Alaptarea este un proces natural, firesc, de hranirea a bebelusului in cel mai eficient si sanatos mod cu putinta. Totusi, in timpul alaptarii, pot aparea atat complicatii la mama prin aparitia unor probleme la nivelul sanilor, cat si dificultati de hranire care tin mai mult de bebelusi. Afla care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta bebelusii!
Refuzul sanului
Poti experimenta situatia in care bebelusul tau refuza cu desavarsire sa se hraneasca la san, desi nu se pune problema intarcarii. Nu trebuie sa te lasi pagubasa si sa treci la hranitul lui cu biberonul. In primul rand trebuie sa mergi la medic pentru mai multe investigatii.
Cauzele pentru care micutul refuza sanul sunt variate:
-
cresterea dintilor;
-
afte;
-
boli;
-
alint;
-
dezinteres;
-
moment al zilei nepotrivit;
-
modalitatea de a bea lapte;
-
complicatii ale sanilor mamei (infectii, iritatii etc);
-
productie excesiva de lapte (riscul ca bebele sa se inece cu lapte);
-
pozitie incorecta la alaptat.
Afla mai multe despre aceste probleme si cum le poti rezolva din articolul Refuzul sanului!
Muscaturile de san in alaptare
Bebelusii au obiceiul de a musca aproape tot ce prind in gurita, iar sanii tai nu fac exceptie. Acesta nu este un comportament neadecvat, ci o nevoie fiziologica. Ei simt nevoia mereu sa molfaie sau sa mestece ceva. Iata cateva motive pentru care o fac:
-
din plictiseala – la sfarsitul alaptarii, atunci cand se satura;
-
cand cresc dintisorii;
-
la inceputul alaptarii (daca nu ii este foame);
-
pentru a te face atenta.
Daca bebelusul isi face un obicei din a musca este important sa il dezveti cat mai repede cu putinta. Intreruperea alaptarii pentru cateva minute pare a fi cea mai buna metoda de a dezvata copilul.
Vorbeste-i mereu si spune-i sa nu mai faca asta, dar fa-o pe un ton prietenos, nu tipa si nu te enerva. Nu tipa atunci cand bebelusul musca. Se poate speria foarte tare si poate refuza alaptarea!
Afla daca atunci cand musca trebuie intarcat sau nu si care sunt parerile specialistile vizavi de acest obicei al bebelusilor din articolul Muscaturile de san in alaptare. Ce e de facut?.
Reflexul de supt la bebelusi
Acesta face parte dintre reflexele primitive ale nou-nascutilor. Reflexul de supt este esential in procesul alaptarii si se maturizeaza inca din timpul sarcinii, prin saptamana 34. Incepe sa devina o actiune voluntara cam pe la varsta de 4 luni a bebelusului.
Totusi, daca il observi pe micutul tau ca incepe sa molfaie in van sau sa suga fara a avea suzeta sau san nu inseamna neaparat ca ii este foame. Reprezinta modul lui de a se relaxa.
Exista posibilitatea ca acest reflex sa interfereze cu alaptatul. Acest lucru se intampla pentru ca nu doar sfarcul trebuie sa intre in gura bebelusului atunci cand se hraneste, ci si o buna parte din mamelon. Daca ai doar varful sfarcului in gura lui, s-ar putea sa nu fie deajuns pentru a stimula reflexul de supt.
In plus, sinusurile de lapte s-ar putea sa nu fie presate cum trebuie de limba si maxilarul bebelusului. Daca bebelusul tau nu prezinta reflexul de supt, trebuie sa vorbesti cu medicul.
Hranirea insuficienta
Pentru ca bebelusii nu iti pot spune verbal daca s-au saturat sau nu dupa ce au mancat este mult mai greu sa iti dai seama daca s-au hranit suficient sau nu. Una dintre problemele care pot interveni in alaptarea lui o reprezinta alaptatul insuficient sau in exces.
Iata cum iti poti da seama ca bebelusul nu a mancat suficient:
-
scade in greutate (ia in calcul acest criteriu abia dupa 2 saptamani de la nastere);
-
murdareste prea putine scutece zilnic;
-
scaune putine si inchise la culoare;
-
nu simti ca sanii tai se golesc dupa o sedinta de alaptat;
-
are urina inchisa la culoare;
-
este agitat;
-
este letargic;
-
alaptatul dureaza prea putin;
-
numar mic de alaptari in 24 de ore;
-
observi ca bebelusul nu inghite de prea multe ori intr-o sedinta de alaptat.
Proba suptului
Proba suptului in alaptare presupune cantarirea bebelusului inainte si dupa alaptare pentru a observa daca a luat sau nu in greutate. Aceasta se face dupa fiecare masa timp de 2-3 zile. Este important sa respecti cateva reguli:
-
sa fie de fiecare data imbracat in aceleasi haine;
-
sa aiba acelasi tip de scutece;
-
sa il cantaresti inainte si imediat dupa supt.
Aceasta proba indica daca sunt probleme in alaptarea bebelusului:
-
riscul sa devina supraponderal;
-
riscul sa devina subponderal.
Adormirea la san a bebelusului
Nu este neobisnuit ca bebelusul sa adoarma la san in timp ce il alaptezi, mai ales in primele luni de viata. Alaptatul este o activitate care il relaxeaza si linisteste pe micut. Somnul in timpul alaptatului devine problematic cand copilul se hraneste insuficient din aceasta cauza.
Iata cateva probleme care pot aparea din cauza aceasta:
-
copilul va deveni dependent de supt pentru a adormi si nu va mai reusi sa adoarma fara san;
-
devine dependent de tine atat pentru a adormi, cat si in timpul acestuia; atunci cand se trezeste si nu esti langa el, se poate speria foarte tare, iar in timp nu va putea adormi fara prezenta ta;
-
se obisnuieste in brate, asa cum spun mamicile.
Afla ce trebuie sa faci in acest sens citind articolul Bebe adoarme la san. Ce e de facut?.
Copilul.ro alaturi de Nestle – Impreuna pentru o generatie mai sanatoasa
Datele statistice prezente in aceste materiale provin din Studiul privind obiceiurile nutritionale ale sugarului si copilului mic, realizat de GfK Romania in perioada martie-aprilie 2010, pe un esantion reprezentativ national pentru mamicile cu copii pana in 3 ani care nu mai sunt alaptati exclusiv la san.