Ocitocina, rolul ei in nastere si alaptare

/ / Modificat: 2011-12-14
Ocitocina, rolul ei in nastere si alaptare

Ocitocina este un hormon secretat de creier, numit si "hormonul dragostei", care se elibereaza in sange. Contribuie la producerea contractiilor uterine si usurarii procesului de nastere. Este un hormon esential si in alaptare, deoarece contribuie la ejectarea laptelui matern si la mentinerea lactactiei. Afla tot ce trebuie sa stii despre rolul ocitocinei in nastere si alaptare!

Ce este ocitocina?

Ocitona se mai intalneste si sub numele de oxitocina sau hormon al dragostei (atasamentului) si este un hormon polipeptid compus din 9 aminoacizi secretat de creier (hipofiza) si eliberat in sange.

Ocitocina este extrem de importanta in imbunatatirea functiilor aparatului reproducator feminin, dar si in instalarea unui sentiment de calm, siguranta sau relaxare.

Eliberarea hormonului este mai importanta ca oricand la nastere si in alaptare. Chiar daca este secretata in mod natural de organism, medicii pot administra doze suplimentare formate din ocitocina sintetica, care imita exact actiunea hormonului natural.

Exista si metode naturale care ajuta la secretia naturala de oxitocina, cea mai cunoscuta dintre ele fiind stimularea manuala a sfarcului sau suptul la san al bebelusului, dupa nastere.

Foto: breastfeedingchild.com

Rolul ocitocinei in nastere

Nasterea naturala se bazeaza pe contractii uterine la intervale scurte, care au rolul de a expulza bebelusul prin canalul de nastere. Contractiile sunt initiate si sustinute cu ajutorul ocitocinei secretate de organism. Are rolul de a le stimula si de a netezi musculatura uterina in timpul travaliului si de mari dilatatia cervicala pentru facilitarea si grabirea nasterii.

In cazul in care hormonul nu este eliberat suficient in organism si travaliul se prelungeste, iar contractiile se raresc, medicul iti va administra ocitocina sintetica pe cale intravenoasa, pentru a induce travaliul.

Oxitocina joaca un rol esential si in recuperarea dupa nastere, in special in ceea ce priveste stimularea contractiilor uterine postpartum, care ajuta la refacerea si revenirea uterului la forma de dinainte de nastere. In plus, previne si aparitia hemoragiilor de dupa nastere.

Rolul ocitocinei in alaptare

Reflexul de ejectie (curgere) a laptelui este adesea initiat in timpul nasterii, tot datorita ocitocinei. Atunci cand fatul este angajat in canalul de nastere se produce asa-numitul reflex Ferguson, eliberarea unei cantitati mari de ocitocina.

Chiar daca ejectia laptelui nu apare inainte de a pune bebelusul prima oara la san, reflexul de curgere poate fi initiat exact atunci cand nou-nascutul se pregateste sa suga pentru prima data, datorita stimularii sfarcurilor si eliberarii de ocitocina. Prin urmare, alaptarea insasi contribuie la eliberarea acestui hormon si la aparitia laptelui ca raspuns la privirea, sunetele si suptul bebelusului la sani. Ocitocina determina contractiile muschilor care inconjoara alveolele mamare si canalele de lapte, contribuind astfel la ejectia laptelui.

Secretia de ocitocina ajuta si la intarirea relatiei unice dintre mama si bebelus. Este considerat si hormonul de atasament dintre mama si bebelus.

Articole recomandate

Citeste si despre