Sanii mari pot deveni un impediment in calea alaptatului corespunzator al copilului, dar si o sursa de stres si disconfort pentru mamica. Daca aveai sanii mari inainte de nastere, acestia au crescut si mai mult in sarcina si, odata cu nasterea, vor lua dimensiuni si mai mari, datorita lactatiei.
Iata cateva sfaturi utile si trucuri la indemana prin care poti scapa de disconfort si prin care iti poti alapta mai usor copilul atunci cand ai sani voluminosi!
Adopta pozitii adecvate pentru alaptare
Sanii mari vin la "pachet" cu o serie de pozitii speciale pentru alaptarea copilului, astfel incat sugarul sa aiba acces mai usor la san, iar tu sa nu resimti foarte tare disconfortul. Una dintre pozitiile recomandate pentru mamicile cu sanii mari care alapteaza este cea a "leaganului incrucisat".
Sanii tai au nevoie de sustinere in timpul hranirii bebelusului, astfel ca, in timp ce pe un brat iti tii copilul, cu cealalta mana este recomandat sa tii sanul la care suge. Aceasta pozitie iti permite sa ai vizibilitate la sfarc si la gura sugarului si sa iti dai seama daca mananca sau daca exista probleme legate de supt.
O alta pozitie comoda este cea in care stai intinsa pe o parte, cu copilul asezat paralel cu pozitia corpului tau. In aceasta pozitie, scapi de orice stres si disconfort, intrucat nu este nevoie sa tii nici bebelusul, nici sanul. Trebuie doar sa ii orientezi sfarcul spre gurita si apoi sa il lasi sa suga in voie.
Foloseste accesorii si trucuri pentru alaptare
Greutatea destul de mare a sanilor plus cea a bebelusului s-ar putea sa creasca presiunea exercitata la nivelul coloanei si sa iti produca dureri de spate. Nu doar pozitionarea copilului la san este importanta, ci si confortul tau in timpul hranirii acestuia.
Cumpara o perna speciala pentru alaptare, stai comod intr-un fotoliu ori scaun cu spatar si baga un prosop din bumbac impaturit sub san, astfel incat sa il ridici, iar bebelusul sa aiba mai usor acces la mamelon. Toate aceste trucuri te ajuta sa alaptezi mai usor si sa iti eliberezi mainile in timpul hranirii bebelusului.
Poarta un sutien pentru alaptare adecvat
Este destul de dificil sa gasesti sutiene de dimensiuni mari pentru alaptat, insa nu imposibil. Nu te resemna cu ideea ca nu vei gasi marimea ta, purtand sutiene cu 1-2 numere mai mici, intrucat vei resimti din plin efectele nocive. Sutienele prea mici pun presiune pe mameloane si pot duce la blocarea canalelor galactofere sau la iritarea pielii.
Pot duce si la aparitia durerilor de spate si ale umerilor. Mergi in magazinele specializate, care pot face produse pe comanda, si alege-ti un sutien adecvat formei si marimii sanilor tai.
Asigura-te ca bebelusul poate respira
Sanii mari pot deveni un pericol de sufocare pentru sugar. Fata copilului sta lipita de tesutul din preajma sfarcului, iar daca sanul este foarte mare, exista riscul sa nu poata respira corespunzator. De aceea, este indicat ca in timp ce bebelusul suge, sa apesi sanul cu un deget exact in zona unde este nasucul lui, pentru a-i crea spatiu sa respire usor.
Mai cunosti si alte trucuri prin care mamele cu sani mari isi pot alapta mai usor bebelusii? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!