Pot lua antidepresive in timp ce alaptez?

/ / Modificat: 2017-10-18
Pot lua antidepresive in timp ce alaptez?

Depresia post-natala, cunoscuta si ca depresia postpartum, reprezinta o conditie medicala grava si destul de raspandita deoarece afecteaza 1 din 8 femei. Ea se poate instala la 3 saptamani de la nasterea copilului si poate dura mai multe luni. Cum alaptarea la san aduce cu sine numeroase beneficii fizice si emotionale, atat pentru mama cat si pentru copil, au fost identificate antidepresive sigure in timpul alaptarii, care nu necesita intreruperea alaptarii.

Poti lua antidepresive pe perioada alaptarii?

Necesitatea de a urma o cura medicamentoasa in perioada alaptarii se poate dovedi a fi o decizie grea si stresanta pentru mama. Este important sa ceri sfatul medicului specialist, acesta te va ajuta sa iei decizia potrivita, oferindu-ti raspunsul la cele mai importante 2 intrebari:

- Beneficiile medicatiei depasesc efectele adverse asupra copilului?

- Beneficiile medicatiei depasesc beneficiile alaptarii si ale laptelui matern?

Consultand medicul specialist vei afla ca majoritatea antidepresivelor triciclice sunt considerate sigure de folosit, chiar si de catre femeile gravide sau care alapteaza, sau iti va recomanda un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei. Aceasta clasa de medicamente s-a dovedit a fi foarte eficienta la femei, si cu efecte secundare minime.

In cazul antidepresivelor triciclice nu exista reactii adverse la copilul alaptat, insa au fost semnalate mai multe efecte secundare la mama. Medicul va indica inceperea tratamentului cu o doza redusa, dupa nastere femeile dobandesc o sensibilitate crescuta la efectele secundare ale medicamentelor.

Cum se manifesta depresia postpartum

Depresia este considerata boala secolului in care traim, si din pacate de multe ori este trecuta cu vederea, privita ca o conditie a vietii cotidiene. Suprapusa cu perioada sarcinii sau cea de dupa nastere, aceasta afecteaza atat conditia mamei cat si pe cea a copilului.

O mama care sufera de depresie poate manifesta urmatoarele simptome sau trairi:

- Stari de iritabilitate;

- Lipsa de interes pentru bebelus;

- Pierderea poftei de mancare si afectarea somnului;

- Retragere sociala;

- Sentimente adanci de vina sau de manie;

- Oboseala;

- Sentimente de tristete si episoade de plans;

- Ganduri care pot chiar genera dorinta de a se rani pe sine sau bebelusul.

Aceste manifestari pot atrage si tulburari de anxietate sau atacuri de panica. Acestea pot fi deosebit de grave, si pot declansa chiar si tulburari obsesiv compulsive. Calitatea vietii este adanc afectata, mama se poate simti incapabila sa aiba grija de copil, ajungand chiar sa evite contactul cu el.

Alte manifestari frecvente:

- Mama poate resimti o teama continua legata de starea de sanatate a bebelusului;

- Coplesita de gandurile persistente, mama poate recurge la un comportament compulsiv, care sa o ajute sa isi gestioneze mai usor gandurile obsesive si sa ii reduca temerile;

- Comportamentul compulsiv se poate manifesta prin nevoia constanta a mamei de a face curat, de a verifica continuu starea de sanatate a copilului, de a urmari fiecare miscare a copilului.

Cat timp dureaza tratamentul cu antidepresive?

Tratamentele antidepresive sunt de obicei recomandate pentru cel putin 6 luni de zile, ele ar trebui sa trateze depresia in sine, si sa previna posibilele recaderi. In acest sens, medicul curant poate recomanda continuarea tratamentului pana la un an, inainte de a il intrerupe.

Tratamentul cu inhibitori selectivi a recaptarii serotoninei si cel cu triciclice necesita intre 4 si 8 saptamani, inainte de a se observa imbunatatirea sau disparitia depresiei. In ceea ce priveste tratamentul cu inhibitori selectivi a recaptarii serotoninei, intreruperea nu se face brusc ci treptat, sub supravegherea directa a medicului.

Intreruperea brusca poate determina stari de anxietate, nervozitate sau insomnie. Femeile care alapteaza si sunt sub tratament antidepresiv cu medicamente trebuie sa informeze pediatrul asupra acestui aspect.

Indiferent ca este vorba despre depresie postpartum usoara sau severa, consilierea si terapia suportiva sunt unelte absolut necesare pentru femeile care se lupta cu depresia, si sunt complementare in terapia cu antidepresive.

Tratamente alternative pentru depresia postpartum

Daca totusi nu esti convinsa ca este sigur pentru tine si copilul tau sa apelezi la tratament antidepresiv medicamentos sau daca este vorba despre o forma usoara de depresie postpartum, poti incerca si urmatoarele terapii alternative:

- Apelarea la grupuri de sprijin - se poate dovedi util sa intri in legatura cu alte femei care resimt efectele depresiei post natale. Uneori chiar simpla ideea ca nu esti singura iti poate ridica starea de spirit;

- Psihoterapie - aceasta forma de terapie este una recomandata in combinatie cu medicamente, dar si singura. Presupune un efort comun intre terapeut si pacient, terapeutul asculta, invata si incurajeaza pacientul sa aplice tehnicile dezbatute in cabinet, in viata lui de zi cu zi;

- Tehnici specifice de respiratie - mama care recurge la aceste tehnici poate ajunge la o stare relaxata prin respiratie controlata, astfel ritmul cardiac scade, muschii se relaxeaza si tensiunea arteriala se stabilizeaza;

- Terapie cu lumina stralucitoare - terapia cu lumina stralucitoare este o optiune ce se potriveste atat femeilor gravide cat si celor care alapteaza, este usor accesibila si foarte bine tolerata;

- Aport sporit de Omega 3 si nutritie corespunzatoare - deficienta de Omega 3 poate declansa starile depresive, este necesara apelarea la suplimente cu ulei de peste. In ceea ce priveste nutritia, este stiut ca proteinele ajuta la mentinerea zaharului din sange, astfel starile de spirit pastrandu-se in parametrii normali. Calciul, magneziul si acidul folic sunt necesare in proportii marite;

- Acupunctura - ajuta indeosebi in starile de anxietate, multi pacienti resimt un sentiment general de pace in urma sedintelor de acupunctura;

- Masaj - nivelul de cortizol scade semnificativ la persoanele care beneficiaza de sedinte de masaj de cel putin doua ori pe saptamana;

- Stimulare magnetica transcraniana - reprezinta un curs de tratament nou in ameliorarea depresiei, aceasta terapie genereaza impulsuri scurte de campuri magnetice ce stimuleaza celulele din creier responsabile de controlul starii de spirit.

Indiferent ce curs de tratament te decizi sa urmezi, medicamentos, alternativ sau pur terapeutic, nu ignora posibilitatea instalarii depresiei si ia atitudine inca de la primele semne.

Taguri Depresia postpartum Alaptarea la san

Articole recomandate

Citeste si despre