Alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata este esentiala pentru ca bebelusul sa se dezvolte armonios. Insa, pe cat de simplu pare sa alaptezi copilul, cand ajungi in aceasta postura realizezi ca intampini o multime de probleme de care nici nu erai constienta inainte de a naste.
Nodulii la san sunt frecventi in cazul femeilor care alapteaza si este important sa stii cum sa ii previi si cum sa ii tratezi pentru a preveni cimplicatiile.
De ce apar nodulii de sani?
Nodulii, sau acele umflaturi ale sanilor sunt, de obicei, cauzati de blocaje. Laptele circula prin canalele (numite canale lactifere) din san. Atunci cand unul dintre aceste canale se blocheaza, se produce o acumulare de lapte.
Aceasta determina aparitia unui nodul dur intr-o zona a sanului. Nodulul este insotit de durere si, uneori, de roseata. Acestea pot aparea din cauza golirii incorecte a sanului (foarte frecventa in primele zile de viata ale copilului, atunci cand nu se prinde bine la san sau daca trece prea mult timp intre mese), a presiunii (de exemplu, atunci cand se poarta un sutien foarte stramt sau se doarme pe o anumita zona a sanului) sau a unei infectii.
Ce trebuie facut daca apar noduli la san in timpul alaptarii?
Aplicarea caldurii este controversata si, desi era recomandata inainte de hranire, pentru a imbunatati fluxul de lapte, aceasta poate agrava infectia. Recomandarile actuale sunt de a aplica comprese reci intre mesele de hranire pentru a reduce inflamatia.
Este recomandat sa pui copilul sa se hraneasca frecvent si sa faci acest lucru intr-o pozitie in care barbia bebelusului sa fie orientata spre zona blocata, deoarece aceasta este cea mai buna pozitie pentru golirea laptelui. De exemplu, daca observi nodul tare pe partea laterala a sanului, aproape de axila (zona in care apar cel mai frecvent obstructiile), pozitia de rugby va ajuta zona sa se dreneze.
In plus, poti masa mamelonul cu miscari circulare atat inainte, cat si in timpul hranirii (avand grija sa nu lasi copilul sa se dezlipeasca).
Daca durerea este foarte intensa, mama poate lua analgezice (paracetamol sau ibuprofen). Obstructiile dispar de obicei in doua sau trei zile si nu este neobisnuit sa se observe ca acestea scad dupa hranire si cresc din nou dupa cateva ore.
Cum se pot preveni?
Desi uneori este inevitabil ca nodulii sa apara, putem lua unele masuri de precautie pentru a incerca sa ii evitam. Ceea este foarte important si ceea ce orice mama care alapteaza ar trebui sa aiba in vedere (nu doar pentru a preveni obstructiile) este ca alaptarea trebuie sa se faca la cerere, nu exista un orar.
Alaptarea trebuie oferita frecvent si ori de cate ori copilul o cere. Desi poate parea mult, este normal ca nou-nascutii sa se hraneasca intre 8 si 12 ori pe zi. De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca ei sunt cei care decid cand au terminat de supt (dau drumul sau se culca), trebuie sa-i lasam sa goleasca un san inainte de a le oferi al doilea (pe care de multe ori nu-l doresc si nu este necesar sa suga la ambii sani la fiecare alaptare).
De asemenea, la fiecare alaptare, trebuie oferit alt san, dar si pozitiile trebuie variate.
De asemenea, purtarea unui sutien de alaptare de marimea potrivita, si nu prea stramt, este importanta pentru prevenirea nodulilor.
In cazul in care produci prea mult lapte si copilul nu il poate consuma, este improtant sa apelezi la pomparea acestuia. Tocmai de aceea, orice femeie trebuie sa aiba acasa o pompa, fie manuala, fie automata.
Cand poti suspecta o mastita
Mastita este o inflamatie a sanului cauzata de unele infectii. Uneori, un blocaj care nu se elibereaza poate duce la mastita. O infectie mamara va fi suspectata daca, pe langa observarea unui nodul dureros in san si a unei zone calde si inrosite, apar simptome generale precum stare de rau, febra, frisoane sau dureri de cap.
In acest caz este esentiala golirea sanului. Se pot aplica comprese reci pentru a reduce inflamatia si se pot lua analgezice si antipiretice. Unele femei pot avea nevoie de tratament cu antibiotic. Toate se prescriu insa numai in urma consultarii unui medic. Majoritatea antibioticelor sunt compatibile cu alaptarea si se recomanda continuarea alaptarii in ciuda mastitei.
Alte cauze ale nodulilor la san in timpul alaptarii
Nodulii la sani pot aparea si din alte cauze in timpul alaptarii. Poate fi vorba de galactocele, un abces sau o tumoare (benigna sau maligna).
- Un galactocel este un chist de lapte. Continutul gras al laptelui se acumuleaza in afara canalelor, rezultand o umflatura. Este cel mai probabil sa apara in timpul intarcarii si este o leziune benigna. Aceasta umflatura nu-si schimba dimensiunea dupa hranire si nu este dureroasa.
- Abcesul mamar este o complicatie a mastitei atunci cand nu este rezolvata in mod adecvat. Se va observa o umflatura dureroasa la nivelul sanului care se misca atunci cand o atingem, zona va fi rosie sau violacee, lucioasa si "sub tensiune". Febra nu este intotdeauna prezenta. Ginecologul va trebui sa dreneze puroiul, fie prin aspiratie cu un ac (aspiratie cu ac fin), fie printr-o mica incizie chirurgicala.
- Hamartomul, fibroadenomul sau adenomul de lactatie sunt tumori benigne care pot aparea in timpul alaptarii si ar trebui evaluate de un ginecolog.
- Desi in cazuri rare in timpul alaptarii, aparitia unui nodul la san poate corespunde unui cancer de san. Prin urmare, daca o umflatura la san persista, trebuie sa consulti un specialist.
FOTO: pexels.com