Pana la ce varsta poate un bebelus sa bea din biberon fara a-i afecta dezvoltarea si sanatatea orala?

/ / Modificat: 2022-12-01
Pana la ce varsta poate un bebelus sa bea din biberon fara a-i afecta dezvoltarea si sanatatea orala?

Atunci cand alaptarea la san nu este o optiune, hranirea cu lapte praf devine un instrument esential pentru nutritia nou-nascutului. Insa utilizarea prelungita a biberonului poate avea vonsecinte negative asupra sanatatii orale.

Pana la varsta de sase luni, recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este alaptarea exclusiva la san. Ulterior, alaptarea trebuie continuata cu alte alimente pentru a suplimenta nutritia pana la varsta de 2 ani sau mai tarziu, daca mama si copilul doresc acest lucru. Dar aceste recomandari nu sunt aceleasi daca se alege hranirea artificiala. In acest caz, prelungirea hranirii cu biberonul pana la varsta de 2 ani poate interfera cu dezvoltarea normala a cavitatii bucale si poate duce la probleme.

Dezvoltarea cavitatii bucale a copilului

Pentru a intelege mai bine de ce varsta la care trebuie sa renuntam la biberon si sa avem grija de sanatatea orala nu este aceeasi cu varsta estimata pentru alaptare, este necesar sa intelegem cum se dezvolta cavitatea bucala a copilului. Atunci cand suge, bebelusul face miscari cu maxilarul si limba care difera in functie de modul in care se hraneste.

Alaptarea la san promoveaza dezvoltarea orala si dentara

In cazul alaptarii, bebelusul face miscari de muls pentru a-si obtine hrana. Acest efort promoveaza dezvoltarea orala si reduce astfel riscul de malocluzie in viitor. In timpul alaptarii, partea din spate a limbii si palatul dur al bebelusului se prinde de mamelon, in timp ce buzele inchid bine gura. Acest lucru creeaza un vid care, impreuna cu miscarile antero-posterioare ale maxilarului, permite scurgerea laptelui. Limba ia forma unei linguri si face sa alunece laptele si permite inghitirea acestuia.

Aceste miscari favorizeaza intarirea muschilor, cresterea si avansarea maxilarului si dezvoltarea armonioasa a tuturor structurilor oro-faciale. Pe de alta parte, acest lucru nu se intampla atunci cand copilul este hranit cu biberonul.

Ce se intampla cand bebelusul este hranit cu biberoonul

Atunci cand se foloseste un biberon, mancarea ajunge cu usurinta la gura si singurul lucru pe care copilul trebuie sa-l faca este sa inghita. Astfel, miscarile maxilarului sunt mult mai slabe, inchiderea buzelor nu este la fel de puternica, iar pozitia limbii ramane plata. Mai putin exercitiu al musculaturii orale poate duce la scaderea tonusului muscular. Ca urmare, cresterea osului si a cartilajului nu este armonioasa, iar maxilarul inferior poate ramane in pozitia posterioara cu care se nasc copiii.

Din acest motiv, in cazul in care copilul foloseste biberonul, este ideal sa renuntati la el cel tarziu la varsta de 12 luni. Se pot folosi cani speciale pentru bebelusi sau chiar cani clasice.

Atentie la cariile de biberon!

Un alt aspect important este riscul de aparitie al cariilor de biberon. Caria de biberon este o forma agresiva si cu evolutie rapida a bolii, care afecteaza dintii de lapte.

Fara a avea o igiena timpurie, coprespunzatoare, riscul de producere al cariilor de biberon este foarte mare. In plus, acestea pot duce la afectarea gingiilor si chiar a dintilor permanenti.

FOTO: freepik.com

Taguri Biberon copii

Articole recomandate

Citeste si despre