lapte?

Mit. Marimea sanilor nu determina numarul de glande si de canale de lapte din san, care este ceea ce conteaza atunci cand vine vorba de alaptare. Un san mic inseamna ca are mai putina grasime. Cantitatea de lapte va depinde de eficienta suptului si de frecventa hranirilor.

Mamelonul inversat este adesea inversat chiar de catre bebelus atunci cand suge, deoarece trebuie sa va amintiti ca bebelusul nu se prinde de mamelon, ci acopera cu gura o mare parte din areola.

Am suferit o operatie de reducere mamara, pot avea probleme cu alaptarea?

Adevarat (partial). Operatiile de reducere a sanilor (dar nu si cele de marire a sanilor) implica adesea indepartarea unei mari parti din tesutul glandular. Alaptarea este adesea posibila, dar este posibil sa trebuiasca sa o combinati cu o anumita formula sau lapte artificial, deoarece acest tip de operatie poate duce la hipogalactie. Este recomandat sa va consultati doctorul si consultantul in lactatie pentru a va ajuta sa treceti prin acest proces si in primele cateva zile.

Pot sa alaptez dupa sport?

Da, puteti. Bineinteles ca puteti; nu exista nicio contraindicatie medicala ca atare. Cu toate acestea, este adevarat ca, dupa un exercitiu intens, secretam acid lactic, care se acumuleaza si modifica gustul laptelui. S-ar putea ca bebelusilor sa nu le placa, asa ca puteti alege sa alaptati inainte de exercitii fizice - acest lucru va va face, de asemenea, sa va simtiti mai confortabil.

Pot mamele alergice sa transmita alergiile prin intermediul sanului?

Mit. Alergia nu se transmite prin intermediul sanului. Cu toate acestea, copilul este mai sensibil la alergii daca parintii acestuia sunt alergici. Este important sa discutati acest aspect cu medicul pediatru atunci cand introduci alimentatia complementara. Dar nu va faceti griji, pentru ca alaptarea va proteja copiii de dezvoltarea alergiilor in viitor.

 FOTO: freepik.com

Taguri Mituri Alaptarea copilului Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre