Alaptarea este recomandata de medici si Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind cea mai buna sursa de hrana pentru bebelusi, deoarece laptele matern ii ofera bebelusului toate vitaminele si toti nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.
Mamele aflate la inceputul procesului de alaptare isi fac probleme ca sanii lor nu contin cantitatea necesara de lapte de care bebelusul are nevoie, insa trebuie sa stii ca burtica acestuia este mica la inceput (cam de marimea unei pietricele) si poate retine doar o lingurita sau doua de lapte, cantitate pe care sanii o vor produce cu siguranÈa pentru fiecare alaptare. Dupa cateva zile, cand laptele va incepe sa curga, burtica celui mic se va intinde si va fi aproximativ de marimea unei mingi de ping-pong. In momentul in care bebelusul va avea o saptamana, burtica va fi de marimea unui ou si sanii vor produce aproximativ 50 ml de lapte cu fiecare alimentare (aproximativ 10 lingurite).
Foarte important, inca din prima ora si primele zile, este contactul cu pielea bebelusului, astfel ca, daca acesta nu se ataseaza la san, mareste acest contact adormindu-l pe pielea ta. Pentru a-l incuraja pe cel mic, poÈi recurge la un truc simplu: stoarce usor cateva picaturi de colostru la capatul mamelonului, pentru a-i permite sa il miroasa si sa il guste. Iar daca bebelusul are pofta de mancare, insa aveti probleme cu infundarea canalelor, pompa de san are o putere de suctiune mai mare decat a bebelusului si ajuta la desfundarea canalelor. Ulterior, va va ajuta la stimularea lactatiei, pentru ca sanul va produce cu atat mai mult lapte cu cat este stimulat mai des. In plus, veti putea stoca laptele in recipiente speciale, pentru situatiile in care nu va aflati langa copil cand acestuia i se va face foame.
Pompele de san Philils Avent beneficiaza de o diafragma cu pernute moi de masaj cu textura placuta la contactul cu pielea, cu rol de stimulare a reflexului de curgere a laptelui. Aceasta mimeaza gesturile bebelusului in timpul alaptarii pentru o eficacitate mai mare. Proaspetele mamici pot alege intre o pompa manuala sau una electrica si le sfatuim sa faca alegerea dintr-o gama care le ofera si optiuni suficiente pentru recipientele de stocare si celelalte accesorii care se pot atasa direct pompei, precum cele din gama Philips Avent.
Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant in lactatie, va recomanda sa alegeti "o pompa care sa vi se potriveasca, care sa creeze o etansare buna, dar comoda si care sa produca vacuitatea corespunzatoare de pompare. Multe mamici sunt multumite de pompele de la Philips Avent pentru ca sunt create cu mare atentie la detalii care asigura confortul mamicilor, precum diafragma de silicon moale cu pernute de masaj ce stimuleaza reflexul de curgere a laptelui imediat dupa inceperea pomparii."
Pentru o golire a sanilor cat mai eficienta si pentru o stimulare cat mai corecta, trebuie urmati cativa pasi: cititi cu atentie instructiunile de folosire si curatare a pompei, respectati o igiena buna, spalandu-va pe maini de fiecare data cand folositi pompa, pozitionati mamelonul in cupa colectoare ce acopera sanul, porniti aparatul si setati viteza optima. Pomparea ambilor sani timp de 10-20 minute este suficienta pentru a-i asigura bebelusului suficient lapte pentru o masa. Colectati laptele in biberoane sterile ce pot fi servite copilului imediat sau pastrati-l la frigider sau congelator folosind pungi sterile Avent pentru colectare.
In privinta regulilor de igiena, Dr. Diana Vasilescu recomanda ca igiena alaptarii sa nu fie excesiva sau cu mult mai riguroasa decat in alta perioada de viata a unei femei: "Evita sa pui in practica sfaturi de genul: "este obligatoriu sa speli sanii inainte si dupa fiecare alaptat" , dusul general zilnic fiind suficient, cu mentiunea de a evita folosirea sapunurilor agresive la nivelul mameloanelor (risti astfel sa usuci pielea fina a sanilor, putand sa apara ragade). Glandele Montgomery, existente la nivelul areolei, secreta in mod natural o substanta care are rolul de a preveni uscarea pielii si nu ne dorim indepartarea acesteia printr-o igiena exagerata. Foloseste sutiene de bumbac care permit pielii sa respire, alegand masura potrivita, un sutien prea stramt poate cauza neplaceri prin presarea canalelor care risca astfel sa se infunde."
Traim in epoca vitezei, iar cele 24 de ore ale zilei par insuficiente pentru mamicile modern si active. Indiferent de motivul pentru care proaspetele mamici hotarasc sa isi reia activitatile dinainte de sarcina, in timp ce alapteaza in continuare, Philips Avent este alaturi de ele si sustine alaptarea chiar si in contextul unei vieti profesionale solicitante.
Cum orice activitate profesionala implica o oarecare doza de stres, multe dintre mamicile active isi fac griji in legatura cu efectele pe care acesta le poate avea asupra procesului de lactatie. Din experienta proprie si a pacientelor sale, Dr. Diana Vasilescu considera ca stresul cauzat de activitatea profesionala nu influenteaza negativ productia si compozitia laptelui matern. Specialistul in lactatie conchide ca o mamica supusa unor factori de stres poate avea, in cel mai rau caz, probleme cu reflexul de ejectie, cu alte cuvinte secretia corespunzatoare a acestuia. Doar in urma scaderii frecventei alaptarii/mulsului datorata programului solicitant al mamei poate sa scada productia de lapte matern. Mamicilor active le recomandam atat modelul manual, cat si cel electric al pompelor pentru san Philips Avent, pentru a-si incuraja lactatia si pentru a face provizii de lapte matern pe care il pot stoca in congelator pentru situatiile de urgenta.
Pentru a evita suprasolicitarea, specialistul in managementul timpului, Oana Popa, le recomanda proaspetelor mamici:
- Sa aiba foarte mare grija de ele si sa se odihneasca.
- Sa fie atente la timpul lor si sa si-l imparta cat mai echitabil in timp petrecut singure, timp alocat copilului, timp alocat relatiei cu sotul, timp alocat activitatilor care le bucura si le incarca cu energie. Daca o activitate de la job le incarca cu energie, este minunat!
- Pana reusesc sa se armonizeze cu copilul si pana cand alaptatul devine o experienta magica, este posibil sa aiba nevoie de o pompa de san. Ea poate fi salvarea dintr-o situatie ce pare fara iesire. Acum exista modele mult mai performante decat cu 18 sau 11 ani in urma. Despre pompa manuala de la Philps Avent, de exemplu, am auzit numai lucruri bune. Este foarte usor de folosit. Mamicile pe care le-am intrebat despre ea mi-au spus ca pot sta foarte confortabil, in fotoliu, ca nu e nevoie sa se aplece si ca laptele se strange repede si fara efort.
Philips Avent sustine mamicile active care doresc sa isi alapteze bebelusii cat mai mult timp, atat prin produse de calitate, usor de folosit, cat si prin informatii utile, care sa le ajute in noul lor rol.
Atat in Saptamana Internationala a Alaptarii (1-7 august), cat si pe tot parcursul lunii august, va invitam sa urmariti pagina de Facebook Philips Avent, unde veti gasi noi informatii despre alaptare, dar si un concurs pregatit special pentru mamici si cei mici.