Studiu: Alaptarea la san reduce riscul de astm in copilarie

/ / Modificat: 2024-04-29
Studiu: Alaptarea la san reduce riscul de astm in copilarie

 

Exista contradictii intre studii cu privire la faptul ca alaptarea protejeaza sau nu impotriva astmului. Cel mai recent studiu sustine ca alaptarea la san reduce riscul de astm in copilarie. Acest lucru a fost constatat la copiii alaptati exclusiv la san in primele patru luni de viata.

Este un fapt ca alaptarea transfera anticorpi si proteine care protejeaza copilul impotriva infectiilor, dar nu este pe deplin clar cum protejeaza impotriva astmului in viitor. Prin urmare, cercetatorii au dorit sa analizeze efectele alaptarii la san, luand in coniserare durata alaptarii si daca mama a alaptat exclusiv sau nu.

Oamenii de stiinta au analizat datele a 4.000 de copii suedezi, de la nastere pana la varsta de opt ani, tinand cont de modul in care au fost alaptati si surata alaptarii.

Acestia au constatat ca 12% dintre copiii alaptati exclusiv la san, cel putin in primele patru luni de viata au dezvoltat astm pana la varsta de opt ani, comparativ cu 18% dintre copiii care au fost alaptati la san pentru o perioada mai scurta.

Acest lucru inseamna ca bebelusii alaptati exclusiv la san timp de cel putin patru luni au un risc cu 37% mai mic de a dezvolta astm la varsta de 8 ani, chiar si dupa luarea in considerare a altor factori de risc, cum ar fi fumatul mamei si greutatea la nastere.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca alaptarea exclusiva la san pe o perioada prelungita imbunatateste functia pulmonara.

Cercetarea contribuie la intarirea tot mai mare a ideii ca alaptarea la san este un factor de protectie impotriva astmului. Cu toate acestea, ea contrazice cercetarile anterioare potrivit carora imunizarea prin alaptare, impreuna cu efectul protector al mediilor din ce in ce mai curate (cunoscuta sub numele de „ipoteza igienei”), ar incuraja sistemul imunitar al bebelusilor sa devina alergic mai degraba decat sa lupte impotriva infectiilor la copiii alaptati exclusiv la san mai mult de o luna.

Oricum ar fi, nu exista nicio indoiala cu privire la beneficiile alaptarii bebelusilor. Punctul de consens ar fi ca, prin prelungirea alaptarii exclusive la san mai mult de o luna, riscul ar putea scadea pana la punctul in care devine protector.

FOTO: freepik.com

Taguri Alaptarea la san Astm copii

Articole recomandate

Citeste si despre