Poti ramane insarcinata in timp ce alaptezi?
Majoritatea mamicilor au adoptat aceasta judecata vehiculata in popor care spune ca nu este nevoie sa te protejezi in timp ce alaptezi. Se merge pe premisa ca alaptatul reprezinta o metoda contraceptiva pentru ca in acea perioada nu ai menstruatie. Realitatea este ca in timpul alaptatului la san esti mai putin fertila, dar nu infertila, iar sarcina se poate instala cu usurinta.
Alaptatul NU te protejeaza de o noua sarcina!
Alaptatul la san nu este o metoda contraceptiva oricat s-ar dori acest lucru. Asa cum spuneam, femeile care alapteaza la san au mai putine sanse sa obtina o sarcina in acest timp, dar nu sunt complet protejate.
Chiar daca menstruatia apare la mai multe luni dupa ce ai dat nastere bebelusului tau, corpul incepe sa produca ovule cu mult inainte ca acest lucru sa se intample. Este posibil sa nici nu iti dai seama ca esti la ovulatie si ca exista riscul sa ramai gravida.
Alaptatul doar intarzie perioada de fertilitate postsarcina, dar nu o exclude total. Daca alaptezi copilul exclusiv cu lapte matern (si ziua si noaptea), este posibil ca urmatoarea menstruatie sa vina mult mai tarziu, chiar si dupa un an. In acest caz, sansele de a ramane insarcinata sunt mai mici, dar nu sunt nule.
Daca nu iti alaptezi copilul exclusiv cu lapte matern si daca acesta doarme bine noaptea (nu are treziri frecvente pentru a fi alaptat) atunci menstruatia va reveni mai repede – chiar si dupa 3 luni de la nastere, dar nu mai tarziu de 8 luni.
Foloseste contraceptive in perioada alaptatului!
Asadar, daca nu vrei sa mai ramai insarcinata trebuie sa apelezi la metode contraceptive imediat dupa nastere.
O optiune tot mai des recomandata sunt pilulele contraceptive. Sfatuieste-te cu medicul tau asupra celor mai bune optiuni pentru tine. Trebuie sa stii ca exista contraceptive orale concepute special pentru perioada alaptarii. Acestea nu influenteaza cu nimic laptele matern si nici lactatia si trebuie administrate de indata ce ti se permite reluarea activitatii sexuale dupa nastere.
Acestea sunt mini-pilule cu o doza foarte mica de hormoni. Nu contin estrogen, despre care se considera ca interfereaza cu lactatia si afecteaza sugarul prin consumul laptelui, ci doar progestin.
Poti apela si la alte metode care nu intefereaza in niciun fel cu lactatia, precum:
- prezervativ;
- sterilet;
- spermicide;
- diafragma;
- contraceptive injectabile pe baza de progesteron;
- inele vaginale cu progesteron.
Este sigura alaptarea in timpul sarcinii?
Poti alapta in siguranta bebelusului daca ai ramas din nou insarcinata. Trebuie sa discuti insa si cu medicul ginecolog care te supravegheaza pentru ca in cazul in care ai avut sarcini pierdute, hemoragii sau risc de travaliu prematur este indicat repausul la pat.
Este important, ca in timp ce esti insarcinata si alaptezi, sa ai o dieta echilibrata, sa te asiguri ca mananci sanatos si ca te hidratezi. Laptele matern este alimentul ideal pentru copilul tau. In timpul sarcinii trebuie sa ai un regim alimentar care sa iti asigure un anumit numar de calorii pe zi.
Sarcina si alaptarea sunt poate cele mai intense experiente pe care o femeie le poate trai, dificile dar neasemuit de frumoase.